Για Χωρίς Λόγους

3

Κινηματογραφική καταγραφή μιας θαρραλέας, πρωτότυπης εξομολόγησης, η οποία ξεδιπλώνεται σαν αυτοκαταστροφική περιπέτεια ψυχής.

Για Χωρίς Λόγους

Με φιλμογραφία πολλών ιστορικών («Άλλος Δρόμος δεν Υπήρχε») και ανθρωποκεντρικών («Μεταξά: Ακούγοντας τον Χρόνο», «Ολυμπία») ντοκιμαντέρ, ο Σταύρος Ψυλλάκης φέρνει τώρα μπροστά στην κάμερά του τον πρόσφατα εκλιπόντα συγγραφέα και μουσικό Γιώργο Μανιάτη (1939-2018).

Μια ιδιαίτερη και ακατάτακτη περίπτωση στοχαστή, με μυθιστορηματική ζωή και αρχαιοελληνική παιδεία, ο οποίος διηγείται με αφοπλιστική ειλικρίνεια στο φακό τις προσωπικές περιπέτειές του, από τη θητεία του στη Λεγεώνα των Ξένων μέχρι την ενασχόλησή του με το ρεμπέτικο και τον εθισμό του στο αλκοόλ, υπερασπιζόμενος ταυτόχρονα τις αντισυμβατικές κοινωνικές και φιλοσοφικές ιδέες του. Αρχειακό υλικό συμπληρώνει και στακάτο μοντάζ ζωηρεύει τη γλαφυρή αφήγηση, κινηματογραφική καταγραφή μιας θαρραλέας, πρωτότυπης εξομολόγησης, η οποία ξεδιπλώνεται σαν αδιάκοπο πάθος για «γεμάτη» ζωή και σαν αυτοκαταστροφική περιπέτεια ψυχής.

Ελλάδα. 2019. Διάρκεια: 102΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Για Χωρίς Λόγους, Συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2019
  • Διάρκεια: 102 '
  • Σταύρος Ψυλλάκης

Ο συγγραφέας, στοχαστής και μουσικός Γιώργος Μανιάτης (1939-2018) αφηγείται τη μυθιστορηματική ζωή του, από τη Λεγεώνα των Ξένων στον εθισμό του στο αλκοόλ, υπερασπιζόμενος τις αντισυμβατικές κοινωνικές και φιλοσοφικές ιδέες του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος Μασσαλάς, η Έλσα Λεκάκου και το θεαματικό "Broadway"

Το "α" συνάντησε το σκηνοθέτη και την πρωταγωνίστρια της εντυπωσιακής ελληνικής ταινίας, στην οποία η συνοχή ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας χορευτών – πορτοφολάδων που έχει ως ορμητήριο ένα εγκαταλελειμμένο αθηναϊκό θέατρο αρχίζει να καταρρέει εξαιτίας της άφιξης ενός νέου προσώπου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
22/09/2022

Broadway

Αλμοδοβαρικό δράμα με αφηγηματική ευρηματικότητα και φρεσκάδα. Αν και χωρίς ολοκληρωμένες σεναριακές ιδέες, εντυπωσιάζει ως πολλά υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο.

Φτερά και Πούπουλα

Μεγάλο Βραβείο της "Εβδομάδας Κριτικής" των Καννών για μια αθόρυβη σουρεαλιστική σάτιρα που ανατέμνει βιτριολικά την αιγυπτιακή πραγματικότητα.

Μην Ανησυχείς Αγάπη Μου

Το American dream ως αστικός εφιάλτης και ένα ψυχολογικό θρίλερ που δεν ξέρει να διαχειριστεί, σεναριακά και σκηνοθετικά, τις ιδέες του, οδηγούμενο σε μια αυτοκαταστροφική, παρωδιακή σχεδόν κορύφωση.

Η Συγκάλυψη

Τυπικό - ατμοσφαιρικό και κοινωνικά καταγγελτικό - Nordic noir, βασισμένο στη λογοτεχνική σειρά "Τμήμα Q" του Γιούσι Άντλερ – Όλσεν. Έχουν προηγηθεί τέσσερις δανέζικες ταινίες (2013-18) με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.

Ο Ντογκτανιάν και οι Τρεις Σωματοφύλακες

Οι "Τρεις σωματοφύλακες" διασκευάζονται σε μια διασκεδαστικά παιδική, καρτούν εκδοχή, πιστή στο περιπετειώδες πνεύμα του Αλέξανδρου Δουμά.

Αδελαΐδα

Λιγοστοί διάλογοι, ατμοσφαιρικά πλάνα (σε γήινα, σαθρά χρώματα) και μια αίσθηση αδυναμίας φυγής από το – ιστορικό – πεπρωμένο κυριαρχούν στη μελαγχολική ποιητική ελεγεία για έναν αδύνατο έρωτα.