Το Μαργαριταρένιο Κουμπί

4

Άτυπη συνέχεια του αριστουργηματικού «Νοσταλγώντας το Φως», του σπουδαιότερου σύγχρονου κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ.

Το Μαργαριταρένιο Κουμπί

Άτυπη συνέχεια του αριστουργηματικού «Νοσταλγώντας το Φως», του σπουδαιότερου σύγχρονου κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ.

Το Μαργαριταρένιο Κουμπί - εικόνα 1

Ο 74χρονος Χιλιανός σκηνοθέτης Πατρίσιο Γκουσμάν ξεκίνησε να σκηνοθετεί μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ στις αρχές της δεκαετίας του ’70 («La Respuesta de Octubre»), την πλέον ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της χώρας του. Κατά τη διάρκεια της χούντας θα συλληφθεί, αλλά το 1973 θα διαφύγει στη Γαλλία, απ’ όπου από το 1975 έως το 1979 θα παρουσιάσει σε τρία μέρη την εμβληματική «Μάχη της Χιλής».

Ένα καθηλωτικό χρονικό που καταγράφει την άνοδο του Σαλβαντόρ Αλιέντε στην εξουσία, τη διακυβέρνησή του, το πραξικόπημα του στρατηγού Πινοσέτ και τις πολιτικοκοινωνικές αλλαγές που ακολούθησαν, όλα μέσα από μια καθαρή, καίρια μαρξιστική ανάλυση. Πιστός σ’ αυτό το ύφος, θα συνεχίσει να σκηνοθετεί στρατευμένα, αλλά πάντα ευρηματικά ντοκιμαντέρ, εστιασμένα στη σύγχρονη χιλιανή ιστορία («Υπόθεση Πινοσέτ», «Σαλβαδόρ Αλιέντε»), αγωνιζόμενος σθεναρά ενάντια στην παρηγορητική δύναμη της λήθης.

Το Μαργαριταρένιο Κουμπί - εικόνα 2

Το 2010 θα υπογράψει το αριστούργημά του «Νοσταλγώντας το Φως», συνδυάζοντας με ανεπανάληπτο, πολιτικά άμεσο και απόλυτα συγκινητικό τρόπο κοσμολογία, φιλοσοφία, ιστορία και απλή καθημερινότητα. Κοινός τόπος τους η έρημος της Ατακάμα, όπου ένα από τα ισχυρότερα τηλεσκόπια του πλανήτη αναζητά στο φως των αστεριών τις απαρχές του σύμπαντος, αρχαιολόγοι διαβάζουν στα πετρώματά της τις γήινες γεωλογικές περιόδους, ενώ μάνες αγνοουμένων από την περίοδο του Πινοσέτ ψάχνουν στο έδαφός της τα κόκαλα των δολοφονημένων και θαμμένων εκεί παιδιών τους.

Συνεχίζοντας την προβληματική του «Νοσταλγώντας…», ο Γκουσμάν χρησιμοποιεί αυτήν τη φορά ως αφηγηματικό όχημα το νερό, ακολουθώντας το σε μια παρόμοια κινηματογραφική διαδρομή. Με εικόνες εικαστικής τελειότητας, περιγράφει το πώς το κυρίαρχο στοιχείο του πλανήτη αγκαλιάζει τη Χιλή και ορίζει τη μοίρα της, άμεσα δεμένη με τον ωκεανό και τους αιώνιους μύθους του. Από την Ατακάμα του Βορρά εστιάζει τώρα στην Παταγονία του Νότου, όπου συναντά τους «ανθρώπους του νερού», πρωτόγονες φυλές που κατοικούσαν εκεί προαιώνια. Από τους οκτώ χιλιάδες τον 18ο αιώνα, όμως, έχουν απομείνει τώρα μόνον 20 να συντηρούν τη γλώσσα και την παράδοση, εξαφανισμένοι από τους Βρετανούς αποίκους που έφτασαν εκεί από υδάτινους δρόμους.

Η σύνδεση του υγρού στοιχείου με την ιστορική καταγραφή, την ανθρωπολογία και την πολιτική (η ευρωπαϊκή αποικιοκρατία) γίνεται μάλιστα ισχυρότερη μέσα από την περίπτωση του «εκπολιτισμένου» ιθαγενή Τζέμι Μπάτον, ενώ δύο κουμπιά στα βάθη της θάλασσας ενώνουν το απώτατο παρελθόν με το χθες, δηλαδή τη χούντα του Πινοσέτ και τους αντιστασιακούς που εξαφάνιζε, πετώντας τα πτώματά τους στον ανοιχτό ωκεανό. Ένα απέραντο νεκροταφείο, μα και πηγή της ζωής για τη Γη ταυτόχρονα, δεξαμενή της ιστορίας του πλανήτη αλλά και ολόκληρης της ανθρώπινης μνήμης. Ακούστε το τραγούδι του.

Χιλή, Γαλλία, Ισπανία. 2015. Διάρκεια: 82΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Μαργαριταρένιο Κουμπί

El Boton de Nacar / The Pearl Button
4
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2015
  • Διάρκεια: 82 '
  • Πατρίσιο Γκουσμάν

Δύο κουμπιά στον πάτο του ωκεανού συνδέουν το σύμπαν, τον πλανήτη μας και την ανθρώπινη μνήμη, μέσα από την ιστορία των αυτόχθονων ιθαγενών της Παταγονίας, των πρώτων Βρετανών αποίκων της Χιλής και των πολιτικών κρατουμένων της χούντας του Πινοσέτ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κωνσταντίνε Φραγκούλη, πώς γύρισες ένα ψυχολογικό θρίλερ στη Σάμο;

Ο σκηνοθέτης απαντά στις ερωτήσεις μας με αφορμή την αθηναϊκή πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/04/2024

Κάννες 2024: Το "September" της Αριάν Λαμπέντ κάνει πρεμιέρα στο Ένα Κάποιο Βλέμμα

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της διακεκριμένης ηθοποιού παρουσιάζεται σύντομα στην Κρουαζέτ.

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.