Κριτική

Ζωή σε Φιλμ

Από -

Road trip χαρακτήρων που στηρίζεται σε μία και μόνη ιδέα, το τέλος του φωτογραφικού φιλμ ως το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, την οποία δεν ξέρει να αναπτύξει ή να εκμεταλλευτεί στο ελάχιστο.

Στη δραμεντί «This Is Where I Leave You» (2014) του Σον Λέβι, το μοναδικό κινηματογραφικό σενάριο το οποίο είχε υπογράψει μέχρι τώρα ο συγγραφέας Τζόναθαν Τρόπερ (δημιουργός του τηλεοπτικού «Banshee»), τέσσερα αδέρφια αναγκάζονται να συμβιώσουν για λίγο κάτω από την ίδια στέγη μετά το θάνατο του πατέρα τους. Στην πρώτη του σκηνοθετική δουλειά, το «Copenhagen» (2014), ο Μαρκ Ράσο αφηγείται την ιστορία ενός άντρα που διασχίζει την Ευρώπη, γνωρίζει μια πολύ νεότερή του κοπέλα και μέσα από τη σχέση τους έρχεται αντιμέτωπος με επώδυνες αλήθειες του οικογενειακού του παρελθόντος.

Η οικογένεια, τα αναπόφευκτα προβλήματα και οι άρρηκτοι δεσμοί της απασχολούν τους δύο δημιουργούς και στο «Kodachrome», το οποίο επιχειρεί να εκμεταλλευτεί δραματικά και αλληγορικά μια αληθινή ιστορία. Αυτήν του… λαϊκού προσκυνήματος που έγινε στο Dwayne’s Photo στο Πάρσονς του Κάνσας, το τελευταίο εργαστήριο της Kodak που εμφάνιζε Kodachrome φιλμ, όταν ανακοίνωσε το 2010 πως σταματάει τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Στα πρόθυρα να χάσει τη δουλειά του ως μουσικός ατζέντης, λοιπόν, ο Ματ δέχεται απρόθυμα να συνοδεύσει τον βαριά άρρωστο πατέρα του, με τον οποίο έχει να μιλήσει χρόνια, σε ένα οδικό ταξίδι στη γεωγραφική καρδιά της Αμερικής. Διάσημος φωτογράφος ο τελευταίος, θέλει να εμφανίσει τέσσερα ρολά Kodachrome, το (δακρύβρεχτο) μυστικό των οποίων δεν θα αποκαλυφθεί παρά μόνο στο τέλος ενός road trip χαρακτήρων, το οποίο στηρίζεται στο έμπειρο καστ και σε μία και μόνη ιδέα, το τέλος του φωτογραφικού φιλμ ως το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, την οποία δεν ξέρει να αναπτύξει ή να εκμεταλλευτεί στο ελάχιστο. Προβλέψιμες αντιθέσεις, χιλιοϊδωμένες συμφιλιώσεις, κλισέ ανατροπές και κοινότοπες αλήθειες ζωής, με ισχυρότερη όλων για ακόμη μία φορά την (αμερικανική) οικογένεια.

ΗΠΑ, Καναδάς. 2017. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: TANWEER.