Αντίο Κύριε Χάφμαν

3

Μεταφορά ενός θεατρικού έργου με καλογραμμένους χαρακτήρες και πειστικά διλήμματα. Σινεμά σεναρίου και ερμηνειών που δεν εκπλήσσει, υπηρετεί όμως με μετρημένο κι αποτελεσματικό σασπένς ένα ενδιαφέρον ψυχολογικό παιχνίδι εξουσίας.

Adio_kirie_Hafman

Το 2016 ο ηθοποιός και θεατρικός σκηνοθέτης Ζαν-Φιλίπ Νταγκέρ έγραψε και ανέβασε στη σκηνή ένα δικό του έργο εμπνευσμένο από αληθινά περιστατικά, πολύ κοντά σ’ αυτά που περιγράφει κι ο Φρανσουά Τριφό στο "Τελευταίο Μετρό". Στο κατεχόμενο Παρίσι του 1941, ο Εβραίος κοσμηματοπώλης Ζοσέφ Χαφμάν βλέπει τους ολοένα και μεγαλύτερους περιορισμούς που υφίστανται στην καθημερινότητά τους οι Εβραίοι από τους ναζί και φυγαδεύει την οικογένειά του στην ελεύθερη ζώνη. Πριν την ακολουθήσει, τακτοποιεί τις επαγγελματικές εκκρεμότητές του, εμπιστευόμενος το κατάστημά του, μέσω ενός εικονικού ιδιωτικού συμφωνητικού, στον υπάλληλό του Φρανσουά Μερσιέ. Πριν προλάβει να το σκάσει, όμως, τα γερμανικά μπλόκα τον αποκλείουν και αναγκάζεται να κρυφτεί στο υπόγειο του μαγαζιού. Ο Μερσιέ, ο οποίος έχει εγκατασταθεί μαζί με τη γυναίκα του στο σπίτι του Χαφμάν ακριβώς επάνω από την επιχείρηση, αποδέχεται την απρόβλεπτη κατάσταση, αλλά όταν εκείνος του ζητά να ταχυδρομεί τα γράμματα που γράφει στην οικογένειά του, του προτείνει σε αντάλλαγμα μια ιδιαίτερη συμφωνία.


Σκηνοθέτης και σεναριογράφος αστυνομικών θρίλερ ("Pour Elle", "3 Ώρες Διορία", "Λάθος στο Λάθος"), που δοκίμασε πρόσφατα τις δυνάμεις του και στην κωμωδία ("Ο Αρχιτσιγκούνης"), ο Φρεντ Καβαγέ στηρίζεται σε μια ιστορία με καλογραμμένους χαρακτήρες και πειστικά διλήμματα. Το ιστορικό φόντο το οποίο τα γεννά είναι αναγνωρίσιμο και οι οριακές συνθήκες του δοκίμασαν την ηθική, το θάρρος και τις αξίες των ανθρώπων μιας ολόκληρης εποχής. Αυτές είναι, λοιπόν, που θέτουν τρεις (μαζί με τη γυναίκα του Μερσιέ) καθημερινούς ήρωες απέναντι σε ευθύνες μεγαλύτερες απ’ αυτές που μπορούν να χειριστούν και τους εμπλέκουν σε ένα σκληρό παιχνίδι εξουσίας. Με μετρημένο κι αποτελεσματικό σασπένς ο Καβαγέ του προσθέτει ένταση, φροντίζοντας να υπηρετεί με σύνεση τους κανόνες ενός mainstream σινεμά σεναρίου και ερμηνειών. Μέσα απ’ αυτό προσεγγίζει με κριτική διάθεση σκοτεινές ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές, οι οποίες δεν αφορούν μόνο την κατεχόμενη Γαλλία και την τύχη του εβραϊκού πληθυσμού της.

Γαλλία. 2021. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: TANWEER

Περισσότερες πληροφορίες

Αντίο Κύριε Χάφμαν

Adieu Monsieur Haffmann
3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 115 '
  • Φρεντ Καβαγέ

Στο κατεχόμενο Παρίσι του 1941, ο Εβραίος κοσμηματοπώλης Ζοσέφ Χαφμάν εμπιστεύεται το κατάστημά του στον υπάλληλο του Φρανσουά Μερσιέ, πριν επιχειρήσει να φτάσει στην ελεύθερη ζώνη. Δεν τα καταφέρνει, όμως, και αναγκάζεται να κρυφτεί στο υπόγειο. Ο Μερσιέ αποδέχεται την απρόβλεπτη κατάσταση με την προϋπόθεση ότι κι εκείνος θα αποδεχτεί μια ιδιαίτερη συμφωνία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.