1492 Χριστόφορος Κολόμβος

3

Τα δύο πρώτα ταξίδια του Χριστόφορου Koλόμβου στο Νέο Κόσμο και η εγκαθίδρυση ενός αποικιοκρατικού καθεστώτος εκμετάλλευσης του πλούτου της νέας ηπείρου.

1492 Χριστόφορος Κολόμβος

1492 ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ

Τα δύο πρώτα ταξίδια του Χριστόφορου Koλόμβου στο Νέο Κόσμο και η εγκαθίδρυση ενός αποικιοκρατικού καθεστώτος εκμετάλλευσης του πλούτου της νέας ηπείρου. Δεύτερη ταινία που βλέπουμε φέτος με ήρωα τον Κολόμβο, το «1492» είναι ένα έργο αντάξιο της φήμης του Ρίντλεϊ Σκοτ, σαφώς ανώτερο από το αποτυχημένο εγχείρημα του Τζον Γκλεν. Ο σκηνοθέτης είχε όλα τα ατού με το μέρος του: έναν τεράστιο προϋπολογισμό, που τον βλέπεις αποτυπωμένο σε κάθε πλάνο της ταινίας (πρόκειται για θεαματική υπερπαραγωγή με όλη τη σημασία της λέξης) κι έναν χαρισματικό πρωταγωνιστή, που χρησιμοποιεί ως κύρια εκφραστικά μέσα το σώμα και το πρόσωπό του, μιλώντας ελάχιστα σε όλη την ταινία (η οποία γυρίστηκε στην αγγλική γλώσσα, χωρίς ο Ντεπαρντιέ να έχει ντουμπλαριστεί). Διαφωνούμε ωστόσο με τον τρόπο που Ρίντλεϊ Σκοτ προσέγγισε σεναριακά την περίπτωση Κολόμβος. Εντυπωσιασμένος από την προσωπικότητα του θαλασσοπόρου, υμνεί το πείσμα και την οραματιστική πλευρά του, αρνείται όμως να δει τις αρνητικές πλευρές του χαρακτήρα του. Τον παρουσιάζει ως ένα μυστικιστή απόλυτα αφοσιωμένο στο όνειρό του, που είναι η δημιουργία ενός Παραδείσου στο Νέο Κόσμο. Ο Κολόμβος Ντεπαρντιέ έχει ένα μέρος από την παραφροσύνη του «Αγκίρε» στην ομώνυμη ταινία του Βέρνερ Χέρτζογκ, από την οποία είναι επηρεασμένος ο Ρίντλεϊ Σκοτ. Έτσι όμως δικαιολογούνται και τα «λάθη» που έκανε. Ταυτισμένος απόλυτα με τον ήρωά του, ο σκηνοθέτης φορτώνει στους Ισπανούς ευγενείς όλες τις αμαρτίες της αποικιοκρατίας. Καταλήγοντας σε μια δικαίωση του Κολόμβου αντίστοιχη με τις υμνολογικές βιογραφίες του σοσιαλιστικού ρεαλισμού.

Περισσότερες πληροφορίες

1492. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ

1492.CONQUEST OF PARADISE
3
  • Ιστορική
  • 1992
  • Ρίντλεϊ Σκοτ

Τα δύο πρώτα ταξίδια του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική και η αντίσταση των ιθαγενών στους Ισπανούς αποικιοκράτες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι νικητές και τα βραβεία του 2ου New Generation Film Festival

H ανταπόκριση του νεανικού - σινεφίλ κοινού της Αθήνας, για τις 32 ταινίες μικρού μήκους, που προβλήθηκαν στον κινηματογράφο " Μικρόκοσμος", στο πλαίσιο του 2ου New Generation Film Festival, ήταν μεγάλη.

30/09/2022

Το 47ο Φεστιβάλ του Τορόντο ρίχνει τα φώτα στο "Airhostess-737" του Θανάση Νεοφώτιστου

Σημαντική διάκριση για την ταινία μικρού μήκους από την επιτροπή του καναδέζικου φεστιβάλ.

"And": Έμα Στόουν, Γουίλεμ Νταφόε και Τζέσι Πλέμονς στη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου

Το επόμενο πρότζεκτ του διακεκριμένου σκηνοθέτη συγκεντρώνει ένα πρωτοκλασάτο καστ και ένα σενάριο που συνυπογράφει ο Ευθύμης Φιλίππου.

Δείτε τις πριν τις κατεβάσουν: Οι ταινίες που "χάνονται" από τις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας

Ανακαλύψτε τα φιλμ που προβάλλονται μόνο στο φεστιβάλ και ποτέ ξανά!

Η Γυναίκα Βασιλιάς

Η χολιγουντιανή συνταγή του ηρωικού έπους παραλλάσσεται σύμφωνα με τις επιταγές των καιρών χωρίς να αμφισβητείται κανένα από τα αφηγηματικά και μελοδραματικά κλισέ της.

Χαμογέλα

Ως ορισμός της χαμένης ευκαιρίας, η ταινία υποβάλλει με την ανατριχιαστική απεικόνιση των συνεπειών του μετατραυματικού άγχους, αποτυγχάνει όμως στην απόπειρά της να ισορροπήσει ανάμεσα στον ατμοσφαιρικό υπαινιγμό και τη σεναριακή σαφήνεια.

Η Φλεγόμενη Θάλασσα

Μετά το "Κύμα" (2015) και το "Σεισμό" (2018"), μια ακόμα σκανδιναβική περιπέτεια καταστροφής η οποία προσπαθεί να προσγειώσει στο ρεαλισμό ένα απόλυτα συνταγογραφημένο κινηματογραφικό είδος.