Βαβέλ – Από τη Σιωπή στην Έκρηξη

2,5

Αρθρογράφοι, σκιτσογράφοι και στελέχη της ηρωικής εκδοτικής προσπάθειας μιλούν για την αλλαγή μιας εποχής, αποτυπωμένης σε χειροποίητες εικόνες και θαρραλέες απόψεις. 

Βαβέλ – Από τη Σιωπή στην Έκρηξη

Αναζητώντας τα ίχνη μιας εναλλακτικής νεοελληνικής ποπ κουλτούρας, ο Μελέτης Μοίρας αποπειράθηκε να καταγράψει στο ντοκιμαντέρ «Diamonds in the Night Sky» (2019) τι σήμαινε ο Jazz Fm για τη ραδιοφωνική μας πραγματικότητα στη στροφή του καινούργιου αιώνα. Τώρα επιχειρεί κάτι ανάλογο για μια εξίσου ρομαντική πολιτιστική πρόταση, το εμβληματικό περιοδικό των κόμικς Βαβέλ.

Βαβέλ – Από τη Σιωπή στην Έκρηξη - εικόνα 1

Η Βαβέλ πρωτοεκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 1981, συνέχισε τη βραχύβια δονκιχωτική περιπέτεια του Κολούμπρα και, επηρεασμένη από τα ιταλικά Linus και Frigidaire, σύστησε στο παρασυρμένο από τον οίστρο της δεύτερης μεταπολίτευσης ελληνικό κοινό την ένατη τέχνη. Και όχι μόνο – όπως ήταν το μότο της. Υπερασπίστηκε το ανατρεπτικό χιούμορ, τη μοντέρνα αντικουλτούρα και μια σειρά από αντισυμβατικές πολιτικοκοινωνικές θέσεις, κάτι το οποίο συνέχισε με επιτυχία και το πρωτοποριακό φεστιβάλ της. Αρθρογράφοι, σκιτσογράφοι και στελέχη της ηρωικής αυτής εκδοτικής προσπάθειας μιλούν για την αλλαγή μιας εποχής, αποτυπωμένης σε χειροποίητες εικόνες και θαρραλέες απόψεις. Απλά, με χιούμορ και περίσσια νοσταλγία μπροστά σε μια καταγραφική κάμερα. Μαζί προβάλλεται η εννιάλεπτη μικρού μήκους του Μελέτη Μοίρα «Silence» (2020).

Ελλάδα. 2020. Διάρκεια: 73΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Βαβέλ – Από τη Σιωπή στην Έκρηξη

2,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2020
  • Διάρκεια: 73 '
  • Μελέτης Μοίρας

Η ιστορία του περιοδικού Βαβέλ και του ομώνυμου φεστιβάλ, τα οποία έκαναν γνωστή στη χώρα μας την τέχνη του (ενήλικου) κόμικς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ευρωπαϊκή πρεμιέρα και κυκλοφορία για το "Ι.Ω." του Αλέξη Αλεξίου

Η υβριδική μικρού μήκους του σκηνοθέτη του "Τετάρτη 04:45" παρουσιάζεται στο διεθνές κοινό προτού βρεθεί στις ελληνικές αίθουσες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
06/10/2022

Τα "Σαγόνια του Καρχαρία" (ξε)σκίζουν ακόμα

Σχεδόν 50 χρόνια μετά την πρεμιέρα του το κλασικό θρίλερ του Στίβεν Σπίλμπεργκ βρίσκει ξανά το δρόμο του προς τις αίθουσες.

Η "Musa" του Νίκου Νικολόπουλου στην Ταινιοθήκη

Η "χειροποίητη" ταινία συνδυάζει μεθόδους του κλασικού κινηματογράφου με μεθόδους video art.

Οι Coldplay στα Village Cinemas σε ζωντανή αναμετάδοση

Η συναυλία θα μεταδίδεται από την Αργεντινή σε πραγματικό χρόνο, μέσω δορυφόρου.

Στην Αυλή του Σχολείου

Βραβείο κριτικών στις Κάνες για ένα αποκαλυπτικό ψυχογράφημα και μια διεισδυτική ματιά πάνω στην κοινωνική ένταξη στην καλύτερη παράδοση των αδελφών Νταρντέν.

Η Κυρία Χάρις Πάει στο Παρίσι

Ένα πνευματώδες σενάριο και μια εξαιρετική Λέσλι Μάνβιλ ζωηρεύουν μια τυποποιημένη κομεντί της παλιάς σχολής.

Τα Σαγόνια του Καρχαρία

Υποδειγματικό θρίλερ, σκηνοθετημένο με δεξιοτεχνία που κόβει την ανάσα. Πρωτοφανής εμπορική επιτυχία, η οποία άλλαξε τα δεδομένα του χολιγουντιανού σινεμά.