Amistad

2

Το 1839 οι Αφρικανοί σκλάβοι ενός ισπανικού δουλεμπορικού σκάφους εξεγείρονται, αλλά συλλαμβάνονται από τις αμερικανικές αρχές με την κατηγορία της ανταρσίας.

Amistad

AMISTAD

Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία που έφτασε μέχρι το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ, επειδή αναμείχθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η βασίλισσα της Ισπανίας και παράγοντες που ήταν υπέρ της δουλείας στον αμερικανικό Νότο. Το πιο ενδιαφέρον σημείο της βρίσκεται στο γεγονός, ότι οι Αφρικανοί κατηγορούμενοι όχι μόνο δεν γνώριζαν την αγγλική γλώσσα αλλά αγνοούσαν τα πάντα γύρω από τον τρόπο σκέψης και τα δικονομικά ήθη του Νέου Κόσμου. Εκεί βρίσκονται και τα πιο συγκινητικά σημεία της ταινίας, όπως η σκηνή όπου ο λευκός δικηγόρος προσπαθεί να μεταφέρει στον Κινκέ. τον αρχηγό των εξεγερμένων, τις βασικές αρχές της δικονομίας ή να μάθει από πού έρχεται. Βρήκαμε επίσης εξίσου συγκινητική τη σκηνή όπου ένας άλλος κατηγορούμενος προσπαθεί να καταλάβει τη θρησκεία των λευκών μέσα από τις εικονογραφήσεις μιας Βίβλου. Το πρόβλημα ωστόσο, με την ταινία είναι η υπερβολική συγκινησιακή φόρτιση (η πανταχού παρούσα μουσική του Τζον Γουίλιαμς είναι στην κυριολεξία ισοπεδωτική) όπως και η χωρίς λόγο μεγάλη διάρκειά της. Ο Σπίλμπεργκ διστάζει ανάμεσα στο έπος και την ταινία καταγγελίας. κάνοντας ένα άνισο έργο, που όμως σε καμιά περίπτωση δεν είναι αδιάφορο.

Περισσότερες πληροφορίες

AMISTAD

2
  • Ιστορική
  • 1997
  • Διάρκεια: 155 '
  • Στίβεν Σπίλμπεργκ

Το 1839 οι Αφρικανοί σκλάβοι ενός ισπανικού δουλεμπορικού σκάφους εξεγείρονται, αλλά συλλαμβάνονται από τις αμερικανικές αρχές με την κατηγορία της ανταρσίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.