Anon

2

Ο δημιουργός του «Gattaca» καταγγέλλει το μελλοντικό τεχνολογικό εφιάλτη μέσα από ένα χλιαρό, με κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες, αλλά όχι εντελώς πειστικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας.

Anon

Ο δημιουργός του «Gattaca» καταγγέλλει το μελλοντικό τεχνολογικό εφιάλτη μέσα από ένα χλιαρό, με κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες, αλλά όχι εντελώς πειστικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας.

Anon - εικόνα 1

Ο Άντριου Νίκολ είναι ένας Βρετανοζηλανδός κινηματογραφιστής ο οποίος μέσα σε λίγους μήνες μετατράπηκε από διαφημιστή σε περιζήτητο δημιουργό, σκηνοθετώντας το cult sci-fi θρίλερ «Gattaca» και γράφοντας το σενάριο της αριστουργηματικής αλληγορικής φαντασίας «The Truman Show» του Πίτερ Γουίαρ. Αυτά πριν από είκοσι ολόκληρα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων επέμεινε στο σινεμά του φανταστικού και σε θέματα σχετικά με τα ηθικά διλήμματα που συνοδεύουν την τεχνολογική εξέλιξη («S1m0ne», «In Time», «Το Σώμα», «The Good Kill»), χωρίς όμως να καταφέρει να υπογράψει κάτι κινηματογραφικά ολοκληρωμένο και πραγματικά ενδιαφέρον, πλην ίσως του δραματικού θρίλερ «Ο Κυρίαρχος του Παιχνιδιού» με τον Νίκολας Κέιτζ.

Anon - εικόνα 2

Το γερμανικής παραγωγής, αλλά γυρισμένο στο Τορόντο και στη Νέα Υόρκη «Anon» είναι άλλη μία δραματική (αστυνομική) περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, η οποία εξελίσσεται σε έναν κόσμο όπου οι πάντες είναι δικτυωμένοι, η ανωνυμία δεν υφίσταται και το έγκλημα φθίνει­. Ο αστυνόμος Σαλ Φρίλαντ ασχολείται με περιπτώσεις ρουτίνας, μέχρι που αναλαμβάνει μια υπόθεση δολοφονίας στην οποία ο δράστης δεν έχει πίσω του κανένα ψηφιακό αποτύπωμα. Όσα στοιχεία υπάρχουν οδηγούν σε μια μυστηριώδη, αόρατη για το σύστημα γυναίκα με το ψευδώνυμο Anon(ymous), την οποία ο Φρίλαντ προσπαθεί να παγιδεύσει υποδυόμενος έναν επιτυχημένο χρηματιστή.

Η γνωριμία του μαζί της θα οδηγήσει την υπόθεση σε μονοπάτια που ο ίδιος δεν φανταζόταν και σε ένα hi-tech θρίλερ με femmes fatales, ψηφιακά εγκλήματα, παραπλανητικά ίχνη και μια δαιδαλώδη πλοκή που οδηγεί σε κάτι πολύ πιο περίπλοκο και πολιτικοκοινωνικά εφιαλτικό απ’ ό,τι είχε φανταστεί κάποιος από τους εμπλεκομένους. Όχι απαραίτητα και από τους θεατές όμως, οι οποίοι παρασύρονται σε έναν μελλοντικό, γκρίζο και απρόσωπο κόσμο και μαζί σε ένα μάλλον άτονο σε παλμό και όχι εντελώς πειστικό νεο-νουάρ με προβλέψιμους καλούς, κακούς και (σέξι) χάκερ. Δηλαδή άλλη μία περίπτωση ενδιαφέρουσας, αν και ανολοκλήρωτης κινηματογραφικής πρότασης από τον ευρηματικό σε ιδέες, ωστόσο αδέξιο σε συμπαγή σεναριακή και σκηνοθετική υλοποίηση Άντριου Νίκολ.

Γερμανία. 2018. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Anon

2
  • Θρίλερ
  • 2018
  • Διάρκεια: 100 '
  • Άντριου Νίκολ

Σε έναν κόσμο όπου οι πάντες είναι δικτυωμένοι, η ανωνυμία δεν υφίσταται και το έγκλημα φθίνει, ο αστυνόμος Σαλ Φρίλαντ αναλαμβάνει μια υπόθεση δολοφονίας στην οποία ο δράστης δεν έχει πίσω του κάποιο ψηφιακό αποτύπωμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ησυχία 6-9

Καφκική δυστοπία και αγωνιώδες ρομαντικό δράμα το οποίο, παρά το εγκεφαλικό ύφος, διατηρεί ακλόνητο σε όλη τη διάρκειά του ένα μελαγχολικό σφίξιμο στην καρδιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
08/12/2022

Λευκός Θόρυβος

Άνιση και αναποτελεσματικά πιστή μεταφορά ενός επιθετικά σατιρικού μυθιστορήματος του Ντον ΝτεΛίλο, από το οποίο επιβιώνουν μόνο θραύσματα των φιλοσοφικών ιδεών και σπίθες της βιτριολικής ευφυίας του.

R.M.N.

Υποδειγματικό σινεμά ρεαλισμού ιδωμένο με όρους θρίλερ, όχι όμως με την αιχμηρότητα που μας έχει συνηθίσει ο Κριστιάν Μουντζίου.

Καραγκιόζης the Movie

Μια καλοπροαίρετη μεταφορά του θεάτρου σκιών, η οποία εγκλωβίζεται στην προσπάθειά της να αποδειχθεί ταυτόχρονα μοντέρνα και πιστή στο πρωτότυπο έργο.

Πιο Πολύ Από Ποτέ

Προσωπικές επιλογές και ευθύνες συγκρούονται υπόκωφα στο εσωτερικό μιας βραδύκαυστης, χαμηλόφωνης ταινίας που, μέσα από το θάνατο και τα μάτια της υπέροχης Βίκι Κριπς, κοιτάει τη ζωή κατάματα.

Η Ιστορία της Γυναίκας μου

Μυθιστορηματικών διαστάσεων ερωτικό δράμα, η αυστηρή, καλλιγραφική αισθητική του οποίου αγωνίζεται να του προσδώσει φρεσκάδα, χυμούς και συναίσθημα.

Οι Πέντε Διάβολοι

Καθώς ένας απαγορευμένος έρωτας συναντά μια ιστορία ενηλικίωσης, ένα οικογενειακό δράμα μετατρέπεται ευρηματικά σε μια τόσο επώδυνη όσο και τρυφερή ονειρική φαντασία.