Η Ανιές με τα Λόγια της Βαρντά

3,5

Τρυφερό και συγκινητικό «αντίο» μιας σπουδαίας δημιουργού, η οποία μέχρι την τελευταία στιγμή δεν έπαψε να μαγνητίζει με τη ζωντάνια και τη δύναμη της φαντασίας της.

Η Ανιές με τα Λόγια της Βαρντά

«Έμπνευση, δημιουργία, μοίρασμα»: με αυτές τις τρεις λέξεις συνοψίζει η Ανιές Βαρντά τις αρχές με τις οποίες έκανε σινεμά αδιάκοπα, από τη δεκαετία του ’50 μέχρι το θάνατό της τον Μάρτιο του 2019, σε ηλικία 90 ετών. Ένα μήνα νωρίτερα είχε προλάβει να παρουσιάσει το «Η Ανιές με τα Λόγια της Βαρντά» στην Μπερλινάλε, το συνειδητά τελευταίο της ντοκιμαντέρ, το οποίο αποτελεί μια συρραφή διαλέξεων πάνω στην καριέρα της. Η μοναδική γυναίκα της νουβέλ βαγκ, την οποία καθόρισε αισθητικά με το αψεγάδιαστο «Η Κλεό Από τις 5 έως τις 7», βραβευμένη με Χρυσή Άρκτο για το θαρραλέο «Δίχως Στέγη, Δίχως Νόμο» και πρόσφατα υποψήφια για Όσκαρ ντοκιμαντέρ, μαζί με τον συν-σκηνοθέτη Ζε Αρ, με το γλυκύτατο «Πρόσωπα & Ιστορίες», η Ανιές Βαρντά άρχισε να απολαμβάνει τη δημοφιλία που της άξιζε μόλις την τελευταία δεκαετία.

Το πλούσιο σε ιδέες και συναισθήματα έργο της αποκαλύπτεται εδώ μέσα από πλάνα παλιότερων φιλμ και συνεντεύξεων, τα οποία χρησιμοποιεί για να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στο χρόνο. Η εξέλιξή του δεν οδηγεί σε έναν τυπικό κινηματογραφικό αποχαιρετισμό, εγκλωβισμένο στο ρομαντισμό και στη νοσταλγία. Αντίθετα, αποτίνει μια τρυφερή πρόσκληση στον κάθε θεατή να αγκαλιάσει τη φαντασία του και να αντικρύσει τον κόσμο πέρα από το προφανές. Διότι η δύναμη των ταινιών της βρίσκεται στον αφοπλιστικά αθώο τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει πολύπλοκα ζητήματα, όπως η κρίση των σύγχρονων ζευγαριών ή ο αγώνας των Μαύρων Πανθήρων, διατηρώντας πλήρη γνώση της σημασίας τους.

Η Ανιές με τα Λόγια της Βαρντά - εικόνα 1

«Έχω απλώς περίεργα μάτια», λέει χαρακτηριστικά, όμως χάρη στο βλέμμα της η Βαρντά αναδεικνύει τη μαγεία μέσα από το καθετί και γι’ αυτό οι ταινίες της σφύζουν από ζωή. Μπορεί στο ντοκιμαντέρ απλώς να αφηγείται καθισμένη μπροστά σε ένα τραπεζάκι, αλλά μαγνητίζουν η μεταδοτικότητα και η ακόρεστη δίψα της για δημιουργία. Έτσι, γεμάτη αυτοπεποίθηση, αποχαιρετά το κοινό, το σινεμά και την ίδια τη ζωή, παραμένοντας για πάντα η κινηματογραφική «γιαγιά» όλων μας.

Γαλλία. 2019. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ανιές με τα Λόγια της Βαρντά

Varda par Agnes
3,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2019
  • Διάρκεια: 115 '
  • Ανιές Βαρντά

Η σκηνοθέτις Ανιές Βαρντά αφηγείται ιστορίες του παρελθόντος από το σινεμά και την προσωπική της ζωή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.