Οδηγός Cinema

Μια Αληθινή Ιστορία

Η «Αποστροφή» συναντά τον «Αόρατο Συγγραφέα» σε ένα προσποιητά ανατρεπτικό, ελάχιστα πειστικό ψυχολογικό θρίλερ.

Μια Αληθινή Ιστορία

Η «Αποστροφή» συναντά τον «Αόρατο Συγγραφέα» σε ένα προσποιητά ανατρεπτικό, ελάχιστα πειστικό ψυχολογικό θρίλερ.

Μια Αληθινή Ιστορία - εικόνα 1

Πάνε 30 χρόνια από τότε­ που ο Πολάνσκι (συν)έγραψε για τελευταία φορά ένα πρωτότυπο σενάριο («Frantic»), προτιμώντας να αντλεί ιδέες από λογοτεχνικά ή θεατρικά έργα, διασκευάζοντάς τα μάλιστα συχνά με τη βοήθεια των δημιουργών τους («Αόρατος Συγγρα­φέας», «Ο Θεός της Σφαγής», «Η Αφροδίτη με τη Γούνα»). Έτσι για το «Μια Αληθινή Ιστορία» βασίστηκε σε ένα πρόσφατο μπεστ σέλερ της Ντελφίν ντε Βιγκάν, το οποίο με τη βοήθεια του Γάλλου auteur Ολιβιέ Ασαγιάς («Carlos», «Μετά το Μάη») προσάρμοσε ακόμη περισσότερο στο δικό του κινηματογραφικό σύμπαν. Έναν κόσμο ψευδαισθήσεων και ψυχολογικών αδιεξόδων, εμμονών, διαστροφών και ανελέητων συγκρούσεων εξουσίας.

Μια Αληθινή Ιστορία - εικόνα 2

Στο ίδιο μήκος κύματος, το μεταμοντέρνο μυθιστόρημα της Ντε Βιγκάν έχει για ηρωίδα μια συγγρα­φέα ονόματι… Ντελφίν, η οποία, παρά την επιτυχία του τελευταίου, ημι-αυτοβιογραφικού της βιβλίου, νιώθει ψυχολογικά εξουθενωμένη και σε συγγραφικό αδιέξοδο. Η συναρπαστική γνωριμία με μια φανατική θαυμάστριά της θα την κινητοποιήσει, θα αρχίσει όμως σταδιακά να γίνεται όλο και πιο απειλητική. Η Ελ (στα γαλλικά L. αλλά κι Elle, που σημαίνει Αυτή) διεισδύει δυναμικά κι εντέλει ολοκληρωτικά στην προσωπική της ζωή, την αντικαθιστά σε ομιλίες και της επιβάλλει συγγραφικές ιδέες, με τον Πολάνσκι να απολαμβάνει αυτό το μυστηριώδες παιχνίδι ρόλων και ταυτοτήτων με έντονα σεξουαλική διάσταση.

Όσο όμως κι αν προσπαθεί να το φέρει στα μέτρα μιας μοντέρνας «Αποστροφής», με στοιχεία από τον «Αόρατο Συγγραφέα» αλλά και το «Personal Shopper» του Ασαγιάς, όλα εδώ αποδεικνύονται προσποιητά κι εκβιαστικά, ενώ η διάφανη πλοκή ξεκινά κι εξελίσσεται με ένα ελάχιστα πειστικό­ σασπένς, ακυρωμένο από την έντονη ειρωνική διάθεση, την ψυχρή ατμόσφαιρα και την άκαμπτη, μονοδιάστατη ερμηνεία της Εμανουέλ Σενιέ.

Γαλλία, Πολωνία. 2017. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Μια Αληθινή Ιστορία

D'Après Une Histoire Vraie
2
  • Θρίλερ
  • 2017
  • Διάρκεια: 100 '

Παρά την επιτυχία του τελευταίου, ημι-αυτοβιογραφικού της βιβλίου, η Ντελφίν νιώθει ψυχολογικά εξουθενωμένη και σε συγγραφικό αδιέξοδο. Η συναρπαστική γνωριμία με μια φανατική θαυμάστριά της θα την κινητοποιήσει, θα αρχίσει όμως σταδιακά να γίνεται όλο και πιο απειλητική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πράκτορες 355

Κατασκοπική περιπέτεια της σειράς, η οποία αναβαθμίζεται ως (κοσμοπολίτικη) παραγωγή λόγω του θηλυκού all-star cast της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
13/01/2022

Για Πάντα Κοντά σου

Η κοινωνική, οικογενειακή και ψυχολογική καθημερινότητα της βρετανικής εργατικής τάξης αποκαλύπτεται μέσα από μια ζυγισμένη συναισθηματικά ιστορία ενηλικίωσης και αποχαιρετισμού.

Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

Αδέξια προσπάθεια αποτύπωσης των ιδιαιτεροτήτων μιας καλλιτεχνικής περσόνας με τους δικούς της όρους (με "φασμπιντερικό" δηλαδή τρόπο).

Τι Βλέπουμε Όταν Κοιτάμε τον Ουρανό;

Οι λεπτομέρειες της καθημερινότητας γίνονται ποιητικοί πρωταγωνιστές σε ένα σύγχρονο ρομαντικό παραμύθι.

Σχέδιο Διάσωσης

Μια πολλά υποσχόμενη ιδέα αναπτύσσεται με φρεσκάδα, χάνει όμως σταδιακά τη δυναμική και το χιούμορ της, για να καταλήξει σε μια προκάτ διδακτική περιπέτεια για το προεφηβικό κοινό.

Ο "Spider-man" συνεχίζει να καταρρίπτει τα εισπρακτικά ρεκόρ

Αδέξιο ξεκίνημα για τις "Πράκτορες 355" στα αμερικανικά σινεμά, την ώρα που ο "Spider-man" σπάει τα κοντέρ.

Εισιτήρια του τετραημέρου των Φώτων: Το "Σμύρνη μου Αγαπημένη" αντεπιτίθεται

Για πρώτη φορά από την πρεμιέρα τους, η ελληνική υπερπαραγωγή έβαλε περισσότερους θεατές στις αίθουσες από το υπερηρωικό "Spider-man: No Way Home".