Η Ιστορία της Jiyan

2

Κινηματογραφικά απλή, αλλά πληροφοριακά ενδιαφέρουσα καταγραφή μιας «γυναικείας επανάστασης» με πολλαπλά απελευθερωτικά αιτήματα και θαρραλέες πολιτικές ιδέες.

Η Ιστορία της Jiyan

Μετά την ηρωική υπεράσπιση της πόλης Κομπάνι απέναντι στην προέλαση του ISIS το 2015 οι Κούρδισσες αντάρτισσες του YPJ (Γυναικείες Μονάδες Προστασίας) κέρδισαν τη διεθνή αναγνώριση, φέρνοντας στο προσκήνιο τον πολυετή αγώνα τους στη Βόρεια Συρία. Ο Τούρκος σκηνοθέτης Χαλούκ Ουνάλ επιχειρεί με μια απλή, καταγραφική προσέγγιση να μελετήσει αυτήν τη «γυναικεία επανάσταση», η απελευθερωτική προσπάθεια της οποίας περιλαμβάνει κι έντονα φεμινιστικά αιτήματα, ενώ ταυτόχρονα προτείνει κι ένα τολμηρό διοικητικό και πολιτικοοικονομικό σύστημα άμεσης δημοκρατίας.

Οδηγός σε αυτήν την πληροφοριακά ενδιαφέρουσα «εξερεύνηση» είναι η 35χρονη αξιωματικός του YPJ Τζιγιάν Τολχιλντάν, η προσωπική ιστορία της οποίας αποτυπώνει γλαφυρά όλη την περίπλοκη κι εύθραυστη καθημερινότητα της πλέον πολύπαθης περιοχής της σύγχρονης Μέσης Ανατολής.

Τουρκία, Ελλάδα. 2017. Διάρκεια: 80΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ιστορία της Jiyan

Jiyan's Story
2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2017
  • Διάρκεια: 80 '
  • Χαλούκ Ουνάλ

Ο διαρκής αγώνας των μελών του αντάρτικου σώματος YPJ (Γυναικείες Μονάδες Προστασίας) στη Βόρεια Συρία ενάντια στο καθεστώς Άσαντ αλλά και στο Ισλαμικό Κράτος, μέσα από τα μάτια της 35χρονης μαχήτριας Τζιγιάν Τολχιλντάν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

4 σπουδαίες ταινίες για το Ολοκαύτωμα που δεν έχετε δει

Τιμούμε την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος βλέποντας ξανά φιλμ που απεικόνισαν με ανατριχιαστική ευστοχία το οδυνηρό γεγονός.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
27/01/2023

Ο σκηνοθέτης Χλίνουρ Πάλμασον στην επική "Χώρα του Θεού"

Συζητάμε με τον βραβευμένο Σκανδιναβό σκηνοθέτη ενός εκ των πιο εντυπωσιακών arthouse φιλμ των τελευταίων ετών, το οποίο αναπαριστά τη μαγευτική και απάτητη Ισλανδία του 19ου αιώνα.

Το ελληνικό σινεμά από την αρχή στο Untold Φιλμ Φέστιβαλ

Η νέα κινηματογραφική διοργάνωση φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, συστήνοντας στους σινεφίλ εγχώρια φιλμ που… διέφυγαν από τα γραφεία διανομής.

Η Χώρα του Θεού

Αιώνιο και εφήμερο συγκρούονται σε ένα μυστικιστικής ατμόσφαιρας, σιωπηλό και εικαστικά εντυπωσιακό χερτζογκικό έπος πάνω στην αυτοκαταστροφική ανθρώπινη ματαιοδοξία και το ακατάλυτο φυσικό μεγαλείο.

Joyland

Ξεπερνώντας τα μελοδραματικά προσκόμματα, η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα ακτινογραφεί διεισδυτικά την πατριαρχική ασιατική/ μουσουλμανική πραγματικότητα και τα ανίκητα κοινωνικά ταμπού της.

Νοσταλγία

Γκανγκστερικό δράμα με στιβαρή ματιά και παλιομοδίτικη κοψιά, το οποίο διαχειρίζεται με αφηγηματική σιγουριά μια προβλέψιμη ιστορία αναπόδραστου παρελθόντος και επώδυνης νοσταλγίας.

Εκτός Ελέγχου

Καθαρόαιμη περιπέτεια στον αυτόματο πιλότο, η οποία αποφεύγει τις υπερβολικές αναταράξεις, ακολουθώντας ένα συνετά προβλέψιμο μέχρι κεραίας σχέδιο πτήσης.