Ποιος Σκότωσε τη Λαίδη Γουίνσλεϊ;

2

Ανισόρροπη μείξη αστυνομικού μυστηρίου, κωμωδίας καταστάσεων και κοινωνικής κριτικής που κάθε τόσο γλιστρά προς τη φάρσα και το διδακτισμό.

Ποιος Σκότωσε τη Λαίδη Γουίνσλεϊ;

Κούρδος του Ιράκ ο οποίος στα 17 του κατέφυγε στη Δύση και ζει πλέον στη Γαλλία, ο Χινέρ Σαλίμ διακρίθηκε με μια σειρά ζεστών, ανθρώπινων κωμωδιών που θίγουν άμεσα ή έμμεσα το κουρδικό ζήτημα και αγαπούν –με έναν τρόπο που θυμίζει Κουστουρίτσα– το εξωστρεφές χιούμορ και τον ποιητικό ρεαλισμό («Vodka Lemon», «Χιλιόμετρο Μηδέν»).

Η τελευταία ταινία του μεταφέρει αυτήν την κινηματογραφική ματιά σε ένα whodunit αλά Αγκάθα Κρίστι, καθώς ο φόνος μιας Αμερικανίδας συγγραφέως φέρνει τον επιθεωρητή Φεργκάν από την Κωνσταντινούπολη σε ένα από τα Πριγκηπονήσια. Προσπαθώντας να διαλευκάνει την υπόθεση, συνειδητοποιεί γρήγορα πως βρίσκεται αβοήθητος σε έναν τόπο με ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς και άκαμπτες παραδόσεις, παγιδευμένος μέσα σε ένα λαβύρινθο από εθνικά και τοπικά μυστικά, ταμπού και ψέματα.

Ποιος Σκότωσε τη Λαίδη Γουίνσλεϊ; - εικόνα 1

Αν και αυτόνομες ιδέες ή κάποιοι γραφικοί χαρακτήρες διαθέτουν ευρηματικότητα, οι έντονες κωμικές νότες και το αστυνομικό μυστήριο δεν βρίσκουν πάντα ταυτόχρονο βηματισμό. Την αφηγηματική ανισορροπία επιτείνει η πολιτική καταγγελία, που εισβάλλει «θορυβωδώς», αλλά κι ένα περιττό love story, στοιχεία που εγκλωβίζουν τη φιλότιμη σινε-προσπάθεια μεταξύ φάρσας, πρωτοτυπίας και διδακτισμού.

Γαλλία, Τουρκία. 2019. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: ROSEBUD.21 / SEVEN FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Ποιος Σκότωσε τη Λαίδη Γουίνσλεϊ;

Lady Winsley
2
  • Αστυνομική
  • 2019
  • Διάρκεια: 90 '
  • Χινέρ Σαλίμ

Μια Αμερικανίδα συγγραφέας δολοφονείται σ’ ένα από τα Πριγκηπόνησα. Ο επιθεωρητής Φεργκάν καταφθάνει από την Κωνσταντινούπολη για να διαλευκάνει την υπόθεση, θα βρεθεί όμως παγιδευμένος μέσα σε ένα λαβύρινθο από εθνικά και τοπικά μυστικά, ταμπού και ψέματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος Μασσαλάς, η Έλσα Λεκάκου και το θεαματικό "Broadway"

Το "α" συνάντησε το σκηνοθέτη και την πρωταγωνίστρια της εντυπωσιακής ελληνικής ταινίας, στην οποία η συνοχή ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας χορευτών – πορτοφολάδων που έχει ως ορμητήριο ένα εγκαταλελειμμένο αθηναϊκό θέατρο αρχίζει να καταρρέει εξαιτίας της άφιξης ενός νέου προσώπου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
22/09/2022

Broadway

Αλμοδοβαρικό δράμα με αφηγηματική ευρηματικότητα και φρεσκάδα. Αν και χωρίς ολοκληρωμένες σεναριακές ιδέες, εντυπωσιάζει ως πολλά υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο.

Φτερά και Πούπουλα

Μεγάλο Βραβείο της "Εβδομάδας Κριτικής" των Καννών για μια αθόρυβη σουρεαλιστική σάτιρα που ανατέμνει βιτριολικά την αιγυπτιακή πραγματικότητα.

Μην Ανησυχείς Αγάπη Μου

Το American dream ως αστικός εφιάλτης και ένα ψυχολογικό θρίλερ που δεν ξέρει να διαχειριστεί, σεναριακά και σκηνοθετικά, τις ιδέες του, οδηγούμενο σε μια αυτοκαταστροφική, παρωδιακή σχεδόν κορύφωση.

Η Συγκάλυψη

Τυπικό - ατμοσφαιρικό και κοινωνικά καταγγελτικό - Nordic noir, βασισμένο στη λογοτεχνική σειρά "Τμήμα Q" του Γιούσι Άντλερ – Όλσεν. Έχουν προηγηθεί τέσσερις δανέζικες ταινίες (2013-18) με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.

Ο Ντογκτανιάν και οι Τρεις Σωματοφύλακες

Οι "Τρεις σωματοφύλακες" διασκευάζονται σε μια διασκεδαστικά παιδική, καρτούν εκδοχή, πιστή στο περιπετειώδες πνεύμα του Αλέξανδρου Δουμά.

Αδελαΐδα

Λιγοστοί διάλογοι, ατμοσφαιρικά πλάνα (σε γήινα, σαθρά χρώματα) και μια αίσθηση αδυναμίας φυγής από το – ιστορικό – πεπρωμένο κυριαρχούν στη μελαγχολική ποιητική ελεγεία για έναν αδύνατο έρωτα.