Ήσυχες Μέρες

3

Ρεαλιστικό παραμύθι ενηλικίωσης, το οποίο εκμεταλλεύεται τους νεκρούς αφηγηματικούς χρόνους, το έρημο τοπίο και τη λιτή φυσικότητα των πρωταγωνιστών του.

Ήσυχες Μέρες

Στην ερημική παραλία της Βερακρούζ, ο 17χρονος Σεμπαστιάν αναλαμβάνει να κρατήσει για λίγες μέρες το μοτέλ του θείου του, στο οποίο καταλύουν παράνομα ζευγάρια. Εκεί θα γνωρίσει την 35χρονη Μιράντα, με την οποία θα αναπτύξει μια παράξενη σχέση, ανάμεσα στη φιλία και τη σεξουαλική έλξη. Ρεαλιστικό παραμύθι ενηλικίωσης, το οποίο εκμεταλλεύεται τους νεκρούς αφηγηματικούς χρόνους, το έρημο τοπίο και τη λιτή φυσικότητα των πρωταγωνιστών του.

Ήσυχες Μέρες - εικόνα 1

Οπως έχουμε μάθει από το σινεμά, για πολλούς­ η ενηλικίωση είναι μια σκληρή, επώδυνη διαδικασία, ενώ για άλλους ένα γλυκό παραμύθι με χαρούμενο φινάλε­. Για τον 17χρονο Σεμπαστιάν θα αποδειχτεί κάτι ανάμεσα στα δύο αυτά άκρα, μια διαδικασία με πολλούς νεκρούς χρόνους, αμήχανες στιγμές και αβέβαιο συμπέρασμα – όπως στην αληθινή ζωή δηλαδή. Όλα ξεκινούν όταν ο νεαρός Μεξικάνος αναλαμβάνει να κρατήσει για λίγες ημέρες το παραλιακό μοτέλ του θείου του στη Βερακρούζ, όπου καταλύουν παράνομα ζευγάρια­ και πληρώνουν με την ώρα.

Τα προβλήματα υγείας του θείου του θα αποδειχτούν σοβαρότερα απ’ ό,τι υπολόγιζε κι έτσι η παράταση της παραμονής του θα δώσει­ στον Σεμπαστιάν την ευκαιρία να γνωρίσει την 35χρονη­ Μιράντα, μια κτηματομεσίτρια τακτική­ πελάτισσα η οποία περιμένει σε μόνιμη βάση τον παντρεμένο εραστή της. Ανάμεσά τους θα αναπτυχθεί μια παράξενη σχέση, μεταξύ φιλίας και σεξουαλικής έλξης. Ρεαλιστικός μύθος ενηλικίωσης­, ο οποίος εκμεταλλεύεται τους χαλαρούς αφηγηματικούς χρόνους και το έρημο τοπίο, οι «Ήσυχες Μέρες» παραδίδονται στη λιτή φυσικότητα των πρωταγωνιστών τους, ανθρώπων στη μέση μιας διαδικασίας αλλαγής ζωής (η Μιράντα περιμένει μια τελευταία πώληση προτού φύγει οριστικά από την πόλη).

Ήσυχες Μέρες - εικόνα 2

Μέσα από τη φαινομενολογική παρατήρησή τους, ο Άαρον Φερνάντεζ Λέζουρ ζωντανεύει δύο τρισδιάστατους χαρακτήρες κι ένα σωρό ανείπωτα συναισθήματα, εκπεφρασμένα με σιωπές, βλέμματα και χειρονομίες ή παθιασμένα φιλιά και αναστεναγμούς. Αποφεύγοντας τις σχηματικές απλοποιήσεις, προχωρά σε κάτι βαθύτερο από την απλή περιγραφή του τέλους μιας­ εποχής αθωότητας – ο Σεμπαστιάν μόνο αδέξιος και ναΐφ δεν είναι.

Ο πραγματικός πρωταγωνιστής του φιλμ τελικά δεν είναι παρά ο χρόνος που κυλά, αλλάζοντας με αδιόρατο μα καταλυτικό τρόπο τις πορείες των ανθρώπων, οι οποίες αποδεικνύονται τόσο προβλέψιμα πανομοιότυπες και την ίδια στιγμή τόσο απρόβλεπτα μοναδικές. Αυτήν την άλυτη αντίφαση συμπυκνώνει με απόλυτα κινηματογραφικό τρόπο το συγκινητικό φινάλε, αφήνοντας το μέλλον ανοιχτό. Όπως και η αληθινή ζωή δηλαδή…

Μεξικό. 2013. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ήσυχες Μέρες

Las Horas Muertas
3
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 101 '
  • Άαρον Φερνάντεζ Λεζούρ

Στην ερημική παραλία της Βερακρούζ, ο 17χρονος Σεμπαστιάν αναλαμβάνει να κρατήσει για λίγες μέρες το μοτέλ του θείου του, στο οποίο καταλύουν παράνομα ζευγάρια. Εκεί θα γνωρίσει την 35χρονη Μιράντα και ανάμεσά τους θα αναπτυχθεί μια παράξενη φιλία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - To the Training Hashira

Όπως στο περσινό "The Swordsmith Village", έχουμε και εδώ τη συρραφή τριών τηλεοπτικών επεισοδίων, απευθυνόμενη αποκλειστικά στους λάτρεις της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς "Demon Slayer".

Η Μία και Εγώ: Η Ταινία

Πρώτη κινηματογραφική εκδοχή των ναΐφ περιπετειών της ηρωίδας μιας γερμανικής τηλεοπτικής σειράς, η οποία συνδυάζει live action και animation.