Για την Κιάρα

3

Η οδύσσεια ενός κοριτσιού προς την ενηλικίωση μέσα από ένα «αντιηρωικό» γκανγκστερικό δράμα και σαν ένα μετέωρο βήμα ανάμεσα την αλήθεια και το ψέμα, την αθωότητα και την παρανομία.

Gia_thn_Chiara

Γεννημένος στην Νέα Υόρκη Ιταλός σκηνοθέτης, ο Γιόνας Καρπινιάνο φέρνει στην οθόνη ιστορίες επιβίωσης και σκληρής ενηλικίωσης βγαλμένες από την αντιτουριστική, υποβαθμισμένη πραγματικότητα της χώρας του. Η ματιά του είναι σκληρή, νατουραλίστικη και οι ήρωές του άνθρωποι που αναγκάζονται να σκεφτούν πέρα από το καλό και το κακό. Όπως οι Αφρικανοί πρόσφυγες του "Mediterranea", ο 14χρονος Ρομά Πίο του "A Ciambra" και τώρα η Κιάρα, η οποία γιορτάζει με την οικογένειά της, συγγενείς και φίλους τα 18α γενέθλια της μεγάλης αδελφής της Τζούλια. Η ζεστή ατμόσφαιρα κυριαρχεί, όλοι αποχαιρετιούνται γελαστοί και χαρούμενοι, την άλλη μέρα, όμως, ο πατέρας της εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Κανείς δεν της εξηγεί πειστικά τι συμβαίνει ούτε καν μετά τη σοκαριστική είδηση πως εκείνος καταζητείται ως μέλος της καλαβρέζικης μαφίας. Η μητέρα της, τα ξαδέλφια της, ακόμα και η Τζούλια της απαντούν με μισόλογα, οπότε η Κιάρα αποφασίζει να ξεκινήσει μόνη της την αναζήτησή του για να μάθει την αλήθεια.

Η "τριλογία της Καλαβρίας", όλες οι ταινίες της οποίας έκαναν πρεμιέρα στο φεστιβάλ Καννών, περιγράφει έναν ιταλικό νότο ταυτισμένο με την οικονομική εξαθλίωση, την πολιτιστική υποβάθμιση και το οργανωμένο έγκλημα. Συνθήκες οι οποίες επιβάλλουν ένα modus vivendi αλλά και αξίες ζωής εντελώς διαφορετικές από εκείνες του ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού. Ο Καρπινιάνο τις εκθέτει χωρίς να τους κουνά το δάχτυλο, μετατρέποντάς τες σε δραματικό υλικό το οποίο γεννά, φουντώνει και κάνει να ξεσπούν τα πάθη των ηρώων του. Η σύγκρουσή τους αποτελεί μια απαγορευμένη αλήθεια για την έφηβη Κιάρα, η οποία ξεκινάει μια οδύσσεια προς την ενηλικίωση κάνοντας το πρώτο μετέωρο βήμα ανάμεσα την αλήθεια και το ψέμα, το συμβιβασμό και την εξέγερση, την αθωότητα και την παρανομία. Το "αντιηρωικό" γκανγκστερικό δράμα του Γιόνας Καρπινιάνο συγχρονίζεται με το βηματισμό της, ακολουθεί το επίμονο βλέμμα της και αφουγκράζεται τις αναστολές της, παραλληλίζοντας διακριτικά τη θαρραλέα στάση της με εκείνη μιας Καλαβρίας προς την επιθυμητή πολιτικοκοινωνική της ενηλικίωση.

Ιταλία, Γαλλία. 2021. Διάρκεια: 121΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART

Περισσότερες πληροφορίες

Για την Κιάρα

A Chiara
3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 121 '
  • Γιόνας Καρπινιάνο

Όλα αλλάζουν για τη 15χρονη Κιάρα, όταν ένα πρωί ο πατέρας της εξαφανίζεται απροειδοποίητα. Μαθαίνει πως καταζητείται ως μέλος της καλαβρέζικης μαφίας και ξεκινάει την αναζήτησή του για να μάθει την αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.