Οδηγός Cinema

Κάθε Χίλια Χρόνια

Εγκεφαλικό, εσωστρεφές και αφόρητα αφελές φιλοσοφικό σινε-δοκίμιο, το οποίο φιλοδοξεί με τον πιο πομπώδη τρόπο να είναι παράλληλα κι ένα συγκινητικό ανθρώπινο δράμα.

Κάθε Χίλια Χρόνια

Γαλλική φεστιβαλική ανακάλυψη, η Γιαπωνέζα Ναόμι Καβάσε («The Morning Forest», «Γλυκό Φασόλι», «Τυφλή Αγάπη») ανταποδίδει τώρα την κινηματογραφική χάρη και αγκαζάρει τη Ζιλιέτ Μπινός για ένα αλληγορικό δράμα που μπαίνει βαθιά στα χωράφια της επιστημονικής φαντασίας, πολύ πιο φιλόδοξο από τις μέχρι τώρα χαμηλότονες, αφηγηματικά στρωτές ιστορίες της. Έτσι η Γαλλίδα σταρ υποδύεται τη Ζαν, μια δημοσιογράφο που ταξιδεύει στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου καθώς αναζητεί ένα σπάνιο ιαματικό βότανο που φύεται κάθε χίλια χρόνια. Το «όραμα», που υποτίθεται πως θεραπεύει τον ανθρώπινο (εσωτερικό) πόνο από τον οποίο υποφέρουν, όπως σταδιακά διαπιστώνουμε, όλοι οι χαρακτήρες αυτής της ταινίας με τη μυστικιστική ατμόσφαιρα και την καρτποσταλική αισθητική.

Όσο όμως οι εσχατολογικοί τόνοι και οι φλου αρτιστίκ καταγγελίες περί υπαρξιακών αδιεξόδων της σύγχρονης κοινωνίας ανεβαίνουν τόσο πιο ενοχλητικές γίνονται οι αγκυλώσεις ενός εγκεφαλικού, εσωστρεφούς και αφόρητα αφελούς φιλοσοφικού σινε-δοκιμίου, το οποίο φιλοδοξεί με τον πιο πομπώδη τρόπο να είναι παράλληλα κι ένα συγκινητικό ανθρώπινο δράμα.

Ιαπωνία, Γαλλία. 2018. Διάρκεια: 109΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Κάθε Χίλια Χρόνια

Vision
1
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 109 '

Η Ζαν ταξιδεύει από τη Γαλλία στην Ιαπωνία αναζητώντας ένα σπάνιο ιαματικό φυτό, το οποίο φύεται κάθε χίλια χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Χρυσή Αυγή: Υπόθεση Όλων μας

Συνέχεια του ρεπορταζιακού ντοκιμαντέρ "Χρυσή Αυγή: Μια Προσωπική Υπόθεση" (2016), επικεντρωμένη στην "πτώση" του νεοναζιστικού κόμματος και την καθοριστική σημασία της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
27/01/2022

Tο "Μονοπάτι των Χαμένων Ψυχών" στην κορυφή του ελληνικού box office

Το ατμοσφαιρικό θρίλερ εποχής του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο άφησε πίσω του τα "Σμύρνη μου Αγαπημένη", "Scream" και "Spider-man".

Τα 10 καλύτερα φιλμ νουάρ που γυρίστηκαν ποτέ

Επιλέγουμε τις καλύτερες ταινίες του κομψότερου κινηματογραφικού είδους και διαβάζουμε ξανά την ιστορία του.

Το Μονοπάτι των Χαμένων Ψυχών

Πραγματικότητα και ψευδαίσθηση συγχέονται σε έναν κόσμο σκηνοθετημένου θεάματος, τον οποίο ο οσκαρικός Γκιγιέρμο ντελ Τόρο ("Η Μορφή του Νερού") ξεγυμνώνει με αψεγάδιαστο στιλ, αλλά χωρίς ψυχή και πάθος.

Γάζα, Αγάπη μου

Γλυκιά, ρεαλιστική και αισιόδοξη δραμεντί… επιβίωσης, στην οποία η ανθρώπινη επικοινωνία βρίσκει με αβίαστο χιούμορ απαντήσεις σε κάθε σκληρό ερώτημα που της βάζει η πραγματικότητα.

Σκηνές Από Ένα Γάμο

Χρυσή Σφαίρα ξενόγλωσσης ταινίας για την κινηματογραφική εκδοχή μιας τηλεοπτικής μίνι σειράς, στην οποία ο Μπέργκμαν αποδομεί επώδυνα την κοινωνική αυταπάτη του "ευτυχισμένου γάμου".

Έρημη Χώρα

Ελεγειακό τέμπο, στεγνή, λιτή αφήγηση, αίσθηση υπαρξιακού θρίλερ: με το μελαγχολικά μεγαλόπρεπο στιλ ενός Μπέλα Ταρ, ο πρωτοεμφανιζόμενος Μπαχραμί αποχαιρετά πικρά έναν ολόκληρο τρόπο ζωής που συμπαρασύρει ανθρώπους, ελπίδες και αξίες.