Νέα

«Χώρα, σε βλέπω»: Η δράση που φέρνει 21+21 αποκατεστημένες ελληνικές ταινίες ξανά στα σινεμά

Από -

Μια μεγάλη γιορτή, αποτέλεσμα μιας αξιέπαινης σύμπραξης διαφορετικών φορέων, περιμένει τους σινεφίλ το φθινόπωρο. Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με τη χορηγία του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ), του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, παρουσιάζουν το πρόγραμμα «Χώρα, σε βλέπω».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία διάσωσης, αποκατάστασης και προβολής ελληνικών ταινιών του 20ου αιώνα, η οποία γίνεται στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Πιο συγκεκριμένα, αφορά συνολικά 42 φιλμ μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους όλων των ειδών: μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και υβριδικές, ορισμένες κλασικές και αναγνωρισμένες, άλλες σπάνιες και δυσεύρετες. Τριάντα από αυτές πρόκειται να αποκατασταθούν ψηφιακά υπό την επιμέλεια της Ακαδημίας. Μεταξύ των τίτλων που βρίσκουμε στο πρόγραμμα είναι η «Αστέρω» (Δημήτρης Γαζιάδης, 1929), ο «Δράκος» (Νίκος Κούνδουρος, 1956), το «Από την Άκρη της Πόλης» (Κωνσταντίνος Γιάνναρης, 1998), τα «Κορίτσια για Φίλημα» (Γιάννης Δαλιανίδης, 1965), η «Ευδοκία» (Αλέξης Δαμιανός, 1971) και το «Αθήναι» (Εύα Στεφανή, 1995).

«Ο Δράκος»
«Ο Δράκος»

Οι προβολές του «Χώρα, σε βλέπω» αναμένεται να γίνουν σε κινηματογραφικές αίθουσες με 21 στάσεις και στις πέντε ηπείρους, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ψηφιοποίησης και αποκατάστασης των ταινιών, οι οποίες παράλληλα υποτιτλίζονται στα αγγλικά και στα ελληνικά για κωφούς και βαρήκοους. Η δράση συνοδεύεται από μια ειδική δίγλωσση έκδοση (ελληνικά, αγγλικά) από τις εκδόσεις Νεφέλη, στην οποία οι ταινίες και η εποχή τους συνομιλούν με θεωρητικούς και κινηματογραφιστές, μέσα από κείμενα και άλλα σχεδιάσματα. Τέλος, στο πλαίσιο του «Χώρα, σε βλέπω» ετοιμάζεται μια εκπαιδευτική βαλίτσα που πρόκειται κατατεθεί σε επιλεγμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο.

Η πρώτη στάση του «Χώρα, σε βλέπω» είναι προγραμματισμένη το Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

banner

Σχετικά Θέματα