Επιχείρηση: Μαμά

3

Τρυφερό και μελαγχολικά αισιόδοξο μάθημα ζωής από μια σπουδαία, τεχνικά πιο απλή από τη χολιγουντιανή μα ευαίσθητη και φιλοσοφημένη σχολή κινουμένου σχεδίου.

Επιχείρηση: Μαμά

Τρυφερό και μελαγχολικά αισιόδοξο μάθημα ζωής από μια σπουδαία, τεχνικά πιο απλή από τη χολιγουντιανή μα ευαίσθητη και φιλοσοφημένη σχολή κινουμένου σχεδίου.

Επιχείρηση: Μαμά - εικόνα 1

Σχολή με παράδοση στο κινούμενο σχέδιο, η σκανδιναβική μπορεί να υπολείπεται της χολιγουντιανής σε τεχνική, διαθέτει όμως μια πιο φιλοσοφημένη κι ευαίσθητη (λιγότερο «επιθετική») προσέγγιση στα ανάλογα θέματα. Ένα από αυτά είναι και η ενηλικίωση μέσω της απώλειας, όπως τη βιώνει εδώ ο μικρός κούνελος Γιόχαν, ο οποίος μετά το θάνατο της μητέρας του ξεκινάει ένα περιπετειώδες ταξίδι στη χώρα του Βασιλιά του Φτερού για να τη φέρει πίσω. Με στοιχεία από σκανδιναβικούς μύθους αλλά κι εκείνον του Ορφέα, το «Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων» του Χαγιάο Μιγιαζάκι και την «Αλίκη...» του Λιούις Κάρολ, ο Δανός Έσμπεν Τοφτ Γιάκομπσεν παραδίδει ένα λιτό, τρυφερό και μελαγχολικά αισιόδοξο μάθημα ζωής. Απλοϊκό στην πλοκή, παραμένει πλούσιο σε συμβολισμούς και ιδέες, αντιμετωπίζοντας επιδέξια (για το ανήλικο κοινό) το σκοτεινό θέμα του. Προβάλλεται μεταγλωττισμένο στα ελληνικά.

Σουηδία, Δανία. 2014. Διάρκεια: 78΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Επιχείρηση: Μαμά

Resan till Fjaderkungens Rike / Beyond Beyond
3
  • Animation
  • 2014
  • Διάρκεια: 79 '
  • Έσμπεν Τοφτ Γιάκομπσεν

Ο Γιόχαν είναι ένας μικρός κούνελος, ο οποίος μετά το θάνατο της μητέρας του ξεκινάει ένα περιπετειώδες ταξίδι στη χώρα του Βασιλιά του Φτερού για να τη φέρει πίσω.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος Μασσαλάς, η Έλσα Λεκάκου και το θεαματικό "Broadway"

Το "α" συνάντησε το σκηνοθέτη και την πρωταγωνίστρια της εντυπωσιακής ελληνικής ταινίας, στην οποία η συνοχή ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας χορευτών – πορτοφολάδων που έχει ως ορμητήριο ένα εγκαταλελειμμένο αθηναϊκό θέατρο αρχίζει να καταρρέει εξαιτίας της άφιξης ενός νέου προσώπου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
22/09/2022

Broadway

Αλμοδοβαρικό δράμα με αφηγηματική ευρηματικότητα και φρεσκάδα. Αν και χωρίς ολοκληρωμένες σεναριακές ιδέες, εντυπωσιάζει ως πολλά υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο.

Φτερά και Πούπουλα

Μεγάλο Βραβείο της "Εβδομάδας Κριτικής" των Καννών για μια αθόρυβη σουρεαλιστική σάτιρα που ανατέμνει βιτριολικά την αιγυπτιακή πραγματικότητα.

Μην Ανησυχείς Αγάπη Μου

Το American dream ως αστικός εφιάλτης και ένα ψυχολογικό θρίλερ που δεν ξέρει να διαχειριστεί, σεναριακά και σκηνοθετικά, τις ιδέες του, οδηγούμενο σε μια αυτοκαταστροφική, παρωδιακή σχεδόν κορύφωση.

Η Συγκάλυψη

Τυπικό - ατμοσφαιρικό και κοινωνικά καταγγελτικό - Nordic noir, βασισμένο στη λογοτεχνική σειρά "Τμήμα Q" του Γιούσι Άντλερ – Όλσεν. Έχουν προηγηθεί τέσσερις δανέζικες ταινίες (2013-18) με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.

Ο Ντογκτανιάν και οι Τρεις Σωματοφύλακες

Οι "Τρεις σωματοφύλακες" διασκευάζονται σε μια διασκεδαστικά παιδική, καρτούν εκδοχή, πιστή στο περιπετειώδες πνεύμα του Αλέξανδρου Δουμά.

Αδελαΐδα

Λιγοστοί διάλογοι, ατμοσφαιρικά πλάνα (σε γήινα, σαθρά χρώματα) και μια αίσθηση αδυναμίας φυγής από το – ιστορικό – πεπρωμένο κυριαρχούν στη μελαγχολική ποιητική ελεγεία για έναν αδύνατο έρωτα.