Το Μυστικό του Δικαστή

2,5

Δυο ιστορίες συναντιούνται πρωτότυπα, αλλά δραματουργικά αδύναμα, σε μια κοινωνικά αλληγορική δραμεντί με εξαιρετική ερμηνεία από τον Φαμπρίς Λουκινί.

Το Μυστικό του Δικαστή

Δυο ιστορίες συναντιούνται πρωτότυπα, αλλά δραματουργικά αδύναμα, σε μια κοινωνικά αλληγορική δραμεντί με εξαιρετική ερμηνεία από τον Φαμπρίς Λουκινί.

Το Μυστικό του Δικαστή - εικόνα 1

Είναι σαν να συναντιούνται δυο ταινίες στο εσωτερικό αυτής της δικαστικής δραμεντί, δέκατης ταινίας του γνωστού μας από την «Υψηλή Μαγειρική» Κριστιάν Βενσάν. Η πρώτη έχει να κάνει με την εξέλιξη της δίκης ενός νεαρού πατέρα ο οποίος κατηγορείται πως σκότωσε το λίγων μηνών παιδί του κλοτσώντας το μεθυσμένος. Ο ίδιος αρνείται την ενοχή του χωρίς να προσθέτει τίποτα περισσότερο, η γυναίκα του κρατά μια παράξενα ουδέτερη στάση και η ανακριτική μέθοδος, η οποία απέσπασε την ομολογία ενοχής, δεν είναι απολύτως διαφανής. Η δεύτερη ταινία έχει να κάνει με τον Ξαβιέ Ρασίν, τον αυστηρό και ιδιότροπο πρόεδρο της δίκης που κανείς συνάδελφός του δεν συμπαθεί. Ελάχιστα κοινωνικός και εκδηλωτικός, εκείνος αρχικά θα εκπλαγεί όταν ανάμεσα στους ενόρκους αναγνωρίσει μια γυναίκα από το παρελθόν του, επιχειρώντας κατόπιν να τη συναντήσει εκτός δικαστηρίου.

Το Μυστικό του Δικαστή - εικόνα 2

Η ερμίνα, όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος του φιλμ, αναφέρεται στη γούνα –απαραίτητο αξεσουάρ της δικαστικής τηβέννου– και κατ’ επέκταση στην επίσημη συμπεριφορά την οποία οι κοινωνικές συνθήκες μας επιβάλλουν συχνά να υιοθετήσουμε. Μπορούμε να είμαστε αντιπαθείς, αλλά σωστοί επαγγελματίες; Γρουσούζηδες και ταυτόχρονα δίκαιοι, πικρόχολοι μα και αντικειμενικοί; Κεντώντας έναν κοινωνικό καμβά πάνω στον οποίο μια ιστορία ανομολόγητου έρωτα και δικαστικής ετυμηγορίας δίνει στους ανθρώπους μια δεύτερη ευκαιρία, ο βραβευμένος για το σενάριό του στο φεστιβάλ Βενετίας Κριστιάν Βενσάν φέρνει σε αντιπαράθεση το «φαίνεσθαι» με το «είναι», παραλληλίζοντας ταυτόχρονα τους εντός και εκτός δικαστηρίου κόσμους – μια πολυπολιτισμική και ταξικά διαχωρισμένη Γαλλία. Μια πιο σφριγηλή δραματουργία θα τον βοηθούσε να γίνει πειστικότερος και, κυρίως, πιο διεισδυτικός, ειδικά όταν διαθέτει έναν τόσο χαρισματικό πρωταγωνιστή (βραβευμένο επίσης στη Βενετία) σαν τον Φαμπρίς Λουκινί.

Γαλλία. 2015. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Μυστικό του Δικαστή

L' Hermine
2,5
  • Δραματική κομεντί
  • 2015
  • Διάρκεια: 98 '
  • Κριστιάν Βενσάν

Ένας αυστηρός και ιδιότροπος δικαστής αιφνιδιάζεται όταν ανάμεσα στους ενόρκους μιας δίκης για ανθρωποκτονία αναγνωρίζει μια γυναίκα από το παρελθόν του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.