Τα Μάρμαρά μας

2

Πληροφοριακό και «στρατευμένο» χρονικό τηλεοπτικής λογικής, το οποίο προσπαθεί να σταθεί μακριά από εθνικιστικές κορόνες.

Τα Μάρμαρά μας

Μουσικός (κιθαρίστας) με μεγάλη δισκογραφική παρουσία, ο Νίκος Παπακώστας είναι παράλληλα σκηνοθέτης πολιτιστικών ντοκιμαντέρ («Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων - Αφηγήσεις») και δηλωμένος υποστηρικτής του παγκόσμιου κινήματος επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας (τους). Περισσότερο ως ακτιβιστική κίνηση συνειδητοποίησης και λιγότερο ως ταινία τεκμηρίωσης με κινηματογραφικές απαιτήσεις, λοιπόν, τα «Μάρμαρά μας» εξιστορούν το πώς από τα χέρια του Φειδία, του Αγοράκριτου και του Αλκαμένη μερικά από τα σπουδαιότερα γλυπτά που είδαν ποτέ το φως κατέληξαν στα πλοία του λόρδου Έλγιν και τελικά στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Παράλληλα διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες, ιστορικοί και διανοούμενοι –από τον γλύπτη Θόδωρο Παπαγιάννη και τον αστροφυσικό Ξενοφώντα Μουσά στον συγγραφέα Αλέξανδρο Ασωνίτη, στον ποιητή Γιώργο Μπλάνα και στην αρχαιολόγο Ισμήνη Τριάντη– εξηγούν την αδήριτη ανάγκη τα κλεμμένα μάρμαρα να επιστρέψουν στο Μουσείο Ακρόπολης και να ενωθούν με τα υπόλοιπα διασωζόμενα. Λόγοι ζωντανοί, ως επί το πλείστον τεκμηριωμένοι και συχνά παθιασμένοι, σε ένα σαφώς πληροφοριακό και «στρατευμένο» χρονικό τηλεοπτικής λογικής, το οποίο προσπαθεί να σταθεί μακριά από εθνικιστικές κορόνες.

Ελλάδα. 2019. Διάρκεια: 66΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Μάρμαρά μας

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2019
  • Διάρκεια: 62 '
  • Νίκος Παπακώστας

Η ιστορία των μαρμάρων του Παρθενώνα από την κατασκευή μέχρι την κατάληξή τους στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες, ιστορικοί και διανοούμενοι μιλούν για την ανάγκη επιστροφής τους στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η νέα ταινία του Pedro Pascal θα σε κάνει να ανατριχιάσεις

Όποια πέτρα και αν σηκώσεις τελευταία, ο δημοφιλής ηθοποιός είναι από κάτω.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/06/2023

Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-σύμπαν

Πρώτο μέρος ενός σίκουελ στο οποίο η σεναριακή και σκηνοθετική ευρηματικότητα του οσκαρικού πρώτου animation εμπλουτίζεται με σχεδιαστική φαντασία, αλλά ταυτόχρονα υπερφορτώνεται με έναν ανοικονόμητο αφηγηματικό παροξυσμό.

Αγάπη και Μίσος

Δυσκίνητο οικογενειακό (μελό)δραμα με προβλέψιμη εξέλιξη, παγιδευμένο σε μια στείρα και σοβαροφανή κινηματογραφική φλυαρία.

Ο Μεγαλόδοντας

Κακοφτιαγμένο και αταίριαστα σοβαροφανές b-movie, το οποίο χάνεται στο κενό μεταξύ "Sharknado" και "Σαγονιών του Καρχαρία".

Πρόσκληση σε Φόνο

Μια ερασιτεχνικού επιπέδου κόπια του "Στα Μαχαίρια", τόσο κωμικοτραγικά προχειροφτιαγμένη που την ξεχνάς την ώρα που τη βλέπεις.

Ο Μπαμπούλας

Εφηβικό δράμα με horror περιτύλιγμα, αρκετά σκοτεινό για να ανατριχιάσει, αλλά όχι για να κρύψει τα δομικά ψεγάδια του.

Το Έγκλημά μου

Μυστήριο επιθεωρησιακού χαρακτήρα με επίκεντρο τη μάχη των φύλων που ωστόσο προφυλάσσεται από το ανάλαφρο και λαϊκής απεύθυνσης στιλιζάρισμά του.