Iuventa

3

Ένα ντοκιμαντέρ-γροθιά στο στομάχι, το οποίο με αφηγηματική οικονομία και εικόνες που πάλλονται από αγωνία και τρυφερότητα απογυμνώνει τις πολύπλοκες αιτίες του προσφυγικού ζητήματος.

Iuventa

«Iuventa» στα λατινικά σημαίνει νεότητα. Με αυτήν τη λέξη βαφτίστηκε το σκάφος που αγόρασαν κάποιοι εικοσάρηδες, μέσω crowdfunding, για να ριχτούν στη μεγαλύτερη μάχη της ζωής τους στην καρδιά της Μεσογείου. Εκεί όπου καθημερινά δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν να διασχίσουν τη θάλασσα με προορισμό στην Ευρώπη, ταξιδεύοντας σε άθλιες βάρκες, με την ελπίδα να βρουν ασφαλέστερες συνθήκες ζωής. Το πλήρωμα του «Iuventa» αποτελείται από μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης Jugend Rettet, μιας από τις πολλές που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο με έναν και μόνο σκοπό: τη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων που βρίσκονται αβοήθητοι στη θάλασσα.

Το ντοκιμαντέρ του Ιταλού Μικέλε Τσίνκουε πάλλεται από αγωνία, άλλοτε συγκινεί με την ανθρωπιά του, ενώ ποτέ δεν εκβιάζει το συναίσθημα, παρά τις σκληρές εικόνες του. Ξεφεύγει από τα κλισέ ενός σινε-χρονικού για το προσφυγικό ζήτημα, προκρίνοντας λύσεις σε αυτό και παράλληλα αναδεικνύοντας τις προοπτικές της οργανωμένης, αποφασιστικής πολιτικής δράσης, η οποία βασίζεται στην αλληλεγγύη. Η ταινία αποφεύγει να γίνει ένα ουτοπικό και αφελές μανιφέστο, δίνοντας έμφαση στις πλείστες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το πλήρωμα του «Iuventa» σε προσωπικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Διότι το έργο τους μπορεί να είναι ανεκτίμητο, έρχονται όμως αντιμέτωποι με τις ξενοφοβικές πολιτικές των ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίες και είναι υπεύθυνες τελικά για τη διαιώνιση ενός αιματηρού φαύλου κύκλου στη Mare Nostrum.

Ιταλία, Γερμανία. 2018. Διάρκεια: 86΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Iuventa

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2018
  • Διάρκεια: 86 '
  • Μικέλε Τσίνκουε

Μια ομάδα νέων της ανθρωπιστικής οργάνωσης Jugend Rettet αγοράζει το σκάφος «Iuventa», με στόχο τη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων προσφύγων και μεταναστών που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο με προορισμό την Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα Σαγόνια του Καρχαρία

Υποδειγματικό θρίλερ, σκηνοθετημένο με δεξιοτεχνία που κόβει την ανάσα. Πρωτοφανής εμπορική επιτυχία, η οποία άλλαξε τα δεδομένα του χολιγουντιανού σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
06/10/2022

Η Πρόσκληση

Κωμικά γραφικοί και ελάχιστα τρομακτικοί βρικόλακες προσπαθούν αδέξια να κρυφτούν πίσω από ένα love story βγαλμένο από Βίπερ Νόρα.

Ο Κοτολαγός και το Χάμστερ του Σκότους

Το πιο αγαπημένο θέμα των σύγχρονων animations είναι η κινητήριος δύναμη μιας καλοστημένης και διασκεδαστικής εξωτικής περιπέτειας αλά Ιντιάνα Τζόουνς… τζούνιορ.

Πνεύμα Από Σπίτι

Πολύ φασαρία για το τίποτα άνω των δέκα ετών, σε ένα ρώσικο animation ανεκμετάλλευτων ιδεών και χιλιοχρησιμοποιημένων τρικ.

Ένας Μεταφραστής

Ελάχιστα πρωτότυπη, αλλά διεκπεραιωτικά έντιμη μετατροπή αληθινών γεγονότων σε μυθοπλαστικό δράμα, το οποίο ηρωοποιεί μια συγκινητική ουμανιστική χειρονομία.

Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα

Θεαματικότατη κινηματογραφική βερσιόν μιας τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε σε 12 χώρες με συμμετοχή 50 επιστημόνων και κόστος έξι εκατομμυρίων ευρώ.

Υποβολή αιτήσεων για τα Επαγγελματικά Σεμινάρια Κινηματογράφου & Τηλεόρασης Oxbelly

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και να έχουν καλή γνώση αγγλικών, καθώς όλα τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά.