Χοντρός και Λιγνός

2

Χωρίς να αποφεύγει τα κλισέ και με την ενέργειά της να λιγοστεύει μέχρι το τέλος, η ταινία προσφέρει μια ειλικρινή κι εν πολλοίς άγνωστη ματιά στη ζωή δύο παθιασμένων θρύλων της κωμωδίας, η οποία αφήνει μια γλυκόπικρη επίγευση.

Χοντρός και Λιγνός

Οταν ο Σταν Λόρελ έσμιξε με τον Όλιβερ Χάρντι, γεννήθηκε μια σπάνια στιγμή κινηματογραφικής μαγείας. Οι δυο τους, πρωταγωνιστώντας σε ταινίες ως «Χοντρός και Λιγνός», κέρδισαν την αγάπη του κοινού χάρη στα σλάπστικ σκετς που έκαναν τους πάντες να ξεσπούν σε γέλια ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και λοιπών διαφορών. Έτσι η κωμωδία τους είχε διεθνές αντίκτυπο, με ιδιαίτερη επιτυχία και στην Ελλάδα, ενώ η επίδρασή τους σε μελλοντικούς κωμικούς υπήρξε καθοριστική.

Σε αυτήν τη βιογραφία όμως δεν παρακολουθούμε το αμίμητο δίδυμο στην πορεία του προς τη δόξα. Αντιθέτως, η ταινία μάς μεταφέρει στις αρχές των ’50s, όταν οι Λόρελ και Χάρντι ξεκινούν μια ημι-αποτυχημένη περιοδεία στην Αγγλία, έπειτα από χρόνια απραξίας, η οποία ευελπιστούν πως θα δώσει ώθηση στην κινηματογραφική τους καριέρα.

Χοντρός και Λιγνός - εικόνα 1

Η επιλογή του σκηνοθέτη Τζον Μπερντ να προσπεράσει τα χρόνια της επιτυχίας τους του δίνει την ευκαιρία να φέρει στο φως άγνωστες πτυχές του σπουδαίου διδύμου. Και το κάνει αυτό εγκαταλείποντας το αυθάδες και ανεξέλεγκτο ύφος της προηγούμενης ταινίας του «Διαφθορά», εν προκειμένω υιοθετώντας μια αφήγηση τρυφερή, η οποία δίνει στη γλυκόπικρη ταινία την αίσθηση μιας οικείας θαλπωρής. Ο Στιβ Κούγκαν ως Λόρελ και ο Τζον Σ. Ράιλι ως Χάρντι κλέβουν αβίαστα την παράσταση με την ηλεκτρισμένη χημεία τους. Μοιάζουν φτιαγμένοι για τους ρόλους, προσθέτουν διακριτικές πινελιές που εμπλουτίζουν την ερμηνεία τους και συνθέτουν ένα πλήρες πορτρέτο των παθιασμένων κωμικών.

Από την άλλη, ο Μπερντ δεν εκμεταλλεύεται στο έπακρον τις ικανότητές τους, ούτε το έξυπνα γραμμένο σενάριο του Τζεφ Πόουπ («Philomena»). Αποφεύγει με αυτόν τον τρόπο να δώσει μια τελική ώθηση που θα απογείωνε την ταινία –η οποία σταδιακά χάνει αρκετή από την ενέργειά της–, ενώ επιπλέον καταφεύγει σε αφηγηματικά κλισέ. Η συνολικά ειλικρινής απεικόνιση των δύο βαθιά ρομαντικών θρύλων της κωμωδίας, παρ’ όλα αυτά, αποζημιώνει στο τέλος για τις μικρές σκηνοθετικές ατασθαλίες.

Αγγλία, Καναδάς, ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Χοντρός και Λιγνός

Stan & Ollie
2,5
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 97 '
  • Τζον Μπερντ

Οι κωμικοί Σταν Λόρελ και Όλιβερ Χάρντι, ύστερα από χρόνια απραξίας, ξεκινούν μια θεατρική τουρνέ στην Αγγλία με την ελπίδα πως έτσι θα δώσουν ώθηση στην κινηματογραφική τους καριέρα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.