Αποχαιρετισμός - Η Μνήμη του Τόπου

3

Μια προσωπική εξομολόγηση μετατρέπεται αβίαστα και συγκινητικά σε υπαρξιακό δοκίμιο, αλλά και σε σπουδή πάνω στην ιστορική μνήμη.

Apoxairetismos

Επιστρέφοντας στο υλικό που είχε τραβήξει για το ντοκιμαντέρ του "Άλλος Δρόμος δεν Υπήρχε" (2009), ο Σταύρος Ψυλλάκης ("Για Χωρίς Λόγους: Συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη") απομονώνει από τους πρώην αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού που μίλησαν στην κάμερά του τον Γιάννη Λιονάκη. Έναν θαρραλέο όσο και ταπεινό 87άρη, που αφηγείται πώς έζησε επί 14 χρόνια ως επικηρυγμένος μετά το τέλος του Εμφυλίου.


Βασισμένος κυρίως στην επίσκεψη του κινηματογραφικού συνεργείου και του Λιονάκη στις σπηλιές του Αποκόρωνα Χανίων, όπου κρυβόταν, ο Ψυλλάκης μετατρέπει αβίαστα και συγκινητικά, πάντα με την ευαίσθητη ματιά του ανθρωποκεντρικού και δημιουργικού ντοκιμαντερίστα, μια προσωπική εξομολόγηση σε υπαρξιακό δοκίμιο, αλλά και σε σπουδή πάνω στην ιστορική μνήμη. Επιβεβαιώνοντας ότι "τελικά το μεγαλείο κάθε αγώνα βρίσκεται πάντα σ’ εκείνους που τον δίνουν" (μότο του Κρις Μαρκέρ από την ταινία).

Ελλάδα. 2022. Διάρκεια: 88΄. Διανομή: CINOBO

Περισσότερες πληροφορίες

Αποχαιρετισμός – Η Μνήμη του Τόπου

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2022
  • Διάρκεια: 88 '
  • Σταύρος Ψυλλάκης

Στα 87 του, ο πρώην αντάρτης Γιάννης Λιονάκης αφηγείται πώς έζησε επί 14 χρόνια στον Νομό Χανίων ως επικηρυγμένος μετά το τέλος του Εμφυλίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μάθετε τα πάντα για την κριτική κινηματογράφου με τον Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο

Εμβαθύνετε στη γραφή γύρω από το σινεμά με τον κριτικό του "α" στο εργαστήριό του "Λέξεις από Σελιλόιντ" που φιλοξενείται στο Fårö.

25/11/2022

"Κάποια Μίλησε": Η νέα ταινία με το ιστορικό ρεπορτάζ που ξεσκέπασε τον Γουάινστιν και γέννησε το #MeToo

Η νέα ταινία "She Said" προβάλλει το ερευνητικό έργο των δυο ρεπόρτερ Μέγκαν Τούι και Τζόντι Κάντορ οι οποίες και ξεσκέπασαν το σκάνδαλο Χάρβεϊ Γουάινστιν.

To 13ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου δε θες να το χάσεις

Με μία σπουδαία καλεσμένη και ένα εκλεκτικό διεθνές πρόγραμμα το Ethnofest επιστρέφει δυναμικά.

Οι αλήθειες στο "Fabelmans" του Στίβεν Σπίλμπεργκ

Η 34η ταινία του εμβληματικού σκηνοθέτη συστήνεται ως η πιο προσωπική και αυτοβιογραφική της πλούσιας καριέρας του. Ποια γεγονότα της ταινίας, όμως, είναι τα πραγματικά;

Οι ταινίες που δεν χάνονται στο 35ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της πόλης επιστρέφει παρουσιάζοντας ένα πολυσυλλεκτικό διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, ξεχωριστά σινεφίλ αφιερώματα και εκλεκτούς καλεσμένους.

Όλες οι ταινίες του Στίβεν Σπίλμπεργκ στη σωστή σειρά

Βάζουμε όλα τα φιλμ του τριπλά οσκαρικού Στίβεν Σπίλμπεργκ σε αξιολογική σειρά ξεκινώντας από το χειρότερο, περνώντας από το πρόσφατο "Fabelmans" και φτάνοντας στην κορυφή.

O Μπράντλεϊ Κούπερ πρωταγωνιστεί στο 'Bullitt' του Στίβεν Σπίλμπεργκ

Όλα όσα γνωρίζουμε για το υπό εξέλιξη project με ήρωα τον Φρανκ Μπούλιτ, που δεν έχει βρει ακόμη τίτλο.