Να Ζει Κανείς ή Να Μη Ζει;

5

 Κομψοτέχνημα του κλασικού Χόλιγουντ και σπουδαία αντιπολεμική σάτιρα που λειτουργεί επίσης άψογα ως αγχωτικό θρίλερ, χάρη στην εντυπωσιακά αέρινη σκηνοθεσία του Ερνστ Λιούμπιτς.

Να Ζει Κανείς ή Να Μη Ζει;

Χρειάζονται κότσια και αστείρευτο ταλέντο για να γυρίσεις μια αντιπολεμική σάτιρα καταμεσής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κι ο Έρνστ Λιούμπιτς διέθετε και τα δύο. Η ταινία του, που θεωρήθηκε κακόγουστη όταν κυκλοφόρησε αλλά σήμερα αναγνωρίζεται ως καθαρό αριστούργημα, εξελίσσεται στην υπό ναζιστική κατοχή Βαρσοβία, όπου ένας θίασος βρίσκεται μπλεγμένος στην αποστολή εντοπισμού ενός Γερμανού κατασκόπου. Ο χειρισμός των ισορροπιών από τον Λιούμπιτς είναι εκπληκτικός, με το σκηνοθέτη να προσδίδει αδιόρατη διηγηματική ρευστότητα στο ύφος της ταινίας, η οποία ξεκινά ως σπιρτόζικη κομεντί, εξελίσσεται σε αγχωτικό θρίλερ και ολοκληρώνεται ως κατάμαυρη κωμωδία που ειρωνεύεται τον παραλογισμό του πολέμου. Όλα αυτά χωρίς να λείπει ο ευφυής σαρκασμός για τις αντιζηλίες των ηθοποιών και το ονειροπαρμένο ταμπεραμέντο τους, που καταφέρνει τελικά να τους γλιτώσει από τη φρίκη.

ΗΠΑ. 1942. Α/Μ. Διάρκεια: 99΄. Διανομή: SUMMER CLASSICS.

Περισσότερες πληροφορίες

Να Ζει Κανείς ή Να Μη Ζει;

To Be or Not to Be
5
  • Κωμωδία
  • 1942
  • Διάρκεια: 99 '
  • Ερνστ Λιούμπιτς

Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στη Βαρσοβία, ένας θίασος βρίσκεται μπλεγμένος σε αποστολή εντοπισμού ενός Γερμανού κατασκόπου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.