Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Χελώνες

3,5

Μια ευφάνταστη μείξη μυθοπλασίας και πραγματικών γεγονότων, με τρόπο που αναδεικνύει την αδάμαστη φαντασία του σπουδαίου σκηνοθέτη αλλά και την ανυπέρβλητη δύναμη του σινεμά.

Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Χελώνες

Μυθοπλασία και πραγματικά γεγονότα αναμειγνύονται ευφάνταστα στο animation του Ισπανού Σαλβαδόρ Σιμό, το οποίο βασίζεται στο ομότιτλο graphic novel του Φερμίν Σολίς, το οποίο με τη σειρά του εμπνέεται από μια κομβική περίοδο στην καριέρα του Λουίς Μπουνιουέλ. Στις αρχές της δεκαετίας του ’30 ο σουρεαλιστής σκηνοθέτης βρισκόταν στο Παρίσι. Είχε ολοκληρώσει μόλις τα πρώτα δύο αριστουργήματά του («Ένας Ανδαλουσιανός Σκύλος», «Η Χρυσή Εποχή»), αλλά αδυνατούσε να βρει ανταπόκριση στο κοινό. Οι ρηξικέλευθες εικόνες και οι τολμηρές ιδέες του προκαλούσαν σάλο και αποστροφή στους περισσότερους, οπότε δυσκόλευαν υπερβολικά την προσπάθειά του να βρει χρήματα για γυρίσματα. Τότε του παρουσιάστηκε η ευκαιρία να ταξιδέψει στην πάμφτωχη ισπανική επαρχία Λας Ούρδες, όπου γύρισε το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «Γη Χωρίς Ψωμί».

Ο Σιμό καταφέρνει από τη μία να πλάσει έναν εικαστικά γοητευτικό κόσμο, ενώ από την άλλη, χάρη στις δυνατότητες του animation, να εξερευνήσει και να δώσει υπόσταση στην αδάμαστη φαντασία του Μπουνιουέλ. Όταν φτάνει στις Ούρδες, ο ιδιοσυγκρασιακός δημιουργός βιώνει μια απροσδόκητη κατάσταση. Έρχεται αντιμέτωπος με τις εκκεντρικότητες του χαρακτήρα του, τις οποίες σταδιακά εγκαταλείπει, μαζί με την προβοκατόρικη φύση του, για να ανακαλύψει την ανθρώπινη, τρυφερή πλευρά του. Αφορμή αποτελεί η ανάγκη να κατασκευάσει μια κινηματογραφική αλήθεια για χάρη του ντοκιμαντέρ, για την οποία μαθαίνει με οδυνηρό τρόπο πως έχει σαφή όρια. Διότι συχνά εκείνο που μένει εκτός κάδρου είναι σημαντικότερο από όσα βλέπει ο θεατής. Είναι εκείνες οι στιγμές που η ταινία του Σιμό συγκινεί αβίαστα και μέσα από τις περιπέτειες ενός οικείου κινηματογραφικού προσώπου, όπως ο Μπουνιούελ, αναδεικνύει μαγικά την ανυπέρβλητη δύναμη του σινεμά, το οποίο αλλάζει ζωές εντός κι εκτός της σκοτεινής αίθουσας.

Ισπανία, Ολλανδία, Γερμανία. 2018. Διάρκεια: 80΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Μπουνιουέλ στο Λαβύρινθο με τις Χελώνες

Bunuel en el Laberinto de las Tortugas
3,5
  • Animation
  • 2018
  • Διάρκεια: 80 '
  • Σαλβαδόρ Σιμό

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της «Χρυσής Εποχής» στο Παρίσι, ο Λουίς Μπουνιουέλ βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο. Τότε του παρουσιάζεται η ευκαιρία να γυρίσει μια ταινία που θα του αλλάξει τη ζωή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αυτό είναι το πρώτο θερινό σινεμά που ανοίγει φέτος

Επίσημα έναρξη στην καλοκαιρινή σεζόν με έναν τυπικά πιστό στον εαυτό του υπαίθριο κινηματογράφο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/04/2024

Κάννες 2024: Το "September" της Αριάν Λαμπέντ κάνει πρεμιέρα στο Ένα Κάποιο Βλέμμα

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της διακεκριμένης ηθοποιού παρουσιάζεται σύντομα στην Κρουαζέτ.

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.