Αντίο Κύριε Χάφμαν

3

Μεταφορά ενός θεατρικού έργου με καλογραμμένους χαρακτήρες και πειστικά διλήμματα. Σινεμά σεναρίου και ερμηνειών που δεν εκπλήσσει, υπηρετεί όμως με μετρημένο κι αποτελεσματικό σασπένς ένα ενδιαφέρον ψυχολογικό παιχνίδι εξουσίας.

Adio_kirie_Hafman

Το 2016 ο ηθοποιός και θεατρικός σκηνοθέτης Ζαν-Φιλίπ Νταγκέρ έγραψε και ανέβασε στη σκηνή ένα δικό του έργο εμπνευσμένο από αληθινά περιστατικά, πολύ κοντά σ’ αυτά που περιγράφει κι ο Φρανσουά Τριφό στο "Τελευταίο Μετρό". Στο κατεχόμενο Παρίσι του 1941, ο Εβραίος κοσμηματοπώλης Ζοσέφ Χαφμάν βλέπει τους ολοένα και μεγαλύτερους περιορισμούς που υφίστανται στην καθημερινότητά τους οι Εβραίοι από τους ναζί και φυγαδεύει την οικογένειά του στην ελεύθερη ζώνη. Πριν την ακολουθήσει, τακτοποιεί τις επαγγελματικές εκκρεμότητές του, εμπιστευόμενος το κατάστημά του, μέσω ενός εικονικού ιδιωτικού συμφωνητικού, στον υπάλληλό του Φρανσουά Μερσιέ. Πριν προλάβει να το σκάσει, όμως, τα γερμανικά μπλόκα τον αποκλείουν και αναγκάζεται να κρυφτεί στο υπόγειο του μαγαζιού. Ο Μερσιέ, ο οποίος έχει εγκατασταθεί μαζί με τη γυναίκα του στο σπίτι του Χαφμάν ακριβώς επάνω από την επιχείρηση, αποδέχεται την απρόβλεπτη κατάσταση, αλλά όταν εκείνος του ζητά να ταχυδρομεί τα γράμματα που γράφει στην οικογένειά του, του προτείνει σε αντάλλαγμα μια ιδιαίτερη συμφωνία.


Σκηνοθέτης και σεναριογράφος αστυνομικών θρίλερ ("Pour Elle", "3 Ώρες Διορία", "Λάθος στο Λάθος"), που δοκίμασε πρόσφατα τις δυνάμεις του και στην κωμωδία ("Ο Αρχιτσιγκούνης"), ο Φρεντ Καβαγέ στηρίζεται σε μια ιστορία με καλογραμμένους χαρακτήρες και πειστικά διλήμματα. Το ιστορικό φόντο το οποίο τα γεννά είναι αναγνωρίσιμο και οι οριακές συνθήκες του δοκίμασαν την ηθική, το θάρρος και τις αξίες των ανθρώπων μιας ολόκληρης εποχής. Αυτές είναι, λοιπόν, που θέτουν τρεις (μαζί με τη γυναίκα του Μερσιέ) καθημερινούς ήρωες απέναντι σε ευθύνες μεγαλύτερες απ’ αυτές που μπορούν να χειριστούν και τους εμπλέκουν σε ένα σκληρό παιχνίδι εξουσίας. Με μετρημένο κι αποτελεσματικό σασπένς ο Καβαγέ του προσθέτει ένταση, φροντίζοντας να υπηρετεί με σύνεση τους κανόνες ενός mainstream σινεμά σεναρίου και ερμηνειών. Μέσα απ’ αυτό προσεγγίζει με κριτική διάθεση σκοτεινές ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές, οι οποίες δεν αφορούν μόνο την κατεχόμενη Γαλλία και την τύχη του εβραϊκού πληθυσμού της.

Γαλλία. 2021. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: TANWEER

Περισσότερες πληροφορίες

Αντίο Κύριε Χάφμαν

Adieu Monsieur Haffmann
3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 115 '
  • Φρεντ Καβαγέ

Στο κατεχόμενο Παρίσι του 1941, ο Εβραίος κοσμηματοπώλης Ζοσέφ Χαφμάν εμπιστεύεται το κατάστημά του στον υπάλληλο του Φρανσουά Μερσιέ, πριν επιχειρήσει να φτάσει στην ελεύθερη ζώνη. Δεν τα καταφέρνει, όμως, και αναγκάζεται να κρυφτεί στο υπόγειο. Ο Μερσιέ αποδέχεται την απρόβλεπτη κατάσταση με την προϋπόθεση ότι κι εκείνος θα αποδεχτεί μια ιδιαίτερη συμφωνία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα Σαγόνια του Καρχαρία

Υποδειγματικό θρίλερ, σκηνοθετημένο με δεξιοτεχνία που κόβει την ανάσα. Πρωτοφανής εμπορική επιτυχία, η οποία άλλαξε τα δεδομένα του χολιγουντιανού σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
06/10/2022

Η Πρόσκληση

Κωμικά γραφικοί και ελάχιστα τρομακτικοί βρικόλακες προσπαθούν αδέξια να κρυφτούν πίσω από ένα love story βγαλμένο από Βίπερ Νόρα.

Ο Κοτολαγός και το Χάμστερ του Σκότους

Το πιο αγαπημένο θέμα των σύγχρονων animations είναι η κινητήριος δύναμη μιας καλοστημένης και διασκεδαστικής εξωτικής περιπέτειας αλά Ιντιάνα Τζόουνς… τζούνιορ.

Πνεύμα Από Σπίτι

Πολύ φασαρία για το τίποτα άνω των δέκα ετών, σε ένα ρώσικο animation ανεκμετάλλευτων ιδεών και χιλιοχρησιμοποιημένων τρικ.

Ένας Μεταφραστής

Ελάχιστα πρωτότυπη, αλλά διεκπεραιωτικά έντιμη μετατροπή αληθινών γεγονότων σε μυθοπλαστικό δράμα, το οποίο ηρωοποιεί μια συγκινητική ουμανιστική χειρονομία.

Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα

Θεαματικότατη κινηματογραφική βερσιόν μιας τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε σε 12 χώρες με συμμετοχή 50 επιστημόνων και κόστος έξι εκατομμυρίων ευρώ.

Υποβολή αιτήσεων για τα Επαγγελματικά Σεμινάρια Κινηματογράφου & Τηλεόρασης Oxbelly

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και να έχουν καλή γνώση αγγλικών, καθώς όλα τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά.