El Greco - Προσωπογραφίες

2

Συγκροτημένο ιστορικό κι επιμορφωτικό ντοκιμαντέρ τηλεοπτικής λογικής.

El Greco - Προσωπογραφίες

Συγκροτημένο ιστορικό κι επιμορφωτικό ντοκιμαντέρ τηλεοπτικής λογικής.

El Greco - Προσωπογραφίες - εικόνα 1

«Πέρα από το γεγονός ότι δίνει υπόσταση στον μέχρι τότε “χειρώνακτα” καλλιτέχνη, με το ιδιαίτερο έργο του ο Θεοτοκόπουλος χαράσσει νέους αισθητικούς δρόμους, ενώ με το πνεύμα του, που αναδεικνύεται από τα γραπτά του στο περιθώριο των βιβλίων του, παίρνει θέση σε πολλά ζητήματα που απασχολούσαν τον κοινωνικό βίο της εποχής του», εξηγεί ο έμπειρος ντοκιμαντερίστας Λευτέρης Χαρωνίτης («Παρασκήνιο», «Μονόγραμμα», «Η ΕΡΤ στη Βόρειο Ελλάδα»), που ανάμεσα σε πολλές άλλες έχει γυρίσει κι έξι μεσαίου μήκους ταινίες με θέμα το έργο του συμπατριώτη του Κρητικού αναγεννησιακού ζωγράφου.

Επανέρχεται τώρα με μια συγκροτημένη, στερεά κινηματογραφική μελέτη η οποία αποθησαυρίζει ακαδημαϊκές έρευνες και νέες πληροφορίες που αφορούν κυρίως τις προσωπογραφίες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Η πολύχρονη έρευνα που έχει γίνει σε αρχεία, μουσεία, πινακοθήκες, γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο είναι φανερή, η αφήγηση off καθαρή κι επεξηγηματική και η προσέγγιση της προσωπικότητας του εμβληματικού ζωγράφου εμπεριστατωμένη. Η εικόνα ακολουθεί το λόγο και λειτουργεί καθαρά υποστηρικτικά, ολοκληρώνοντας έτσι ένα ιστορικο-καλλιτεχνικό κι επιμορφωτικό ντοκιμαντέρ τηλεοπτικής λογικής κι αισθητικής.

Ελλάδα. 2016. Διάρκεια: 82΄ Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

El Greco - Προσωπογραφίες

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2016
  • Διάρκεια: 82 '
  • Λευτέρης Χαρωνίτης

Η ζωή και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου επικεντρωμένο σε ακαδημαϊκές μελέτες και νέες πληροφορίες που αφορούν τις προσωπογραφίες του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ένα must αφιέρωμα στον αιρετικό σκηνοθέτη Καβν ντε λα Κρουζ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται όλες οι ταινίες του δημιουργού από τις Φιλιππίνες ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
27/01/2023

4 σπουδαίες ταινίες για το Ολοκαύτωμα που δεν έχετε δει

Τιμούμε την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος βλέποντας ξανά φιλμ που απεικόνισαν με ανατριχιαστική ευστοχία το οδυνηρό γεγονός.

Ο σκηνοθέτης Χλίνουρ Πάλμασον στην επική "Χώρα του Θεού"

Συζητάμε με τον βραβευμένο Σκανδιναβό σκηνοθέτη ενός εκ των πιο εντυπωσιακών arthouse φιλμ των τελευταίων ετών, το οποίο αναπαριστά τη μαγευτική και απάτητη Ισλανδία του 19ου αιώνα.

Το ελληνικό σινεμά από την αρχή στο Untold Φιλμ Φέστιβαλ

Η νέα κινηματογραφική διοργάνωση φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, συστήνοντας στους σινεφίλ εγχώρια φιλμ που… διέφυγαν από τα γραφεία διανομής.

Η Χώρα του Θεού

Αιώνιο και εφήμερο συγκρούονται σε ένα μυστικιστικής ατμόσφαιρας, σιωπηλό και εικαστικά εντυπωσιακό χερτζογκικό έπος πάνω στην αυτοκαταστροφική ανθρώπινη ματαιοδοξία και το ακατάλυτο φυσικό μεγαλείο.

Joyland

Ξεπερνώντας τα μελοδραματικά προσκόμματα, η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα ακτινογραφεί διεισδυτικά την πατριαρχική ασιατική/ μουσουλμανική πραγματικότητα και τα ανίκητα κοινωνικά ταμπού της.

Νοσταλγία

Γκανγκστερικό δράμα με στιβαρή ματιά και παλιομοδίτικη κοψιά, το οποίο διαχειρίζεται με αφηγηματική σιγουριά μια προβλέψιμη ιστορία αναπόδραστου παρελθόντος και επώδυνης νοσταλγίας.