Το Κυπαρίσσι του Βυθού

2

Μια (υπερβολικά) ποιητική και εσωστρεφής προσέγγιση της «γλυκιάς μελαγχολίας της ύπαρξης».

Το Κυπαρίσσι του Βυθού

Ιστορίες ζευγαριών που ερωτεύονται, τσακώνονται, χωρίζουν και μοιράζονται φευγαλέες στιγμές γεμάτες ακαθόριστα συναισθήματα. Μια (υπερβολικά) ποιητική και εσωστρεφής προσέγγιση της «γλυκιάς μελαγχολίας της ύπαρξης».

Το Κυπαρίσσι του Βυθού - εικόνα 1

Αν και η καλύτερη ταινία του παραμένει ένα γυμνό ρεαλιστικό δράμα («11 Συναντήσεις με τον Πατέρα μου»), ο Νίκος Κορνήλιος («Η Μουσική των Προσώπων», «Μητριαρχία») συνεχίζει να βαδίζει τον προσωπικό κινηματογραφικό δρόμο του, ο οποίος όλο και απομακρύνεται από την παραδοσιακή δραματουργία και αφήγηση. Το «Κυπαρίσσι του Βυθού» κουβαλά στις εικόνες του την παραδοξολογία του τίτλου του, αντιμαχόμενο την ορθολογική προσέγγιση των πραγμάτων με ένα συνδυασμό φωτογραμμάτων, ήχων και μουσικών. Μια καινούργια κινηματογραφική γραμματική προσπαθεί να περιγράψει τις σχέσεις του ανθρώπου με την ερωτική μνήμη, τις προσωπικές βεβαιότητές του και την ονειρική διάσταση της ζωής.

Η διαδρομή ανάμεσά τους βασίζεται σε θραύσματα ιστοριών ζευγαριών που ερωτεύονται, τσακώνονται, χωρίζουν και μοιράζονται φευγαλέες στιγμές γεμάτες ακαθόριστα συναισθήματα. Ποιητική διάθεση που εκφράζεται, μάλλον μπανάλ, μέσα από ατμοσφαιρικά, πλημμυρισμένα μουσική πλάνα καλλίγραμμων γυμνών σωμάτων, ρεαλισμός που αντεπιτίθεται με την κοινοτοπία ενός πεζού διαλόγου, σύμβολα που καραδοκούν, σκέψεις που αιωρούνται και μια τολμηρή, αλλά αδιέξοδη εσωστρέφεια που θέλει να μιλήσει για… τα πάντα (το σώμα, το μυαλό και την ψυχή). Λιγότερο αυτάρεσκη και εγκεφαλική, αυτή η υπαρξιακή περιπέτεια πιθανώς θα αποδεικνύονταν όχι μόνο φιλοσοφικά αλλά και κινηματογραφικά ενδιαφέρουσα.

Ελλάδα. 2015. Διάρκεια: 85΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Κυπαρίσσι του Βυθού

2
  • Σινεφίλ
  • 2015
  • Διάρκεια: 85 '
  • Νίκος Κορνήλιος

Ιστορίες ζευγαριών που ερωτεύονται, τσακώνονται, χωρίζουν και μοιράζονται φευγαλέες στιγμές γεμάτες ακαθόριστα συναισθήματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας έγινε 25 ετών

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ το οποίο έχει μόνιμα στραμμένο το βλέμμα του προς το μέλλον (μας) ξεκινάει σήμερα Σάββατο 3/12 την 25η διοργάνωσή του και για μια εβδομάδα θα πλημμυρίσει τον Πύργο και την Αμαλιάδα με ταινίες για παιδιά και νέους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
03/12/2022

Τα 5 must-see στο διαδικτυακό 13ο Ethnofest

Αυτά είναι τα φιλμ που δεν πρέπει να χάσετε στη ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας.

Sight & Sound: Η ανατρεπτική λίστα των 100 καλύτερων ταινιών όλων των εποχών

Ιστορικές αλλαγές έβγαλε η καθιερωμένη ψηφοφορία του βρετανικού περιοδικού η οποία ανέδειξε ένα καινούριο νούμερο ένα αλλάζοντας τα δεδομένα.

Αυτά είναι τα πρώτα φαβορί για τα 95α βραβεία Όσκαρ

Καθώς ξεκινά η λεγόμενη "εποχή των βραβείων", ρίχνουμε μια ματιά στις ταινίες που πρόκειται να πρωταγωνιστήσουν στην απονομή της Αμερικανικής Ακαδημίας.

Οι 25 καλύτερες ταινίες του 2022 σύμφωνα με το IndieWire

Το έγκριτο αμερικανικό σάιτ επιλέγει τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές παραγωγές της χρονιάς.

Το τρέιλερ του "Cocaine Bear" είναι ακριβώς όσο ακραίο νομίζετε

Μια κραυγαλέα αληθινή ιστορία εμπνέει τη μάλλον πιο "καμένη" ταινία του 2023.