Σκυλιά του Πολέμου

2,5

Μια αληθινή ιστορία γίνεται η αφορμή για μια τολμηρή και διασκεδαστική, αλλά όχι απόλυτα επιτυχημένη πολιτική κωμωδία.

Σκυλιά του Πολέμου

Μια αληθινή ιστορία γίνεται η αφορμή για μια τολμηρή και διασκεδαστική, αλλά όχι απόλυτα επιτυχημένη πολιτική κωμωδία.

Σκυλιά του Πολέμου - εικόνα 1

Έπειτα από μια εισαγωγική σκηνή στην οποία ένας «πακεταρισμένος» στο πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου νεαρός έρχεται αντιμέτωπος με την κάννη ενός πιστολιού, μια φωνή off (του ίδιου, του ήρωα της ταινίας Ντέιβιντ Πάκαουζ) μας εξηγεί πάνω σε ένα γοργά μονταρισμένο βίντεο για τον πόλεμο του Ιράκ πώς ξεκίνησαν όλα αυτά. Πώς δύο σχεδόν... ανήλικοι κατάφεραν να συνάψουν το 2007 συμβόλαιο με τον αμερικανικό στρατό ύψους 300 εκατ. δολαρίων για την προμήθεια ενός ολόκληρου οπλοστασίου, ανάμεσα στο οποίο περιλαμβάνονταν και 120 εκατ. σφαίρες.

Μέχρι που κάτι στράβωσε για τα καλά… Κινηματογραφικά όλα ξεκίνησαν από το περιοδικό «Rolling Stone» και το άρθρο (κατόπιν­ και βιβλίο) «Arms and the dudes» του Γκάι Λόσον, το οποίο περιέγραφε αναλυτικά τα «κατορθώματα» των Έφρεμ Ντιβερόλι και Ντέιβιντ Πάκαουζ και αποτέλεσε τη σεναριακή βάση της τελευταίας κωμωδίας του Τοντ Φίλιπς. Συν-σεναριογράφος του «Μπόρατ» και δημιουργός της τριλογίας «The Hangover», ο 46χρονος Νεοϋορκέζος μοιάζει εδώ να βαθαίνει τη σάτιρά του, ενώ παραμένει το ίδιο κυνικός και συχνά χοντροκομμένος όσο και στις προηγούμενες δουλειές του.

Σκυλιά του Πολέμου - εικόνα 2

Αυτό που έχει τώρα στο νου του είναι ένα νέο «Μεγάλο Σορτάρισμα», υπόδειγμα πολιτικής κωμωδίας με διεισδυτική ματιά, καυστική ειρωνεία κι ευρηματική αφήγηση, δίκαια βραβευμένη με Όσκαρ σεναρίου. Με τον εύληπτο και απολαυστικό τρόπο με τον οποίο το φιλμ του Άνταμ ΜακΚέι κατήγγειλε το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα δηλαδή, με τον ίδιο δοκιμάζουν και τα «Σκυλιά του Πολέμου» να καταγγείλουν την εξωτερική πολιτική της χώρας τους, την αντιτρομοκρατική ρητορική της και τα γιγάντια συμφέροντα που βρίσκονται πίσω τους.

Ταυτόχρονα­ επιχειρούν κι ένα πικρό πίσω από τα χαμόγελα σχόλιο πάνω στην απληστία που συνοδεύει το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου, ενσαρκωμένη ιδανικά από το φιλόδοξο κι ευρηματικό δίδυμο Ντιβερόλι (απολαυστικός ο δαιμόνιος μπουνταλάς Τζόνα Χιλ) - Πάκαουζ. Συντονισμένο σε ένα σκορσεζικό σκηνοθετικό τέμπο, το αποτέλεσμα είναι αθυρόστομο και διασκεδαστικό, με τίμημα μια σειρά από ευκολίες που αδυνατίζουν την πικρή επίγευση και κρατούν τους χαρακτήρες σε προβλέψιμο, σχηματικό πλαίσιο.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 114΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Σκυλιά του Πολέμου

War Dogs
2,5
  • Κωμωδία
  • 2016
  • Διάρκεια: 114 '
  • Τοντ Φίλιπς

Χρησιμοποιώντας θεμιτά και αθέμιτα, νόμιμα και… ολίγον παράνομα μέσα, δύο νεαροί έμποροι όπλων συνάπτουν το 2007 συμβόλαιο 300 εκατ. δολαρίων με τον αμερικανικό στρατό. Όταν επιχειρούν να το εκτελέσουν, τα προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται το ένα πίσω από το άλλο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.