Μνήμες

Ο κορυφαίος διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης ανατρέχει, μέσα από γνωστές στην πλειονότητά τους εικόνες κι έναν ουδέτερο, καθαρά περιγραφικό σχολιασμό, στην πιο ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.

Μνήμες

Ιστορικό υλικό αρχείου από τα γεγονότα του 1936 και τη δικτατορία του Μεταξά μέχρι το 1952, τις μετεμφυλιακές διώξεις και τη Μακρόνησο. Ο κορυφαίος διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης ανατρέχει, μέσα από γνωστές στην πλειονότητά τους εικόνες κι έναν ουδέτερο, καθαρά περιγραφικό σχολιασμό, στην πιο ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.

Μνήμες - εικόνα 1

Κορυφαίος διευθυντής φωτογραφίας («Κορίτσια για Φίλημα», «Λόλα», «Το Προξενιό της Άννας», «1922»), ο Νίκος Καβουκίδης είναι παράλληλα κι ένας άοκνος συλλέκτης ντοκιμαντερίστικου ιστορικού υλικού, το οποίο έχει τραβήξει είτε ο πατέρας του, ο επίσης κινηματογραφιστής Γιώργος Καβουκίδης, είτε ο ίδιος. Αξιοποιώντας το, το 1975 υπέγραψε το ντοκιμαντέρ «Μαρτυρίες», με τις «Μνήμες» να λειτουργούν συμπληρωματικά, απαθανατίζοντας τα μεγάλα γεγονότα από το 1936 και τη δικτατορία του Μεταξά, το έπος του ’40, τη γερμανική κατοχή, τον εμφύλιο και φτάνοντας μέχρι το 1952 και τη Μακρόνησο. Πρόκειται για ένα γραμμικό μοντάζ από γνωστές στην πλειονότητά τους εικόνες κι έναν ουδέτερο, καθαρά περιγραφικό σχολιασμό (με λεζάντες κι ενθυμήσεις του Γιάννη Ρίτσου, της Μέλπως Αξιώτη, του Μανώλη Γλέζου κ.ά.) πάνω στην πιο ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.

Α/Μ. Ελλάδα. 2017. Διάρκεια: 128΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Μνήμες

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2016
  • Διάρκεια: 128 '
  • Νίκος Καβουκίδης

Ιστορικό υλικό αρχείου από τα γεγονότα του 1936 και τη δικτατορία του Μεταξά, το έπος του ’40, τη γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο μέχρι τις διώξεις που ακολούθησαν και τη Μακρόνησο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το International Micro μ Festival επιστρέφει με ταυτόχρονη προβολή σε Ελλάδα και εξωτερικό

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ ταξιδεύει για τη δωδέκατη έκδοσή του σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Ηράκλειο, Ξάνθη, Βέροια, Πτολεμαΐδα, Κοπεγχάγη και Παρίσι.

03/10/2022

Αυτές είναι οι υποψηφιότητες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2022

Η Ευρωπαϊκή και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου προσκαλεί ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στην κριτική επιτροπή που θα επιλέξει την τιμωμένη ταινία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 6/10

Τα κλασικά "Σαγόνια του Καρχαρία" και επτά ακόμα ταινίες προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Planet G(reece) #5: Ο κόσμος του ήχου στον κινηματογράφο

Η Χριστίνα Πιτούλη και ο Γιάννης Αντύπας εξερευνούν στο εργαστήριο του Exile Room πώς ο ήχος μπορεί να βοηθήσει στην αφήγηση μιας ιστορίας.

Οι νικητές και τα βραβεία του 2ου New Generation Film Festival

H ανταπόκριση του νεανικού - σινεφίλ κοινού της Αθήνας, για τις 32 ταινίες μικρού μήκους, που προβλήθηκαν στον κινηματογράφο " Μικρόκοσμος", στο πλαίσιο του 2ου New Generation Film Festival, ήταν μεγάλη.

Το 47ο Φεστιβάλ του Τορόντο ρίχνει τα φώτα στο "Airhostess-737" του Θανάση Νεοφώτιστου

Σημαντική διάκριση για την ταινία μικρού μήκους από την επιτροπή του καναδέζικου φεστιβάλ.

"And": Έμα Στόουν, Γουίλεμ Νταφόε και Τζέσι Πλέμονς στη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου

Το επόμενο πρότζεκτ του διακεκριμένου σκηνοθέτη συγκεντρώνει ένα πρωτοκλασάτο καστ και ένα σενάριο που συνυπογράφει ο Ευθύμης Φιλίππου.