Το Δέλεαρ του Διαβόλου

2

Ένα σενάριο δέκα αράδων γεννά ένα κοινότοπο στην πλοκή και βιαστικό στην ανάπτυξη, αλλά ατμοσφαιρικό horror movie.

Το Δέλεαρ του Διαβόλου

Ένα σενάριο δέκα αράδων γεννά ένα κοινότοπο στην πλοκή και βιαστικό στην ανάπτυξη, αλλά ατμοσφαιρικό horror movie.

Το Δέλεαρ του Διαβόλου - εικόνα 1

Θέλοντας να πει λίγα και καλά, ο Αυστραλός Σον Μπερν (του δια­σκεδαστικότατου horror «The Loved Ones») αποφασίζει στη δεύτερη ταινία του να κινηθεί σε υψηλές σεναριακές ταχύτητες. Χωρίς­ περιστροφές, μας συστήνει τον Τζέσι Χέλμαν, έναν ζωγράφο που μετακομίζει με τη γυναίκα και την έφηβη κόρη του σε ένα στοιχειωμένο σπίτι στο Τέξας, ενώ γρήγορα μπλέκει στα πόδια τους τον «λιγάκι» διαταραγμένο προηγούμενο ένοικό του, που ακούει φωνές και κυκλοφορεί στην περιοχή με φονικές διαθέσεις.

Τις ίδιες φωνές θα ακούσει και ο Τζέσι, ο διάβολος θα θέλει να βάλει πιο βαθιά το χέρι του, πειστικός λόγος κι εξηγήσεις δεν θα δοθούν, λεπτομέρειες –δραματικές, ψυχολογικές, επεξηγηματικές– δεν θα αναπτυχθούν, η χρήση της heavy metal μουσικής θα μείνει αναξιοποίητη, αλλά ο Μπερν είναι σκηνοθέτης που εκμεταλλεύεται την υποβολή και την εκκρεμότητα, ακόμη και τους νεκρούς χρόνους ή τις δυνατότητες του sound design. Έτσι, από απλό exploitation θριλεράκι, το «Δέλεαρ του Διαβόλου» αποκτά μια περιορισμένου βεληνεκούς και παλιομοδίτικου φορμαλισμού κινηματογραφική υπόσταση, κάνει θόρυβο με το play it loud σάουντρακ –Sunn O))), Machine Head, Ghost κ.λπ.– και μας ξαναθυμίζει τον περιθωριοποιημένο Προύιτ Τέιλορ Βινς.

ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 79΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Δέλεαρ του Διαβόλου

The Devil's Candy
2
  • Τρόμου
  • 2015
  • Διάρκεια: 90 '
  • Σον Μπερν

Ένας ζωγράφος μετακομίζει με τη γυναίκα και την έφηβη κόρη του σε ένα στοιχειωμένο σπίτι στο Τέξας, του οποίου ο προηγούμενος ένοικος κυκλοφορεί στην περιοχή με φονικές διαθέσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Αγόρια στο ντους": μια προβολή στο κατάμεστο "Ρομάντσο" ανοίγει μια συζήτηση για τη συμπερίληψη στα σχολεία στις σωστές βάσεις

Η βραβευμένη ταινία "Αγόρια στο ντους" είναι καλό να αποτελέσει case study για το πώς εντάσσονται στο σχολείο συζητήσεις σχετικές με θέματα έμφυλης ισότητας και συμπερίληψης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
08/06/2023

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου στο Evia Film Project

Δείτε όλες τις μουσικές εκδηλώσεις του οικολογικού event που διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

"Αγόρια στο Ντους": Δειτε την ταινία στο Cinobo και μείνετε ήσυχοι

Η μικρού μήκους που προκάλεσε ανυπόστατο ηθικό πανικό δεν πρόκειται να βλάψει κανέναν.

Προβολή του επίκαιρου ντοκιμαντέρ "Αστυνομική Βία και Ψυχικό τραύμα"

Ο κινηματογράφος Μικρόκοσμος φιλοξενεί την παρουσίαση μιας σημαντικής ταινίας γύρω από τις συνέπειες της καταστολής.

Ο Σπύρος Ιακωβίδης ρίχνει κωμικό "Black Stone" στο ελληνικό σινεμά

Μια κωμωδία-έκπληξη γύρω από μια εξαφάνιση, μια Ελληνίδα μάνα και έναν Αφροέλληνα ταξιτζή είναι αφορμή για τη συζήτησή μας με τον ταλαντούχο πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη.

Black Stone

Εύστοχη, καλογραμμένη και αστεία σάτιρα της νεοελληνικής πραγματικότητας, με μια ανεπανάληπτη ερμηνεία από την Ελένη Κοκκίδου. Βραβείο νεότητας και κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, εφτά υποψηφιότητες για τα βραβεία της Ακαδημίας.

Ένα Όμορφο Πρωινό

Βραβευμένο στις Κάννες δράμα, ελαφρύ, τρυφερό και ανεπιτήδευτο. Χωρίς να υψώσει φωνή, αναρωτιέται συγκινητικά πάνω στην απώλεια, την αγάπη, τη δέσμευση και το πέρασμα του χρόνου.