Η Ιερότητα του Βουνού

3

Ιστορίες θάρρους και αυταπάρνησης που ξεκινούν από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και φτάνουν στο σήμερα συναντιούνται με γοητευτικό τρόπο σε ένα ορειβατικό ντοκιμαντέρ με οπτική μεγαλοπρέπεια, σασπένς και συγκίνηση.

H_ierothta_tou_bounou

Εξερευνητής, χαρτογράφος και ορειβάτης, ο Αμερικανός Χένρι Μπράντφορντ Γουόσμπερν (1910-2007), ο οποίος αρνήθηκε να συνοδεύσει την Αμίλια Έρχαρτ στην περιβόητη πτήση της πάνω από τον Ειρηνικό για λόγους ασφαλείας, είναι ένας από τους θρύλους της εναέριας φωτογραφίας. Μία από τις γνωστότερές του, η οποία απεικονίζει τον ορεινό όγκο του Μούζες Τουθ στην Αλάσκα, ενέπνευσε οκτώ δεκαετίες αργότερα σε δύο φίλους αναρριχητές μια ριψοκίνδυνη αποστολή. Αφού είχαν πατήσει κάποιες από τις κορυφές του, οι ορειβάτες και κινηματογραφιστές Ρενάν Οζτούρκ και Φρέντι Γουίλκινσον σκέφτηκαν να επιχειρήσουν την ταυτόχρονη ανάβαση σε όλες τις "μύτες" του όχι ιδιαίτερα ψηλού (3.150 μ.), αλλά εξαιρετικά δύσβατου αυτού βουνού σε μία και μόνη αποστολή. Με τη βοήθεια ενός ακόμη έμπειρου ορειβάτη, του Καναδού Ζακ Σμιθ, προετοιμάζονται και τελικά ξεκινούν, αντιμέτωποι με την απρόβλεπτη φύση.

Η "Ιερότητα του Βουνού", η οποία δανείζεται τον τίτλο της από στίχο του ποιήματος "Υψηλή πτήση" του Τζον Γκιλέσπι Μαγκί, αφηγείται ιστορίες θάρρους και αυταπάρνησης που ξεκινούν από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και φτάνουν στο σήμερα. Αφορούν το ατρόμητο, φιλοπερίεργο όσο και οργανωμένο πνεύμα του Μπραντ Γουόσμπερν, του οποίου το όραμα και τα κατορθώματα διασχίζουν το χρόνο και μένουν ζωντανά χάρη σε τρεις εξίσου θαρραλέους "μαθητές" του. Η δική του κληρονομιά και η δική τους πίστη στις ανθρώπινες δυνατότητες συναντιούνται σε ένα γοητευτικό ορειβατικό ντοκιμαντέρ, το οποίο με οπτική μεγαλοπρέπεια, σασπένς και συγκίνηση μιλάει για την ιερότητα του χώρου (the sanctity of space) που μας περιβάλλει. Και μακριά από κάθε ηρωική έπαρση, διατηρεί το απαραίτητο δέος που πρέπει πάντα να υπάρχει στη σχέση ανθρώπου-φύσης.

ΗΠΑ. 2021. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: NEO FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ιερότητα του Βουνού

The Sanctity of Space
3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2021
  • Διάρκεια: 101 '
  • Ρενάν Οζτούρκ

Εμπνευσμένοι από φωτογραφίες του θρυλικού εξερευνητή Μπραντ Γουόσμπερν, τρεις ορειβάτες αποφασίζουν να κατακτήσουν μια σειρά από δύσβατες κορυφές της Αλάσκας σε μία και μόνη αποστολή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πανηγυρικό queer φινάλε στο "Σινεμά στο Κέντρο"

Οι προβολές που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελλάδος ετοιμάζονται να ρίξουν πανηγυρικά αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
24/04/2024

Fundamentals of Cinema: Η "Αποκάλυψη Τώρα Redux" του Φράνσις Φόρντ Κόπολα στον Δαναό

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μάς μεταφέρει στην καρδιά της κόλασης του Βιετνάμ και του αμερικανικού συλλογικού τραύματος.

Ο μικρομηκάς Νίκος Κολιούκος στο Φεστιβάλ των Καννών

Ο σκηνοθέτης με την ταινία "Το Χάος που Άφησε Πίσω της" συμμετέχει στο τμήμα La Cinef.

Το Ταινιόραμα στο Άστυ επιστρέφει "φορτωμένο" αριστουργήματα

Ο ετήσιος σινεφίλ μαραθώνιος στο υπόγειο της πλατείας Κοραή πλησιάζει.

Μια σπουδαία τιμή στην Αντουανέττα Αγγελίδη από τα Anthology Film Archives

Η κορυφαία δημιουργός τιμάται με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στο χώρο του πειραματικού σινεμά.

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.