Κριτική

Χοντρός και Λιγνός

Από -

Οταν ο Σταν Λόρελ έσμιξε με τον Όλιβερ Χάρντι, γεννήθηκε μια σπάνια στιγμή κινηματογραφικής μαγείας. Οι δυο τους, πρωταγωνιστώντας σε ταινίες ως «Χοντρός και Λιγνός», κέρδισαν την αγάπη του κοινού χάρη στα σλάπστικ σκετς που έκαναν τους πάντες να ξεσπούν σε γέλια ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και λοιπών διαφορών. Έτσι η κωμωδία τους είχε διεθνές αντίκτυπο, με ιδιαίτερη επιτυχία και στην Ελλάδα, ενώ η επίδρασή τους σε μελλοντικούς κωμικούς υπήρξε καθοριστική.

Σε αυτήν τη βιογραφία όμως δεν παρακολουθούμε το αμίμητο δίδυμο στην πορεία του προς τη δόξα. Αντιθέτως, η ταινία μάς μεταφέρει στις αρχές των ’50s, όταν οι Λόρελ και Χάρντι ξεκινούν μια ημι-αποτυχημένη περιοδεία στην Αγγλία, έπειτα από χρόνια απραξίας, η οποία ευελπιστούν πως θα δώσει ώθηση στην κινηματογραφική τους καριέρα.

Η επιλογή του σκηνοθέτη Τζον Μπερντ να προσπεράσει τα χρόνια της επιτυχίας τους του δίνει την ευκαιρία να φέρει στο φως άγνωστες πτυχές του σπουδαίου διδύμου. Και το κάνει αυτό εγκαταλείποντας το αυθάδες και ανεξέλεγκτο ύφος της προηγούμενης ταινίας του «Διαφθορά», εν προκειμένω υιοθετώντας μια αφήγηση τρυφερή, η οποία δίνει στη γλυκόπικρη ταινία την αίσθηση μιας οικείας θαλπωρής. Ο Στιβ Κούγκαν ως Λόρελ και ο Τζον Σ. Ράιλι ως Χάρντι κλέβουν αβίαστα την παράσταση με την ηλεκτρισμένη χημεία τους. Μοιάζουν φτιαγμένοι για τους ρόλους, προσθέτουν διακριτικές πινελιές που εμπλουτίζουν την ερμηνεία τους και συνθέτουν ένα πλήρες πορτρέτο των παθιασμένων κωμικών.

Από την άλλη, ο Μπερντ δεν εκμεταλλεύεται στο έπακρον τις ικανότητές τους, ούτε το έξυπνα γραμμένο σενάριο του Τζεφ Πόουπ («Philomena»). Αποφεύγει με αυτόν τον τρόπο να δώσει μια τελική ώθηση που θα απογείωνε την ταινία –η οποία σταδιακά χάνει αρκετή από την ενέργειά της–, ενώ επιπλέον καταφεύγει σε αφηγηματικά κλισέ. Η συνολικά ειλικρινής απεικόνιση των δύο βαθιά ρομαντικών θρύλων της κωμωδίας, παρ’ όλα αυτά, αποζημιώνει στο τέλος για τις μικρές σκηνοθετικές ατασθαλίες.

Αγγλία, Καναδάς, ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: TANWEER.

Σχετικά Θέματα