Οδηγός Cinema

Το Μάτι της Κωνσταντινούπολης
3

Κινηματογραφικά απλή, αλλά πολιτιστικά σημαντική κατάθεση, η οποία αποτυπώνει τον τρόπο σκέψης και τη διαχρονική αξία ενός σπουδαίου καλλιτέχνη.

Το Μάτι της Κωνσταντινούπολης

Από τους σπουδαιότερους σύγχρονους φωτογράφους, ο αρμενικής καταγωγής Αρά Γκιουλέρ ξεκίνησε την καριέρα του το 1950 και για πάνω από μισό αιώνα απαθανάτισε με την κάμερά του ιστορικά γεγονότα, διεθνείς προσωπικότητες και την απλή καθημερινότητα της τούρκικης μεγαλούπολης, αποκτώντας το παρατσούκλι «μάτι της Κωνσταντινούπολης». Ο τρόπος με τον οποίο μεταμόρφωσε αυτήν την αστική πραγματικότητα σε ποιητική εικόνα εξιστορείται στο ντοκιμαντέρ των Καραεβλί και Καϊμάκ μέσα από τις δικές του εξομολογήσεις αλλά και μια σειρά συνεντεύξεων ειδικών και συνεργατών του. Μια κινηματογραφικά απλή, αλλά πολιτιστικά σημαντική κατάθεση, η οποία αποτυπώνει τον τρόπο σκέψης και τη διαχρονική αξία ενός σπουδαίου καλλιτέχνη, ο οποίος πέθανε πριν από λίγους μήνες σε ηλικία 90 ετών.

Τουρκία. 2015. Διάρκεια: 61΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Μάτι της Κωνσταντινούπολης

The Eye of Istanbul
3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2015
  • Διάρκεια: 61 '

Η ιστορία του Τούρκου κορυφαίου φωτογράφου Αρά Γκιουλέρ, γνωστού και ως «μάτι της Κωνσταντινούπολης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πράκτορες 355

Κατασκοπική περιπέτεια της σειράς, η οποία αναβαθμίζεται ως (κοσμοπολίτικη) παραγωγή λόγω του θηλυκού all-star cast της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
13/01/2022

Για Πάντα Κοντά σου

Η κοινωνική, οικογενειακή και ψυχολογική καθημερινότητα της βρετανικής εργατικής τάξης αποκαλύπτεται μέσα από μια ζυγισμένη συναισθηματικά ιστορία ενηλικίωσης και αποχαιρετισμού.

Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

Αδέξια προσπάθεια αποτύπωσης των ιδιαιτεροτήτων μιας καλλιτεχνικής περσόνας με τους δικούς της όρους (με "φασμπιντερικό" δηλαδή τρόπο).

Τι Βλέπουμε Όταν Κοιτάμε τον Ουρανό;

Οι λεπτομέρειες της καθημερινότητας γίνονται ποιητικοί πρωταγωνιστές σε ένα σύγχρονο ρομαντικό παραμύθι.

Σχέδιο Διάσωσης

Μια πολλά υποσχόμενη ιδέα αναπτύσσεται με φρεσκάδα, χάνει όμως σταδιακά τη δυναμική και το χιούμορ της, για να καταλήξει σε μια προκάτ διδακτική περιπέτεια για το προεφηβικό κοινό.

Ο "Spider-man" συνεχίζει να καταρρίπτει τα εισπρακτικά ρεκόρ

Αδέξιο ξεκίνημα για τις "Πράκτορες 355" στα αμερικανικά σινεμά, την ώρα που ο "Spider-man" σπάει τα κοντέρ.

Εισιτήρια του τετραημέρου των Φώτων: Το "Σμύρνη μου Αγαπημένη" αντεπιτίθεται

Για πρώτη φορά από την πρεμιέρα τους, η ελληνική υπερπαραγωγή έβαλε περισσότερους θεατές στις αίθουσες από το υπερηρωικό "Spider-man: No Way Home".