Too Much Info Clouding Over my Head

2

Το «No Budget Story» συναντά την «Άρπα Colla» σε μια κατά στιγμές αστεία, ειλικρινά σινεφίλ, αλλά γραμμένη σαν ανέκδοτο κι ερασιτεχνικά σκηνοθετημένη ακτινογραφία της εγχώριας κινηματογραφικής πραγματικότητας.

Too Much Info Clouding Over my Head

Ένας τριανταπεντάρης σκηνοθέτης γεμάτος εμμονές και ψυχαναγκασμούς προσπαθεί να μαζέψει λεφτά για την επόμενη ταινία του. Το «No Budget Story» συναντά την «Άρπα Colla» σε μια κατά στιγμές αστεία, ειλικρινά σινεφίλ, αλλά γραμμένη σαν ανέκδοτο κι ερασιτεχνικά σκηνοθετημένη ακτινογραφία της εγχώριας κινηματογραφικής πραγματικότητας.

Too Much Info Clouding Over my Head - εικόνα 1

Κομίστας, μικρομηκάς και θεατρικός σκηνοθέτης, ο Βασίλης Χριστοφιλάκης διαλέγει για το διπλά βραβευμένο στη Θεσσαλονίκη (Διεθνής Ένωση Κριτικών, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου) μεγάλου μήκους ντεμπούτο του να αφηγηθεί τη δική του ιστορία ως φιλόδοξου κινηματογραφιστή. Ή σχεδόν, καθώς αυτοβιογραφικά και μυθοπλαστικά στοιχεία αναμειγνύονται στις περιπέτειες του Βασίλη, τον οποίο ερμηνεύει ο ίδιος, ενός ανασφαλούς και γεμάτου εμμονές και ψυχαναγκασμούς τριανταπεντάρη που ετοιμάζεται για τη δεύτερη ταινία του. Την πρώτη, με τίτλο «Gay Nazis Cyborg Zombies in Love», δεν την έχει δει κανένας κι έτσι οι προσπάθειες να βρει χρηματοδότηση κι ένα αξιοπρεπές καστ, συντονισμένες από τη δυναμική παραγωγό του, αποδεικνύονται σκέτος γολγοθάς. Παράλληλα προσπαθεί να βάλει σε τάξη και την προσωπική του ζωή, που βρίσκεται στριμωγμένη ανάμεσα σε δύο γυναίκες, τη φιλενάδα και τη μητέρα του.

Too Much Info Clouding Over my Head - εικόνα 2

Ο Χριστοφιλάκης υπογράφει το δικό του «No Budget Story», βασισμένο σε μια σεναριακή διαδρομή που θυμίζει το «Άρπα Colla» του Νίκου Περάκη. Από τους γραφειοκράτες του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου μέχρι τις ψωνισμένες τηλεπερσόνες και τους αλλοπαρμένους τεχνικούς, η εγχώρια κινηματογραφική πραγματικότητα ακτινογραφείται με αστείο αλλά και χοντροκομμένο τρόπο, ενώ δεν λείπουν και οι «εξευτελισμοί» της διαφήμισης μιας­ κινέζικης μπίρας ή της μαγνητοσκόπησης ενός φιλανθρωπικού γκαλά που πρέπει να υποστεί ο... ασυμβίβαστος καλλιτέχνης. Ειλικρινά σινεφίλ (το ασπρόμαυρό του παραπέμπει άμεσα στο ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά) και απενοχοποιημένος ως προς την τέχνη του, ο σκηνοθέτης δεν χαρίζεται ούτε στον εαυτό του, μέσω του οποίου σατιρίζει τις ανασφάλειες και τις αυταπάτες της υστερικής γενιάς του millennium. Όχι πάντα επιτυχημένα, αλλά με μια τρυφερότητα η οποία γίνεται κατά στιγμές συγκινητική, με την ανεκδοτολογική απλοϊκότητα του σεναρίου και την ερασιτεχνική σκηνοθεσία να μην της επιτρέπουν να γίνει και κινηματογραφικά αποτελεσματική.

Α/Μ. Ελλάδα. 2017. Διάρκεια: 107΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Too Much Info Clouding Over My Head

2
  • Κωμωδία
  • 2017
  • Διάρκεια: 105 '
  • Βασίλης Χριστοφιλάκης

Ένας τριανταπεντάρης σκηνοθέτης γεμάτος εμμονές και ψυχαναγκασμούς προσπαθεί να μαζέψει λεφτά για την επόμενη ταινία του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.