Ο Άνθρωπος που Πούλησε τον Κόσμο

1,5

Απλοϊκό στις ιδέες του και άνευρο βιογραφικό δράμα, το οποίο δεν μπορεί να αποφύγει μια μεροληπτική θέση απέναντι στα αληθινά γεγονότα.

Ο Άνθρωπος που Πούλησε τον Κόσμο

Η ιστορία του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ και του συνεργάτη του Ντάνιελ Μπεργκ, οι οποίοι από απλοί κυβερνοακτιβιστές έφτασαν ως την αποκάλυψη άκρως απόρρητων κρατικών μυστικών που αφορούσαν τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, μπαίνοντας στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης. Απλοϊκό στις ιδέες του και άνευρο βιογραφικό δράμα, το οποίο δεν μπορεί να αποφύγει μια μεροληπτική θέση απέναντι στα αληθινά γεγονότα.

Ο Άνθρωπος που Πούλησε τον Κόσμο - εικόνα 1

Ο πως ο Τσαρλς Φόστερ Κέιν είχε τον Τζεντ Λίλαντ και ο Τζέι Γκάτσμπι τον Νικ Κάραγουέι, τον δευτεραγωνιστή που «καθισμένος στη σκιά» αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία τους, έτσι και ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει τον Ντάνιελ Ντόμ­σεϊτ-Μπεργκ για να μας διηγηθεί τη δική του. Πρόκειται για τον επί σειρά ετών στενότερο συνεργάτη του, έναν Γερμανό χάκερ που προσχώρησε στη WikiLeaks το 2007 και αποχώρησε από αυτήν κακήν κακώς το 2010, συγγραφέα ενός από τα δύο βιβλία στα οποία στηρίζεται η βιογραφική ταινία του Μπιλ Κόντον («Θεοί και Τέρατα», «Dreamgirls», «Χαραυγή. Μέρος 1 & 2»).
Ο «Άνθρωπος που Πούλησε τον Κόσμο» προσπαθεί να κρατήσει­ ψύχραιμη στάση απέναντι στην αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του ιδρυτή της WikiLeaks, μιας ακτιβίστικης διαδικτυακής πλατφόρμας η οποία επηρεάζει το σύγχρονο τρόπο ενημέρωσης περισσότερο απ’ όσο οι δέκα σπουδαιότερες εφημερίδες παγκοσμίως μαζί. Αν και του δίνει χώρο και χρόνο για να υπερασπίσει τις πρακτικές του (η τελευταία σκηνή είναι ένας δικός του απολογητικός μονόλογος), στην πραγματικότητα υιοθετεί μια επικριτική στάση απέναντί του, όχι μακρινή από εκείνη της επίσημης αμερικανικής διπλωματίας.
Διότι καλές οι αποκαλύψεις που αφορούν διεφθαρμένους τραπεζίτες και τριτοκοσμικούς δικτάτορες, αλλά δες τι κακό προκαλούν όταν εκθέτουν τίμιους μυστικούς πράκτορες στην υπηρεσία του ελεύθερου κόσμου... Ακόμη κι έτσι, η ταινία θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον αν επέλεγε ξεκάθαρα τη φόρμουλα του πολιτικού θρίλερ. Προσπαθώντας όμως να είναι ταυτόχρονα ψυχο­λογικό δράμα, αγωνιώδης περιπέτεια, ιστορική βιογραφία και πολιτική καταγγελία, μένει δραματουργικά μετέωρη, προκρίνει τις πιο κοινότοπες λύσεις και μπερδεύεται ανάμεσα σε ανούσιες υποπλοκές και περιφερειακούς χαρακτήρες.
Έτσι, και παρά τις προσπάθειες του φιλότιμου Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, ο κινηματογραφικός Τζούλιαν Ασάνζ παραμένει μέχρι τέλους ένα κινούμενο κλισέ, όπως κάθε εγωπαθής και αντικοινωνική nerd διάνοια του πληκτρολογίου, από τον Μαρκ Ζάκερμαν του «Social Network» μέχρι τον Στιβ Τζομπς του «Jobs».

ΗΠΑ. 2013. Διάρκεια: 128΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Άνθρωπος που Πούλησε τον Κόσμο

The Fifth Estate
1,5
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 128 '
  • Μπιλ Κόντον

Η ιστορία του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ και του συνεργάτη του Ντάνιελ Μπεργκ, οι οποίοι από απλοί κυβερνοακτιβιστές έφτασαν ως την αποκάλυψη άκρως απόρρητων κρατικών μυστικών που αφορούσαν τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, μπαίνοντας στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.