Iuventa

3

Ένα ντοκιμαντέρ-γροθιά στο στομάχι, το οποίο με αφηγηματική οικονομία και εικόνες που πάλλονται από αγωνία και τρυφερότητα απογυμνώνει τις πολύπλοκες αιτίες του προσφυγικού ζητήματος.

Iuventa

«Iuventa» στα λατινικά σημαίνει νεότητα. Με αυτήν τη λέξη βαφτίστηκε το σκάφος που αγόρασαν κάποιοι εικοσάρηδες, μέσω crowdfunding, για να ριχτούν στη μεγαλύτερη μάχη της ζωής τους στην καρδιά της Μεσογείου. Εκεί όπου καθημερινά δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν να διασχίσουν τη θάλασσα με προορισμό στην Ευρώπη, ταξιδεύοντας σε άθλιες βάρκες, με την ελπίδα να βρουν ασφαλέστερες συνθήκες ζωής. Το πλήρωμα του «Iuventa» αποτελείται από μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης Jugend Rettet, μιας από τις πολλές που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο με έναν και μόνο σκοπό: τη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων που βρίσκονται αβοήθητοι στη θάλασσα.

Το ντοκιμαντέρ του Ιταλού Μικέλε Τσίνκουε πάλλεται από αγωνία, άλλοτε συγκινεί με την ανθρωπιά του, ενώ ποτέ δεν εκβιάζει το συναίσθημα, παρά τις σκληρές εικόνες του. Ξεφεύγει από τα κλισέ ενός σινε-χρονικού για το προσφυγικό ζήτημα, προκρίνοντας λύσεις σε αυτό και παράλληλα αναδεικνύοντας τις προοπτικές της οργανωμένης, αποφασιστικής πολιτικής δράσης, η οποία βασίζεται στην αλληλεγγύη. Η ταινία αποφεύγει να γίνει ένα ουτοπικό και αφελές μανιφέστο, δίνοντας έμφαση στις πλείστες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το πλήρωμα του «Iuventa» σε προσωπικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Διότι το έργο τους μπορεί να είναι ανεκτίμητο, έρχονται όμως αντιμέτωποι με τις ξενοφοβικές πολιτικές των ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίες και είναι υπεύθυνες τελικά για τη διαιώνιση ενός αιματηρού φαύλου κύκλου στη Mare Nostrum.

Ιταλία, Γερμανία. 2018. Διάρκεια: 86΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Iuventa

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2018
  • Διάρκεια: 86 '
  • Μικέλε Τσίνκουε

Μια ομάδα νέων της ανθρωπιστικής οργάνωσης Jugend Rettet αγοράζει το σκάφος «Iuventa», με στόχο τη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων προσφύγων και μεταναστών που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο με προορισμό την Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τόρι και Λοκίτα

Πληγωμένος ουμανισμός, προβλέψιμος κοινωνικός ρεαλισμός, αυθεντική συγκίνηση: η πλέον οργισμένη ταινία των αδελφών Νταρντέν περιγράφει ωμά μια Ευρώπη παραδομένη στη διαφθορά και την απάθεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
09/02/2023

Θόδωρος Αγγελόπουλος - Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Καθένας και η Μουσική του

Δημιουργική αξιοποίηση μιας "αντιπαράθεσης" με πολλαπλό ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, ιδωμένη μέσα από τα μάτια τόσο του τότε όσο και του τώρα.

Magic Mike: Ο Τελευταίος του Χορός

Απενοχοποιημένα φαν η επανένωση Σόντερμπεργκ-Τέιτουμ παραδίδεται στο περιτύλιγμα μιας απολαυστικής για τα μάτια ταινίας-καραμέλα.

Μπλε Φεγγάρι

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Σαν Σεμπαστιάν για ένα ντοκιμαντερίστικα ειλικρινές και σκηνοθετημένο με ένταση, αλλά δραματικά "άψητο" κοινωνικό δράμα φεστιβαλικής κατανάλωσης της ρουμάνικης σχολής.

Ο Θίασος

Ο μύθος των Ατρειδών συναντά τη σύγχρονη ελληνική ιστορία σε ένα εικονοκλαστικό, πρωτοποριακής αφήγησης και επικών διαστάσεων σινε-δοκίμιο πάνω στη σχέση βιωμένου και ιστορικού χρόνου. Η κορυφαία στιγμή του ελληνικού κινηματογράφου.

1341 Καρέ Έρωτα και Πολέμου

Η βίαιη πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής αποτυπώνεται ιστορικά και καλλιτεχνικά μέσα από τα μάτια ενός εμπνευσμένου αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος καλείται διαρκώς να διαλέξει στρατόπεδο.

Τιτανικός 3D

Το θεαματικότερο ναυάγιο του σινεμά, βραβευμένο με 11 Όσκαρ, σε εξαιρετική τρισδιάστατη επανέκδοση.