Κωδικό Όνομα U.N.C.L.E.

2

Θεαματική, κοσμοπολίτικη, αλλά όχι εντελώς επιτυχημένη μεταφορά μιας τηλεοπτικής σειράς των ’60s.

Κωδικό Όνομα U.N.C.L.E.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ο πράκτορας της CIA Ναπόλιον Σόλο αναγκάζεται να συνεργαστεί με το θανάσιμο αντίπαλό του Σοβιετικό Ίλια Κουριάκιν για να σώσουν τον κόσμο από την πυρηνική απειλή μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Θεαματική, κοσμοπολίτικη, αλλά όχι εντελώς επιτυχημένη μεταφορά μιας τηλεοπτικής σειράς των ’60s.

Κωδικό Όνομα U.N.C.L.E. - εικόνα 1

Aφού κατάφερε να φέρει ένα (μετα)μοντέρνο αέρα στο βικτοριανό Λονδίνο και να μετατρέψει έναν εγκεφαλικό ντετέκτιβ σε action hero, o Βρετανός σκηνοθέτης Γκάι Ρίτσι αφήνει προς το παρόν τον Σέρλοκ Χολμς στην κινηματογραφική ησυχία του και αναλαμβάνει να συμφιλιώσει Αμερικανούς και Σοβιετικούς εν μέσω Ψυχρού Πολέμου. Οι κατάσκοποι δεν έφυγαν ποτέ έτσι κι αλλιώς από τη σινε-μόδα, με τον Τζέιμς Μποντ να αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα διαχρονικού σταρ της οθόνης και τους κάθε λογής επιγόνους του να ξεφυτρώνουν ασταμάτητα σαν τα μανιτάρια. τελευταίο επιτυχημένο παράδειγμα ο Κόλιν Φερθ του «Kingsman».

Μόνο που εδώ οι τζεϊμσμποντικής κοπής ήρωες είναι δύο, βασισμένοι στην τηλεοπτική σειρά των ’60s «Ο άνθρωπος της U.N.C.L.E.» (από ιδέα του Ίαν Φλέμινγκ!): ο πράκτορας της CIA Ναπόλιον Σόλο, ελαφροχέρης πρώην λαθρέμπορος έργων τέχνης, και ο συνάδελφός του της KGB Ίλια Κουριάκιν, πρότυπο αφοσιωμένου κρατικού υπαλλήλου. Καλύτεροι της τάξης τους και θανάσιμοι αντίπαλοι, θα αναγκαστούν να συνεργαστούν για να σώσουν τον κόσμο από την πυρηνική απειλή μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, στην οποία θα τους οδηγήσει μια σέξι Ανατολικογερμανίδα που έχει αυτομολήσει στη Δύση.

Κωδικό Όνομα U.N.C.L.E. - εικόνα 2

Δράση, παιχνίδια πολλαπλής προδοσίας, κομψοί άντρες, γοητευτικές γυναίκες, κοσμοπολίτικο σκηνικό, gudgets, εντυπωσιακά κοστούμια, easy listening soundtrack… Ο βιρτουόζος Ρίτσι βρίσκεται στο στοιχείο του, τη χιουμοριστική περιπέτεια εποχής, αποδεικνύοντας ότι ξέρει να στήνει απολαυστικά set pieces, συνήθως χαλαρά συνδεδεμένα σε μια πλοκή δοκιμασμένης συνταγής. Είναι στιγμές που δείχνει την κλάση του (το εναρκτήριο κυνηγητό στο Ανατολικό Βερολίνο, ο χορός της Γκάμπι που καταλήγει σε ερωτική πάλη με τον Ίλια, η σκηνή στο λιμάνι υπό τους ήχους του «Che vuole questa musica stasera»), αλλά εδώ μοιάζει να πιστεύει λιγότερο από ποτέ στην ιστορία του, ξεμένοντας από ένα σημείο και μετά από ιδέες (χαρακτηριστικά ανέμπνευστη η καταδίωξη στο βουνό). Επιπλέον, οι Κάβιλ («Άνθρωπος Από Ατσάλι») - Χάμερ («Ο Μοναχικός Καβαλάρης») δεν δένουν ερμηνευτικά μεταξύ τους και αφήνουν απροστάτευτη την τσαχπίνα Αλίσια Βικάντερ («Από Μηχανής»).

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 116΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Κωδικό Όνομα U.N.C.L.E.

The Man from U.N.C.L.E.
2
  • Περιπέτεια
  • 2015
  • Διάρκεια: 116 '
  • Γκάι Ρίτσι

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ο πράκτορας της CIA Ναπόλιον Σόλο αναγκάζεται να συνεργαστεί με το θανάσιμο αντίπαλό του Σοβιετικό Ίλια Κουριάκιν για να σώσουν τον κόσμο από την πυρηνική απειλή μιας τρομοκρατικής οργάνωσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.