Στα Άκρα

2

Ένα θρίλερ με νεονουάρ αποχρώσεις που πείθει όσο φέρεται σαν μια ιστορία εκδίκησης, αλλά κουράζει όταν επικεντρώνεται σε τραβηγμένες παράλληλες πλοκές.

sta_akra_kritiki

Ένας οδηγός μετρό προσεγγίζει ένα σταθμό όταν ένας άντρας πέφτει στις γραμμές. Στα κλάσματα που διαρκεί η πτώση προλαβαίνει να διακρίνει το πρόσωπο του αυτόχειρα και διαπιστώνει ότι πρόκειται για τον αποξενωμένο γιο του. Αποφασίζει, τότε, να ανακαλύψει τι τον οδήγησε να βάλει τέλος στη ζωή του.

Κάπως έτσι, από την πρώτη κιόλας σεκάνς, ο σεναριογράφος των "Άθλιων" Τζορντάνο Τζεντερλίνι πατάει τέρμα το γκάζι στην κλίμακα του σασπένς, υποβοηθούμενος από έναν πρωταγωνιστή όπως ο Αντόνιο ντε λα Τόρε, που γνωρίζει άριστα πώς να χειρίζεται τα αστικά θρίλερ ("Η Οργή Ενός Υπομονετικού Ανθρώπου"). Από ατμόσφαιρα, εξάλλου, η ταινία τα πηγαίνει περίφημα, υιοθετώντας ένα υποβλητικό νεονουάρ στιλιζάρισμα και συστήνοντάς μας βλοσυρούς χαρακτήρες αμφιβόλου ηθικής.

Τα προβλήματα ξεκινούν από την επιλογή του Τζεντερλίνι να επιμηκύνει βεβιασμένα τις διαστάσεις ενός σεναρίου που δεν το έχει στ’ αλήθεια ανάγκη. Οι αποπροσανατολιστικές, αν όχι τραβηγμένες, υποπλοκές (οι ντετέκτιβ, το παρελθόν του ήρωα), αντί να εμπλουτίζουν την αφήγηση, της στερούν ένταση και ρυθμό. Έτσι, μια κατά τα άλλα πειστική ιστορία εκδίκησης, "ξεφουσκώνει" θέλοντας να πει τα πάντα δίχως να ξεπεράσει τα 100 λεπτά…

Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία. 2022. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Στα Άκρα

Entre La Vie et La Mort
2
  • Θρίλερ
  • 2022
  • Διάρκεια: 100 '
  • Τζορντάνο Τζεντερλίνι

Ένας οδηγός μετρό προσεγγίζει ένα σταθμό όταν ένας άντρας πέφτει στις γραμμές. Στα κλάσματα που διαρκεί η πτώση προλαβαίνει να διακρίνει το πρόσωπο του αυτόχειρα και διαπιστώνει ότι πρόκειται για τον αποξενωμένο γιο του. Αποφασίζει, τότε, να ανακαλύψει τι τον οδήγησε να βάλει τέλος στη ζωή του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.