Στέφαν Τσβάιχ: Αποχαιρετισμός στην Ευρώπη

3

Εναλλακτική βιογραφία που προσπαθεί έμμεσα και με αργό, μεθοδικό αφηγηματικό τρόπο να σχολιάσει την πολυδιάστατη σχέση αληθινής ζωής και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Στέφαν Τσβάιχ: Αποχαιρετισμός στην Ευρώπη

Εναλλακτική βιογραφία που προσπαθεί έμμεσα και με αργό, μεθοδικό αφηγηματικό τρόπο να σχολιάσει την πολυδιάστατη σχέση αληθινής ζωής και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Στέφαν Τσβάιχ: Αποχαιρετισμός στην Ευρώπη - εικόνα 1

Για τρίτη φορά πίσω από την κάμερα, η Γερμανίδα ηθοποιός Μαρία Σράντερ («Νικώντας το Σκοτάδι») βιογραφεί με πρωτότυπο τρόπο τον Αυστριακό λογοτέχνη Στέφαν Τσβάιχ και θέτει επίκαιρα ερωτήματα: είναι υποχρέωση ενός καλλιτέχνη να σχολιάζει τα ιστορικοπολιτικά γεγονότα της εποχής του; Οφείλει να πάρει θέση; Ή μήπως το (διαχρονικό) έργο του είναι η καλύτερη απάντηση; Αυτοεξόριστος από τη ναζιστική Γερμανία, ο πολυδιαβασμένος Στέφαν Τσβάιχ πέρασε τα τελευταία χρόνια του στη Λατινική Αμερική, γεμάτος τύψεις που έμεινε μακριά από μια φλεγόμενη Ευρώπη.

Χωρισμένη σε πρόλογο, τέσσερα κεφάλαια κι επίλογο, η ταινία τον ακολουθεί από την Βραζιλία στο Μπουένος Άιρες και στη Νέα Υόρκη, εστιάζοντας σε μικρές, ανύποπτες στιγμές όπου τα μεγάλα διλήμματα ξεπηδούν έμμεσα μα επιτακτικά, μέσα από καθημερινές συζητήσεις. Δεν βλέπουμε τον μεγάλο συγγραφέα να γράφει ούτε να φιλοσοφεί, αλλά να αμφιβάλλει. Καθώς οι φωτιές του έξω κόσμου αντανακλούν στα τζάμια του αυτοκινήτου, η τελική στάση του θα είναι τραγικά συγκινητική, σε μια εναλλακτική βιογραφία που κομψά και με αργό, υπομονετικό αφηγηματικό τέμπο φωτίζει την πολυδιάστατη σχέση αληθινής ζωής και καλλιτεχνικής δημιουργίας από ενδιαφέρουσα οπτική γωνία.

Αυστρία, Γερμανία. 2016. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Στέφαν Τσβάιχ: Αποχαιρετισμός στην Ευρώπη

Vor der Morgenröte / Stefan Zweig: Farewell to Europe
3
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 106 '
  • Μαρία Σρέιντερ

Αυτοεξόριστος από τη ναζιστική Γερμανία, ο διάσημος λογοτέχνης Στέφαν Τσβάιχ περνάει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Λατινική Αμερική, γεμάτος τύψεις και αμφιβολίες που βρίσκεται μακριά από μια φλεγόμενη Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 29/9

Μια επική περιπέτεια και τέσσερις ακόμα τίτλοι προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/09/2022

Ο Ομάρ Ελ Ζοχάιρι κάνει την πατριαρχία "Φτερά και Πούπουλα"

Συνομιλούμε με το σκηνοθέτη του πρωτότυπου αιγυπτιακού δράματος όπου ο Μαγικός ρεαλισμός συναντά κοινωνική καταγγελία.

Ο Χρήστος Μασσαλάς, η Έλσα Λεκάκου και το θεαματικό "Broadway"

Το "α" συνάντησε το σκηνοθέτη και την πρωταγωνίστρια της εντυπωσιακής ελληνικής ταινίας, στην οποία η συνοχή ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας χορευτών – πορτοφολάδων που έχει ως ορμητήριο ένα εγκαταλελειμμένο αθηναϊκό θέατρο αρχίζει να καταρρέει εξαιτίας της άφιξης ενός νέου προσώπου.

Broadway

Αλμοδοβαρικό δράμα με αφηγηματική ευρηματικότητα και φρεσκάδα. Αν και χωρίς ολοκληρωμένες σεναριακές ιδέες, εντυπωσιάζει ως πολλά υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο.

Φτερά και Πούπουλα

Μεγάλο Βραβείο της "Εβδομάδας Κριτικής" των Καννών για μια αθόρυβη σουρεαλιστική σάτιρα που ανατέμνει βιτριολικά την αιγυπτιακή πραγματικότητα.

Μην Ανησυχείς Αγάπη Μου

Το American dream ως αστικός εφιάλτης και ένα ψυχολογικό θρίλερ που δεν ξέρει να διαχειριστεί, σεναριακά και σκηνοθετικά, τις ιδέες του, οδηγούμενο σε μια αυτοκαταστροφική, παρωδιακή σχεδόν κορύφωση.

Η Συγκάλυψη

Τυπικό - ατμοσφαιρικό και κοινωνικά καταγγελτικό - Nordic noir, βασισμένο στη λογοτεχνική σειρά "Τμήμα Q" του Γιούσι Άντλερ – Όλσεν. Έχουν προηγηθεί τέσσερις δανέζικες ταινίες (2013-18) με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.