El Greco - Προσωπογραφίες

2

Συγκροτημένο ιστορικό κι επιμορφωτικό ντοκιμαντέρ τηλεοπτικής λογικής.

El Greco - Προσωπογραφίες

Συγκροτημένο ιστορικό κι επιμορφωτικό ντοκιμαντέρ τηλεοπτικής λογικής.

El Greco - Προσωπογραφίες - εικόνα 1

«Πέρα από το γεγονός ότι δίνει υπόσταση στον μέχρι τότε “χειρώνακτα” καλλιτέχνη, με το ιδιαίτερο έργο του ο Θεοτοκόπουλος χαράσσει νέους αισθητικούς δρόμους, ενώ με το πνεύμα του, που αναδεικνύεται από τα γραπτά του στο περιθώριο των βιβλίων του, παίρνει θέση σε πολλά ζητήματα που απασχολούσαν τον κοινωνικό βίο της εποχής του», εξηγεί ο έμπειρος ντοκιμαντερίστας Λευτέρης Χαρωνίτης («Παρασκήνιο», «Μονόγραμμα», «Η ΕΡΤ στη Βόρειο Ελλάδα»), που ανάμεσα σε πολλές άλλες έχει γυρίσει κι έξι μεσαίου μήκους ταινίες με θέμα το έργο του συμπατριώτη του Κρητικού αναγεννησιακού ζωγράφου.

Επανέρχεται τώρα με μια συγκροτημένη, στερεά κινηματογραφική μελέτη η οποία αποθησαυρίζει ακαδημαϊκές έρευνες και νέες πληροφορίες που αφορούν κυρίως τις προσωπογραφίες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Η πολύχρονη έρευνα που έχει γίνει σε αρχεία, μουσεία, πινακοθήκες, γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο είναι φανερή, η αφήγηση off καθαρή κι επεξηγηματική και η προσέγγιση της προσωπικότητας του εμβληματικού ζωγράφου εμπεριστατωμένη. Η εικόνα ακολουθεί το λόγο και λειτουργεί καθαρά υποστηρικτικά, ολοκληρώνοντας έτσι ένα ιστορικο-καλλιτεχνικό κι επιμορφωτικό ντοκιμαντέρ τηλεοπτικής λογικής κι αισθητικής.

Ελλάδα. 2016. Διάρκεια: 82΄ Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

El Greco - Προσωπογραφίες

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2016
  • Διάρκεια: 82 '
  • Λευτέρης Χαρωνίτης

Η ζωή και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου επικεντρωμένο σε ακαδημαϊκές μελέτες και νέες πληροφορίες που αφορούν τις προσωπογραφίες του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.