Ο Υπουργός
L' Exercise De L' Etat

3 / 5
Χρήστο Μήτση
Ο Υπουργός

Σινεφίλ 2011 | Έγχρ. | Διάρκεια: 115'

Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Πιέρ Σελέρ με τους: Ολιβιέ Γκουρμέ, Μισέλ Μπλαν, Ζαμπού Μπρεϊτμάν

Ο υπουργός μεταφορών Μπερτράν Σεν-Ζαν αναγκάζεται να μεταβεί νύχτα στον τόπο ενός αυτοκινητικού ατυχήματος, το οποίο θα γίνει η αφορμή για μια αναπάντεχη πολιτική και προσωπική οδύσσεια.

banner

Η γνώμη των κριτικών

Μήτσης / Αθηνόραμα
banner

Οι κριτικές του κοινού

Προσθέστε στο blog ή στο site σας τα αστεράκια των χρηστών του αθηνόραμα για αυτή την παράσταση κάνοντας copy – paste τον παρακάτω html κώδικα

Μορφοποίηση
Επιλέξτε πλάτοςpx
Επιλέξτε μέγεθος κειμένουΕμφάνιση τίτλου

Επιλέξτε χρώμα

  • Bopay πριν από 9 χρόνια

    5 Η προσωποποίηση της μεταπρατικής έμπνευσης βρίσκει άλλον έναν υβριδικό ορισμό καταναλώνοντας αδηφάγα λέξεις όπως κυνικός, καυστικός, είρωνας... Κι όμως, το λέξημα - αν και ιδιόκλητο - παραμένει κραταιό και κυρίαρχο, υπεύθυνο για το εγχάραγμα των νοημάτων που ομοθυμαδόν γίνεται αποδεκτό. Ο αβανγκαρντισμός του Σελέρ συνδράμεται από τον εβολουσιονισμό του και δεν οικονομεί ούτε αναστέλλει καμμία ευχέρεια προκειμένου να αναδείξει τις ανεπαίσθητες χροιές των απαράμιλλης δύναμης εικόνων που υπεισέρχονται υπόρρητα στο υποσυνείδητο του θεατή συλλαμβάνοντάς τον αβίγλιστο, εκθέτοντάς τον σε μία πρωτόγνωρη αβιογένεση. Η βιρτουοζική χρήση του φωτισμού λειτουργεί ταυτόχρονα και ως ηχαγωγός, απογειώνοντας το συναίσθημα εκδύοντας το από περιττά ψημίθια. Απουσία ηθμού, ο ιντετερμινισμός του Σελέρ εκδηλώνεται εισέτι και κατά την εκκρεμοδικία της όποιας ιδιωνυμίας. Συνελόντι ειπείν αναφερόμαστε στην ανατολή μιας δημιουργικής εγκαιροφλεγούς προσπάθειας που αποσκοπεί στην αποκωδικοποίηση του έωλου και τον επαναπροσδιορισμό του καλιτεχνικού διλλήματος μεταξύ μαζικού και πρωτότυπου. Όθε υπάρχουν δημιουργοί που κατέχουν άρρητες γνώσεις που σωρεύονται μέσα τους και δεν χρησιμοποιούνται και όπου πιθανώς δημιουργούν ένα αίσθημα εκρηκτικής ιδιοφυίας, κάτι που τους πνίγει και ενδεχομένως τους ξεπερνά χωρίς να μπορούν να το προσδιορίσουν είτε βιωματικά είτε ως χρηστική ετερότητα προς αλλήλους. Παγιδεύονται ενίοτε από τον ιδανισμό τους ομνύωντας στην ποιότητα , όμως απλόχερα αντιλαμβάνονται την ανάγκη να μοιραστούν τον πνευματικό τους πλούτο μέ άλλους ανθρώπους, τους θεατές, κριτές τους γινόμενοι κοινωνοί πότε ενός μίκρο και πότε ενός μάκρο κινηματογραφικού περιβάλλοντος όαση μέσα στον καταναγκασμό της καπιταλιστικής πραγματικότητας του εμπορικού στείρου θεάματος. Ο ειδητικός χαρακτήρας της σύγχονης πραγματικότητας που λειτουργεί ως το ινωδογόνο των ετερόκλητων κοινωνικών κυττάρων, προκαλεί ένα είδος «πνευματικής ημεραλωπίας» στο οποίο χρεώνεται η εικοτολογία της πλειοψηφίας. Ενίοτε όμως η διαμάχη για τον υπερκερασμό του υλισμού και της ανθρώπινης εγωπάθειας, οριοθετεί το πλαίσιο του εγκιβωτισμού εντός του οποίου θα κινηθεί η όποια προασπάθεια. Προσπάθεια συγκινητική και άδολη, ανεπιτήδευτη που θα άγγιζε ακόμα και τον εκατοντούτη θεατή αρκεί να τον επικουρεί η οψιμάθεια. Συνιστάται εκθύμως!!!


  • anonymous πριν από 9 χρόνια

    5 Επιτέλους και μια σωστη πολιτική ταινία.
    Με ρυθμο και με εξαιρετικές υποκριτικές

Αναλυτικά οι κριτικές του κοινού για αυτή την ταινία

Δώσε την κριτική σου

Για να δώσετε την κριτική σας πρέπει να κάνετε login με τα στοιχεία που έχετε δηλώσει στο MyAthinorama.

Όνομα Χρήστη:


Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης

Trailer


Links