Επιστροφή στο Μόντοκ

2

Η σκηνοθεσία του Σλέντορφ, βασισμένη στο θεατρικό στήσιμο, στα μακροσκελή διαλογικά μέρη και στη συνεχή προσπάθεια να πείσει για το πάθος που έζησαν οι δύο πρωταγωνιστές (χωρίς αυτό να γίνεται αισθητό), αποδυναμώνει την κινηματογραφική διάσταση της ιστορίας και την εγκλωβίζει στη λογοτεχνική της προέλευση.

Επιστροφή στο Μόντοκ

Ένας επιτυχημένος συγγραφέας επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη για την προώθηση του νέου του βιβλίου και αναζητά τη γυναίκα με την οποία έζησε μια παθιασμένη μα σύντομη σχέση.

Επιστροφή στο Μόντοκ - εικόνα 1

Ο Γερμανός Φόλκερ Σλέντορφ (Όσκαρ για το «Ταμπούρλο») επιστρέφει στο λογοτεχνικό σύμπαν του συγγραφέα Μαξ Φρις, 26 χρόνια μετά τον «Ταξιδιώτη» με τον αξέχαστο Σαμ Σέπαρντ, κινηματογραφώντας το αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Μακρύ Σαββατοκύριακο στο Λονγκ Άιλαντ (Μόντοκ)». Το απωθημένο ενός ανεκπλήρωτου έρωτα ταλαιπωρεί τον πρωταγωνιστή Στέλαν Σκάρσγκαρντ, ο οποίος επιστρέφει ως επιτυχημένος συγγραφέας στη Νέα Υόρκη, όπου έζησε μια σφοδρή μα σύντομη σχέση που τον στοίχειωσε. Οι ενοχές για τα λάθη του και η ελπίδα για μια δεύτερη ευκαιρία τον ωθούν να συναντήσει ξανά τη μοναδική γυναίκα που ερωτεύτηκε ποτέ. Ο Σλέντορφ αντιπαραβάλλει την ολότελα διαφορετική πορεία τους –εκείνος δεν μεγάλωσε ποτέ, ενώ εκείνη είναι πια μια φτασμένη δικηγόρος– για να εξετάσει πόσο αναλλοίωτος παραμένει τελικά ο χαρακτήρας τους, παρότι μπορεί να έχει αλλάξει όλη τους η ζωή.

Η συνάντησή τους μετατρέπεται σε μια διαδικασία επούλωσης των πληγών και μια απόπειρα ικανοποίησης των απωθημένων, η φαντασία όμως σπάνια συμφωνεί με την πραγματικότητα. Βασισμένη στο θεατρικό στήσιμο, στα μακροσκελή διαλογικά μέρη και στη συνεχή προσπάθεια να πείσει για το πάθος που έζησαν οι δύο πρωταγωνιστές (χωρίς αυτό να γίνεται εντέλει πλήρως αντιληπτό), η σκηνοθεσία του Σλέντορφ αποδυναμώνει την κινηματογραφική διάσταση της ιστορίας και την εγκλωβίζει στη λογοτεχνική της προέλευση. Η ερμηνεία του Σκάρσγκαρντ και της Χος δίνει συναισθηματικό βάθος στην ταινία χάρη στη χημεία και την εμπειρία τους και αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο ατού της.

Γερμανία, Ιρλανδία, Γαλλία. 2017. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Επιστροφή στο Μόντοκ

Return to Montauk
2
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 106 '
  • Φόλκερ Σλέντορφ

Ένας επιτυχημένος συγγραφέας επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη για την προώθηση του νέου του βιβλίου και αναζητά τη γυναίκα με την οποία έζησε μια παθιασμένη μα σύντομη σχέση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.