Illusion

1,5

'Ενα νεο-νουάρ με καλές ιδέες, που στερείται όμως ρυθμού και ατμόσφαιρας.

Illusion

Ο Σωτήρης, ένας συντάκτης σε οικονομική εφημερίδα, γνωρίζει την Όλγα σε μια ρώσικη χριστουγεννιάτικη γιορτή. Αυτή θα τον παρασύρει στα δύσβατα μονοπάτια του αθηναϊκού υποκόσμου, όπου τα πάντα πουλιούνται και αγοράζονται σε ένα νεο-νουάρ με καλές ιδέες, που στερείται όμως ρυθμού και ατμόσφαιρας.

Illusion - εικόνα 1

Τρία χρόνια μετά την πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, η ταινία του Σάββα Καρύδα βρίσκει επιτέλους το δρόμο της για τις αίθουσες. Πρωταγωνιστής είναι ο Σωτήρης, ένας οικονομικός συντάκτης, που γνωρίζει την Όλγα σε μια ρώσικη χριστουγεννιάτικη γιορτή. Αυτή θα τον παρασύρει στα δύσβατα μονοπάτια του αθηναϊκού υποκόσμου, όπου τα πάντα πουλιούνται και αγοράζονται. Ασπαζόμενος το είδος του νουάρ, ο Καρύδας προσπαθεί από τη μία να χαρτογραφήσει τη σκοτεινή πλευρά της πόλης (στριπτιζάδικα, γκάνγκστερ και πορνεία) και από την άλλη να κάνει ένα έμμεσο σχόλιο για τη νιχιλιστική Ελλάδα της κρίσης.

Δεν πετυχαίνει όμως τίποτα από τα δύο: Σε ό,τι έχει να κάνει με τη φόρμα, καλές ιδέες όπως οι αντανακλάσεις των καθρεφτών στο στριπτιζάδικο (αλά «Κυρία από τη Σαγκάη») και το παιχνίδι μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης μένουν αποσπασματικές και μετέωρες, με τη φωτογραφία και τη μουσική επένδυση (γιατί πιάνο;) να στερούν από την ταινία τη νουάρ ατμόσφαιρα. Από την άλλη το σενάριο «ανοίγει» υποπλοκές τις οποίες δεν μπορεί να υποστηρίξει (κοπελιά Σωτήρη, γονείς, γραφείο) διαλύοντας τον όποιο ρυθμό αφήγησης.

Ελλάδα. 2013. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Illusion

1,5
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 100 '
  • Σάββας Καρύδας

Ο Σωτήρης, ένας συντάκτης σε οικονομική εφημερίδα, γνωρίζει την Όλγα σε μια ρώσικη χριστουγεννιάτικη γιορτή. Αυτή θα τον παρασύρει στα δύσβατα μονοπάτια του αθηναϊκού υποκόσμου, όπου τα πάντα πουλιούνται και αγοράζονται.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"And": Έμα Στόουν, Γουίλεμ Νταφόε και Τζέσι Πλέμονς στη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου

Το επόμενο πρότζεκτ του διακεκριμένου σκηνοθέτη συγκεντρώνει ένα πρωτοκλασάτο καστ και ένα σενάριο που συνυπογράφει ο Ευθύμης Φιλίππου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
30/09/2022

Δείτε τις πριν τις κατεβάσουν: Οι ταινίες που "χάνονται" από τις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας

Ανακαλύψτε τα φιλμ που προβάλλονται μόνο στο φεστιβάλ και ποτέ ξανά!

Η Γυναίκα Βασιλιάς

Η χολιγουντιανή συνταγή του ηρωικού έπους παραλλάσσεται σύμφωνα με τις επιταγές των καιρών χωρίς να αμφισβητείται κανένα από τα αφηγηματικά και μελοδραματικά κλισέ της.

Χαμογέλα

Ως ορισμός της χαμένης ευκαιρίας, η ταινία υποβάλλει με την ανατριχιαστική απεικόνιση των συνεπειών του μετατραυματικού άγχους, αποτυγχάνει όμως στην απόπειρά της να ισορροπήσει ανάμεσα στον ατμοσφαιρικό υπαινιγμό και τη σεναριακή σαφήνεια.

Η Φλεγόμενη Θάλασσα

Μετά το "Κύμα" (2015) και το "Σεισμό" (2018"), μια ακόμα σκανδιναβική περιπέτεια καταστροφής η οποία προσπαθεί να προσγειώσει στο ρεαλισμό ένα απόλυτα συνταγογραφημένο κινηματογραφικό είδος.

Ο Έρωτας τα Αλλάζει Όλα

Χωρίς να ξεφεύγει από τα στάνταρντ, το πορτραίτο μιας σύγχρονης Αμερικάνας πάνω από τα 60 σκιαγραφείται με χιούμορ και μερικές πικάντικες αφηγηματικές ιδέες.

Bad Guy

Ο κοινωνικός αποκλεισμός, ο έρωτας ως θυσία, η βία των ανθρώπινων ενστίκτων. Ο Κιμ Κι-ντουκ παραλλάσσει την προβληματική του με ακόμα ένα τολμηρό και μη ορθό πολιτικά δράμα.