Παύση

3

Η ερμηνεία-έκπληξη της εξαιρετικής Στέλλας Φυρογένη, η σε κάποια σημεία ευφυής αφηγηματική αμφισημία και το τολμηρό φινάλε συνθέτουν ένα τουλάχιστον ελπιδοφόρο πρώτο δείγμα γραφής από την Κύπρια δημιουργό Τώνια Μισιαλή.

Παύση

Eχοντας ήδη κάνει ένα μακρύ φεστιβαλικό ταξίδι κι έχοντας κατακτήσει σειρά εγχώριων διακρίσεων (στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου), το δράμα της Τώνιας Μισιαλή προβάλλεται τώρα στις αθηναϊκές αίθουσες. Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο της Κύπριας σκηνοθέτιδας ζουμάρει στη ζωή μιας μεσήλικης που έρχεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη υπαρξιακή κρίση. Καθώς προσπαθεί να αναπνεύσει ανάμεσα σε έναν καταπιεστικό σύζυγο και μια μονότονη ζωή, η ηρωίδα ψάχνει αγωνιωδώς τρόπους διαφυγής. Και ακριβώς σε αυτό το σημείο η Μισιαλή αποδεικνύεται κινηματογραφικά θαρραλέα.

Από τη μία, φέρνει αμέσως σε πρώτο πλάνο τις σεξουαλικές ορμές της μεσήλικης ηρωίδας που ψάχνουν τρόπο για να εκλυθούν, κάτι που φαντάζει αδύνατο μέσα στον ανυπόφορο γάμο που ζει. Από την άλλη, η νεαρή δημιουργός εντάσσει επιτυχώς μια προσωπική συνθήκη μέσα σε ένα ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό/ταξικό πλαίσιο που βρίσκεται μακριά από το «κυπριακό όνειρο». Μένοντας σε μια πολυκαιρισμένη πολυκατοικία και οδηγώντας ένα σαράβαλο, χωρίς λεφτά, οικονομικά εξαρτημένη από τον σατράπη άντρα της (χαρακτήρας που ενίοτε βέβαια ρέπει προς το σχήμα), η πρωταγωνίστρια βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα ζοφερό σκηνικό που μοιάζει μη αναστρέψιμο.

Παύση - εικόνα 1

Και κάπου εκεί έρχεται στην επιφάνεια το φαντασιακό ως μοναδικό μέσο ψυχικής αποσυμπίεσης. Η πραγματικότητα και η φαντασία μπερδεύονται σε ένα ενδια­φέρον κινηματογραφικό παιχνίδι, που προσδίδει στο φιλμ στοιχεία θρίλερ. Μπορεί κάποια πράγματα να μη λειτουργούν απόλυτα σωστά (όπως η ύπαρξη του όποιου σασπένς στην ιστορία και κάποιες επαναλήψεις), όμως η ερμηνεία-έκπληξη της εξαιρετικής Στέλλας Φυρογένη, η σε κάποια σημεία ευφυής αφηγηματική αμφισημία και το τολμηρό φινάλε συνθέτουν ένα τουλάχιστον ελπιδοφόρο πρώτο δείγμα γραφής από την Κύπρια σκηνοθέτιδα.

Ελλάδα, Κύπρος. 2018. Διάρκεια: 96΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Παύση

3
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 96 '
  • Τώνια Μισιαλή

Μια μεσήλικη προσπαθεί να αναπνεύσει ανάμεσα σε έναν καταπιεστικό σύζυγο και μια μονότονη ζωή, ψάχνοντας αγωνιωδώς τρόπους διαφυγής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.