Εργαστήριο Ελλάδα

1

Αχρείαστα μεγάλο σε διάρκεια, φλύαρο στις επεξηγήσεις και αποπροσανατολιστικό στις προθέσεις του, το ντοκιμαντέρ δημιουργεί περισσότερη σύγχυση από όση θέλει να ξεδιαλύνει.

Εργαστήριο Ελλάδα

​Δέκα χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, ο Γιάκομπο Μπρότζι αναζητά σε ένα… ατέλειωτης διάρκειας ντοκιμαντέρ (165 λεπτά!) τις ρίζες της οικονομικής κρίσης, τα πολιτικά λάθη που οδήγησαν στην προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες της λιτότητας. Μέσα από συνεντεύξεις πολιτικών, καθηγητών, περαστικών, αλλά και εμπεριστατωμένες (sic) τοποθετήσεις «Ελλήνων πατριωτών», γίνεται μια απόπειρα θεωρητικής στήριξης μιας σειράς προβληματικών ιδεών. Όπως η ταύτιση Κατοχής και δικτατορίας με την περίοδο της τρόικας στη χώρα, με αφορμή την οικονομική εξαθλίωση και βίαιη καταστολή που είχαν γίνει κανόνας.

Χωρίς να χωρά αμφιβολία πως η ψήφιση των μνημονίων συνοδεύτηκε από αδιαπραγμάτευτη αποφασιστικότητα για την επιβολή τους, ενώ άλλαξαν άρδην τον κοινωνικό ιστό, οι παραπάνω παραλληλισμοί εκτός του ότι φλερτάρουν με το λαϊκισμό, είναι και ιστορικά ημιτελείς. Ωστόσο ιδέες σαν κι αυτές χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν την εντύπωση πως η αλάνθαστη Ελλάδα δεν υπήρξε τίποτα άλλο παρά ένα αθώο πειραματόζωο.

Τότε είναι που υπεισέρχεται στην αφήγηση, μέσα από φλύαρες σεκάνς επεξηγήσεων, το ιδεολογικό αποτύπωμα του ντοκιμαντέρ. Ένα κράμα κοινωνικά ευαίσθητου πατριωτισμού με ψήγματα θεωριών συνωμοσίας, βασισμένων αποσπασματικά σε επιστημονικές αλήθειες και πασπαλισμένων με μια βαθιά ριζωμένη παρελθοντολαγνεία. Βέβαια, θα υπήρχε ένα ενδιαφέρον σε όλα αυτά εάν η ταινία κατέληγε σε ένα ολοκληρωμένο συμπέρασμα. Αντ' αυτού, όταν πέφτουν οι τίτλοι τέλους, μετά από τον διάρκειας δυόμιση ωρών κατακλυσμό αποπροσανατολιστικών ιδεολογημάτων, η σύγχυση είναι ακόμα μεγαλύτερη από πριν.

Ελλάδα. 2019. Διάρκεια: 165΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Εργαστήριο Ελλάδα

1
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2019
  • Διάρκεια: 165 '
  • Γιάκομπο Μπρότζι

Μια απόπειρα καταγραφής των πολιτικών γεγονότων που οδήγησαν στην οικονομική κρίση, από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος Μασσαλάς, η Έλσα Λεκάκου και το θεαματικό "Broadway"

Το "α" συνάντησε το σκηνοθέτη και την πρωταγωνίστρια της εντυπωσιακής ελληνικής ταινίας, στην οποία η συνοχή ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας χορευτών – πορτοφολάδων που έχει ως ορμητήριο ένα εγκαταλελειμμένο αθηναϊκό θέατρο αρχίζει να καταρρέει εξαιτίας της άφιξης ενός νέου προσώπου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
22/09/2022

Broadway

Αλμοδοβαρικό δράμα με αφηγηματική ευρηματικότητα και φρεσκάδα. Αν και χωρίς ολοκληρωμένες σεναριακές ιδέες, εντυπωσιάζει ως πολλά υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο.

Φτερά και Πούπουλα

Μεγάλο Βραβείο της "Εβδομάδας Κριτικής" των Καννών για μια αθόρυβη σουρεαλιστική σάτιρα που ανατέμνει βιτριολικά την αιγυπτιακή πραγματικότητα.

Μην Ανησυχείς Αγάπη Μου

Το American dream ως αστικός εφιάλτης και ένα ψυχολογικό θρίλερ που δεν ξέρει να διαχειριστεί, σεναριακά και σκηνοθετικά, τις ιδέες του, οδηγούμενο σε μια αυτοκαταστροφική, παρωδιακή σχεδόν κορύφωση.

Η Συγκάλυψη

Τυπικό - ατμοσφαιρικό και κοινωνικά καταγγελτικό - Nordic noir, βασισμένο στη λογοτεχνική σειρά "Τμήμα Q" του Γιούσι Άντλερ – Όλσεν. Έχουν προηγηθεί τέσσερις δανέζικες ταινίες (2013-18) με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.

Ο Ντογκτανιάν και οι Τρεις Σωματοφύλακες

Οι "Τρεις σωματοφύλακες" διασκευάζονται σε μια διασκεδαστικά παιδική, καρτούν εκδοχή, πιστή στο περιπετειώδες πνεύμα του Αλέξανδρου Δουμά.

Αδελαΐδα

Λιγοστοί διάλογοι, ατμοσφαιρικά πλάνα (σε γήινα, σαθρά χρώματα) και μια αίσθηση αδυναμίας φυγής από το – ιστορικό – πεπρωμένο κυριαρχούν στη μελαγχολική ποιητική ελεγεία για έναν αδύνατο έρωτα.