Οικογενειακή Υπόθεση

2,5

Η σκηνοθέτις της «Ταξιδιάρας Ψυχής» αναζητά με μεράκι τις έννοιες της παράδοσης, της οικογένειας και της βιωματικής τέχνης μέσα από την ιστορία του λαουτιέρη Γιώργη Ξυλούρη, γιου του φημισμένου λυράρη Ψαραντώνη και ανιψιού του θρυλικού Νίκου Ξυλούρη.

Οικογενειακή Υπόθεση

Η σκηνοθέτις της «Ταξιδιάρας Ψυχής» αναζητά με μεράκι τις έννοιες της παράδοσης, της οικογένειας και της βιωματικής τέχνης μέσα από την ιστορία του λαουτιέρη Γιώργη Ξυλούρη, γιου του φημισμένου λυράρη Ψαραντώνη και ανιψιού του θρυλικού Νίκου Ξυλούρη.

Οικογενειακή Υπόθεση - εικόνα 1

Μετά την «Ταξιδιάρα Ψυχή», περιγραφή της μουσικής διαδρομής του Γιάννη Αγγελάκα, η Αγγελική Αριστομενοπούλου συνεχίζει να μας διηγείται αληθινές μελωδικές αλλά και ανθρώπινες ιστορίες, φέρνοντας μπροστά στο φακό της τον Γιώργη Ξυλούρη. Γιος του φημισμένου λυράρη Ψαραντώνη και ανιψιός του θρυλικού Νίκου Ξυλούρη, ο καταξιωμένος πλέον Κρητικός λαουτιέρης έχει φτάσει σε μια στιγμή τόσο της ζωής όσο και της καριέρας του που ετοιμάζεται για το επόμενο, προς το παρόν μετέωρο βήμα.
Η ταινία τον ακούει να παίζει και να εξομολογείται, αναζητά τη διαδρομή που οδηγεί από τις δοξαριές του πατέρα του στις μουσικές αναζητήσεις των τριών παιδιών του τα οποία σπουδάζουν στη Μελβούρνη και αναρωτιέ­ται για τις έννοιες της παράδοσης, της οικογένειας και της βιωματικής τέχνης. Η σχέση της οικογένειας των Ξυλούρηδων με τη μουσική προσφέρει άφθονο (εθνογραφικό, καλλιτεχνικό και ανθρωπολογικό) υλικό, το οποίο η Αριστομενοπούλου εκμεταλλεύεται με μεράκι και συναίσθημα. Με καθαρή κινηματογραφική ματιά αποτυπώνει την απλή καθημερινότητα ξεχωριστών ανθρώπων και, όπως και στην «Ταξιδιάρα Ψυχή», ξετρυπώνει από μέσα της μια φιλοσοφία ζωής βασισμένη στη συλλογικότητα και την καλλιτεχνική δημιουργία ως βαθύ ριζωμένο βίωμα.

Ελλάδα. 2014. Διάρκεια: 88΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Οικογενειακή Υπόθεση

2,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2014
  • Διάρκεια: 88 '
  • Αγγελική Αριστομενοπούλου

Ο λαουτιέρης Γιώργης Ξυλούρης, γιος του φημισμένου λυράρη Ψαραντώνη, κρατά ζωντανή τη μουσική οικογενειακή παράδοση, την οποία συνεχίζουν τώρα τα τρία παιδιά του, τα οποία ζουν μεταξύ Κρήτης και Αυστραλίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.