Η Καινούργια Φιλενάδα

3

Αλμοδοβαρικό παιχνίδι σεξουαλικών ταυτοτήτων βασισμένο σε διήγημα της Ρουθ Ρέντελ και σκηνοθετημένο κομψά από έναν λιτό και συγκροτημένο Φρανσουά Οζόν.

Η Καινούργια Φιλενάδα

Μετά το θάνατο της καλύτερής της φίλης, η Κλερ προσπαθεί να συμπαρασταθεί στον άντρα της τελευταίας Νταβίντ, ο οποίος κρύβει ένα μυστικό που αρχικά θα τη σοκάρει, αλλά σταδιακά θα αρχίσει να τη γοητεύει επικίνδυνα. Αλμοδοβαρικό παιχνίδι σεξουαλικών ταυτοτήτων βασισμένο σε διήγημα της Ρουθ Ρέντελ και σκηνοθετημένο κομψά από έναν λιτό και συγκροτημένο Φρανσουά Οζόν.

Η Καινούργια Φιλενάδα - εικόνα 1

Από τις σπουδαιότερες πένες του σύγχρονου αστυνομικού μυθιστορήματος (crime novel), η Βρετανίδα Ρουθ Ρέντελ έχει δει αρκετά βιβλία της να μεταφέρονται στη μεγάλη οθόνη. ανάμεσά τους η «Τελετή» του Κλοντ Σαμπρόλ και η «Καυτή Σάρκα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Περισσότερο αγωνιώδη δράματα, οι τελευταίες δύο ταινίες μοιράζονται πολλά κοινά με τη βασισμένη στο διήγημα του 1985 «Καινούργια Φιλενάδα». Ένα από αυτά είναι η γυναικεία φιλία, η οποία αποτελεί δεσμό ζωής για τις Κλερ και Λορά που έχουν μεγαλώσει μαζί από παιδιά.

Παντρεμένες πλέον, η Κλερ βλέπει αμήχανη την καλύτερή της φίλη να αρρωσταίνει και τελικά να πεθαίνει λίγο μετά τη γέννηση της κόρης της. Απαρηγόρητη, δυσκολεύεται να ξεπεράσει τη βαθιά θλίψη της, μέχρι την ημέρα που θα επισκεφθεί τον Νταβίντ, τον άντρα της Λορά, και θα ανακαλύψει άθελά της ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Το πολυδιάστατο θέμα της γυναικείας φιλίας δεν σταματά εδώ, αντιθέτως παίρνει καινούργια τροπή, καθώς η Κλερ βρίσκει τον Νταβίντ να ταΐζει το μωρό ντυμένος... γυναικεία. Πρόκειται για μια επί χρόνια καταπιεσμένη επιθυμία του που δεν συνδέεται με το σεξουαλικό του προσανατολισμό. Η Κλερ αρχικά σοκάρεται, γρήγορα όμως βρίσκει την ευκαιρία να προσεγγίσει τον Νταβίντ σαν... καινούργια φιλενάδα.

Η Καινούργια Φιλενάδα - εικόνα 2

Για να μην κάνει, λοιπόν, τον άντρα της να υποπτευτεί πως οι δυο τους συναντιούνται τόσο συχνά (και ο νους του πάει λανθασμένα στο κακό), η Κλερ εφευρίσκει τη Βιρζινιά, ένα alter ego το οποίο ευχαρίστως αποδέχεται ο Νταβίντ, έτσι ώστε και οι δύο να συμφιλιωθούν με τη νέα πραγματικότητα (η απώλεια από τη μία και η απελευθέρωση από την άλλη). Αν και η μινιμαλιστική πλοκή στρέφεται γύρω μόνο από δύο χαρακτήρες, Ρέντελ και Οζόν στήνουν ένα αγωνιώδες θρίλερ σχέσεων­ το οποίο δεν αφορά μόνο την αποκάλυψη ή μη του κρυμμένου από τις δύο φιλενάδες μυστικού, αλλά και τα όρια της μεταξύ τους συμπεριφοράς.

Γιατί η παρενδυσία του Νταβίντ ανατρέπει σταδιακά πολλά από τα ψυχολογικά ταμπού των δύο πρωταγωνιστών, οι οποίοι θα εμπλακούν σε ένα άγνωστων κανόνων παιχνίδι αλληλοϋποστήριξης, σαγήνης, βαθιάς εμπιστοσύνης, κοινής θλίψης κι ερωτικής έλξης. Αφηγηματικά επιδέξιος όπως πάντα, αλλά εδώ επιπλέον σικάτος ως χιουμορίστας, χιτσκοκικά ακριβής και με καυτό πρωτότυπο υλικό στα χέρια του, ο παραγωγικότατος Φρανσουά Οζόν το εκμεταλλεύεται δημιουργικά, ακολουθεί τις απρόσμενες διαδρομές του ανθρώπινου πόθου, σχολιάζει τα θέματα της σεξουαλικής ταυτότητας και της εικόνας που τη συνοδεύουν και ατενίζει αισιόδοξος (περισσότερο ψυχολογικά παρά κοινωνικά) μια πραγματικότητα που μπορεί να αλλάξει.

Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: FILMTRADE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Καινούργια Φιλενάδα

Une Nouvelle Amie
3
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 105 '
  • Φρανσουά Οζόν

Μετά το θάνατο της καλύτερής της φίλης, η Κλερ προσπαθεί να συμπαρασταθεί στον άντρα της τελευταίας Νταβίντ, ο οποίος κρύβει ένα μυστικό που αρχικά θα τη σοκάρει, αλλά σταδιακά θα αρχίσει να τη γοητεύει επικίνδυνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ένα φεμινιστικό ντοκιμαντέρ και το "Άκουσέ με" στο ΚΠΙΣΝ

Το νέο φιλμ της Μαρίας Ντούζα αλλά και μια επίκαιρη ταινία τεκμηρίωσης του HBO προβάλλονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW - Women of the World Festival.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/03/2023

Ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος αποκαλύπτει τα "Φαντάσματα της Επανάστασης"

Συζητάμε με το δημιουργό για το νέο υβριδικό φιλμ του, στο οποίο μύθος, πραγματικότητα και αληθινές προσωπικότητες της Ιστορίας εμφανίζονται μαγικά στη σύγχρονη Τεργέστη.

Η Ταινιοθήκη μεταμορφώνεται σε μια "Dreamland"

Ένα πλούσιο πρόγραμμα avant-garde, πειραματικών και ποιητικών ταινιών έρχεται στη μικρή αίθουσα του σινεμά της Ιεράς Οδού.

John Wick: Κεφάλαιο 4

Το πολύ σκληρό για να πεθάνει franchise επιστρέφει με σημάδια κόπωσης, πλην όμως προσφέρει ξανά απαράμιλλης γοητείας δράση με τη μορφή ενός σεβάσμιου ρέκβιεμ για τον πλέον δημοφιλή σύγχρονο action hero.

Η Λέιλα και τα Αδέρφια της

Βραβείο κριτικών στις Κάννες για ένα σφιχτοδεμένο, αν και μεγάλης διάρκειας, δράμα χαρακτήρων το οποίο ανατέμνει σε βάθος τις εύθραυστες ισορροπίες, τις εμμονές και τις πολλαπλές αγκυλώσεις της ιρανικής (και όχι μόνον) κοινωνίας.

Utama, το Σπίτι μας

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια ντοκιμαντερίστικη, οπτικά μαγευτική ελεγεία πάνω σ’ έναν "παρελθόντα" τρόπο ζωής. Γήινο, αθόρυβο και περήφανο.

Ο Άντρας των Ονείρων μου

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Βερολίνο για μια συνολικά προβλέψιμη, αλλά διακριτικά καυστική και συναισθηματικά ώριμη κομεντί πάνω στην ανθρώπινη επικοινωνία, τη μάχη των δύο φύλων και την τεχνητή νοημοσύνη.