Αβέβαιος Θρίαμβος

Δράμα εποχής που προδίδεται από τους υψηλούς (μελο)δραματικούς τόνους που δεν αφήνουν κανέναν από τους χαρακτήρες –και κατ’ επέκτασιν την ιστορία– να αποκτήσει στιβαρότητα και βάθος.

Αβέβαιος Θρίαμβος

Στο μέτωπο της Αραγονίας, το 1937, ο νεαρός αξιωματικός του Δημοκρατικού Στρατού Λουίς βρίσκεται εγκλωβισμένος σε ένα χωριό. Εκεί θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί την Καρλάνα, ερωμένη του προύχοντα της περιοχής που εκτέλεσαν οι αναρχικοί. Η επίσκεψη του παιδιού του και της συντρόφου του Λουίς τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους θα μετατραπεί σε θρυαλλίδα εξελίξεων, με τα καταπιεσμένα συναισθήματα και τα πάθη να ανάβουν φωτιές στα «παγωμένα» χαρακώματα της ενδοχώρας.

Αβέβαιος Θρίαμβος - εικόνα 1

Ο Ισπανός Αγκουστί Βιγιαρόνγκα συνεχίζει την κινηματογραφική ψηλάφηση των πληγών που άφησε πίσω του ο εμφύλιος στη χώρα του. Φέρνει για ακόμη μία φορά το ανθρώπινο δράμα σε πρώτο πλάνο, ενώ αφήνει στο φόντο την ιστορική «αλήθεια» της περιόδου. Γι’ αυτό χρησιμοποιεί ως σεναριακή βάση το μυθιστόρημα του Καταλανού Χοάν Σάλες «Αβέβαιος θρίαμβος», το οποίο έχει για πρωταγωνιστή έναν αξιωματικό που έχει κολλήσει στο «απενεργοποιημένο» μέτωπο της Αραγονίας, όπου δεν πέφτει σφαίρα.

Τα χαλάσματα και οι σκελετοί αποτελούν το σκηνικό άλλης μιας υπέρ πάντων κινηματογραφικής μάχης του έρωτα απέναντι στο θάνατο, με τον Βιγιαρόνγκα να μπλέκει το πραγματικό (δημιουργία χαρακωμάτων, επαναστατημένη Βαρκελώνη) με το φανταστικό (σκηνικό κατεστραμμένου μοναστηριού, βόλτες-κουβέντες του Λουίς με τον κολλητό του Χούλι στα οδοφράγματα) για να συνθέσει ένα ερωτικό, υπαρξιακό παραμύθι τρόμου. Μόνο που εδώ οι αφηγηματικές ισορροπίες δεν κρατιούνται με επιτυχία –όπως στο «Μαύρο Ψωμί»–, αλλά παραδίδονται σε μη επαρκώς αιτιολογημένες σεναριακά πράξεις (η αλλαξοπιστία του Χούλι, οι αλλοπρόσαλλες αλλαγές συμπεριφοράς του Λουίς κ.λπ.), με τους υψηλούς (μελο)δραματικούς τόνους να μην αφήνουν κανέναν από τους χαρακτήρες –και κατ’ επέκτασιν την ιστορία– να αποκτήσει στιβαρότητα και βάθος.

Ισπανία. 2017. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Αβέβαιος Θρίαμβος

Incerta Gloria
2
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 116 '
  • Αγκουστί Βιγιαρόνγκα

Στο μέτωπο της Αραγονίας, το 1937, ο νεαρός αξιωματικός του Δημοκρατικού Στρατού Λουίς βρίσκεται εγκλωβισμένος σε ένα χωριό. Εκεί θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί την Καρλάνα, ερωμένη του προύχοντα της περιοχής που εκτέλεσαν οι αναρχικοί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 29/9

Μια επική περιπέτεια και τέσσερις ακόμα τίτλοι προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/09/2022

Ο Ομάρ Ελ Ζοχάιρι κάνει την πατριαρχία "Φτερά και Πούπουλα"

Συνομιλούμε με το σκηνοθέτη του πρωτότυπου αιγυπτιακού δράματος όπου ο Μαγικός ρεαλισμός συναντά κοινωνική καταγγελία.

Ο Χρήστος Μασσαλάς, η Έλσα Λεκάκου και το θεαματικό "Broadway"

Το "α" συνάντησε το σκηνοθέτη και την πρωταγωνίστρια της εντυπωσιακής ελληνικής ταινίας, στην οποία η συνοχή ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας χορευτών – πορτοφολάδων που έχει ως ορμητήριο ένα εγκαταλελειμμένο αθηναϊκό θέατρο αρχίζει να καταρρέει εξαιτίας της άφιξης ενός νέου προσώπου.

Broadway

Αλμοδοβαρικό δράμα με αφηγηματική ευρηματικότητα και φρεσκάδα. Αν και χωρίς ολοκληρωμένες σεναριακές ιδέες, εντυπωσιάζει ως πολλά υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο.

Φτερά και Πούπουλα

Μεγάλο Βραβείο της "Εβδομάδας Κριτικής" των Καννών για μια αθόρυβη σουρεαλιστική σάτιρα που ανατέμνει βιτριολικά την αιγυπτιακή πραγματικότητα.

Μην Ανησυχείς Αγάπη Μου

Το American dream ως αστικός εφιάλτης και ένα ψυχολογικό θρίλερ που δεν ξέρει να διαχειριστεί, σεναριακά και σκηνοθετικά, τις ιδέες του, οδηγούμενο σε μια αυτοκαταστροφική, παρωδιακή σχεδόν κορύφωση.

Η Συγκάλυψη

Τυπικό - ατμοσφαιρικό και κοινωνικά καταγγελτικό - Nordic noir, βασισμένο στη λογοτεχνική σειρά "Τμήμα Q" του Γιούσι Άντλερ – Όλσεν. Έχουν προηγηθεί τέσσερις δανέζικες ταινίες (2013-18) με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.