Ο 20ός μου Αιώνας

4

Μία πολυεπίπεδη τοιχογραφία, η οποία εντυπωσιάζει με την τόλμη, την πρωτοτυπία και τις δημιουργικές κινηματογραφικές ιδέες της, από τη σκηνοθέτιδα του «Ψυχή και Σώμα», βραβευμένη με τη Χρυσή Κάμερα του Φεστιβάλ Κανών.

Ο 20ός μου Αιώνας

Μία πολυεπίπεδη τοιχογραφία, η οποία εντυπωσιάζει με την τόλμη, την πρωτοτυπία και τις δημιουργικές κινηματογραφικές ιδέες της, από τη σκηνοθέτιδα του «Ψυχή και Σώμα», βραβευμένη με τη Χρυσή Κάμερα του Φεστιβάλ Κανών.

Ο 20ός μου Αιώνας - εικόνα 1

Κάνοντας πρεμιέρα στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» των Κανών το 1989, όπου κέρδισε τη Χρυσή Κάμερα, η πρώτη ταινία της Ουγγαρέζας Ίλντικο Ενιέντι («Ψυχή και Σώμα») εντυπωσίασε πολλαπλά. Ήταν μια φιλόδοξη και τολμηρή κινηματογραφική πρόταση που ξέφευγε από τα στεγανά του κοινωνικού δράματος (το αγαπημένο είδος του ανατολικοευρωπαϊκού σινεμά) και της στιλίστικης κληρονομιάς του Μίκλος Γιάντσο, ένα «επιστημονικό παραμύθι» το οποίο με χιούμορ, σινεφίλ αναφορές και ευφάνταστο συνδυασμό ιστορικών γεγονότων και σουρεαλιστικής φαντασίας σχολίαζε πολλαπλά τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Με ένα υποβλητικό ασπρόμαυρο, το φιλμ μας ταξιδεύει στο Νιου Τζέρσεϊ της Πρωτοχρονιάς του 1880, την ημέρα που ο Τόμας Έντισον παρουσίασε δημόσια τον πρώτο ηλεκτρικό λαμπτήρα. Την ίδια στιγμή, δύο δίδυμα κορίτσια γεννιούνται στη Βουδαπέστη. Η Ντόρα και η Λίλι θα μεγαλώσουν χωριστά, η μια ως ψευτοαριστοκράτισσα femme fatale κι άλλη ως αναρχική βομβίστρια. Στην αυγή ενός ταραχώδους αιώνα, θα συναντηθούν απρόσμενα σε μια πολυσύνθετη τοιχογραφία, η οποία γεμάτη δημιουργικές κινηματογραφικές ιδέες επαναπροσδιορίζει τον μαγικό ρεαλισμό και σχολιάζει την πολιτική, τη σεξουαλικότητα, τις (ταξικές και έμφυλες) σχέσεις, αλλά και τις ιστορικές αιτιότητες και συμπτώσεις.

Α/Μ. Ουγγαρία, Γερμανία. 1989. Διάρκεια: 102΄. Διανομή: CAROUSEL.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο 20ός μου Αιώνας

Az en XX Szazadom / My 20th Century
4
  • Σινεφίλ
  • 1989
  • Διάρκεια: 102 '
  • Ίλντικο Ενιέντι

Την ημέρα που ο Τόμας Έντισον παρουσίασε τον πρώτο ηλεκτρικό λαμπτήρα στο Νιου Τζέρσεϊ, δύο δίδυμα κορίτσια γεννήθηκαν στην Βουδαπέστη. Εκείνα θα μεγαλώσουν χωριστά, η μια ως ψευτοαριστοκράτισσα κι άλλη ως αναρχική βομβίστρια, ώσπου θα συναντηθούν απρόσμενα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.