Κριτική

X-Men: Ο Μαύρος Φοίνικας

Από -

Oπως ύστερα από τρεις ταινίες τόσο οι πρώτοι «X-Men» όσο και ο «Γούλβεριν» έκλεισαν τον κύκλο τους, έτσι και τα πρίκουελ του «X-Men Beginning» σύμπαντος έπρεπε να ολοκληρώσουν τη σειρά με το μετριότατο «Απόκαλιψ». Αντ’ αυτού διευρύνουν τη μυθολογία τους με άλλη μία ιστορία, η οποία εξελίσσεται μία δεκαετία μετά τα γεγονότα της τελευταίας ταινίας και φέρνει στο προσκήνιο έναν γνωστό αλλά υποστηρικτικό μέχρι τώρα χαρακτήρα.

Αυτή είναι η Τζιν Γκρέι, η οποία από μικρή δεν μπορεί να ελέγξει τις ιδιαίτερες δυνάμεις της, με συνέπεια να προκαλέσει το θάνατο της μητέρας της σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Θα καταλήξει έτσι στη σχολή του Τσαρλς Ξάβιερ, όπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 είναι πλέον μια νέα γυναίκα κι επίλεκτο μέρος της ομάδας των X-Men, οι οποίοι θεωρούνται ήρωες, συνεργάζονται με την κυβέρνηση και υπερασπίζονται το κοινό καλό ανθρώπων και μεταλλαγμένων. Μέχρι που έπειτα από μια διαστημική αποστολή η Τζιν θα αποκτήσει υπερφυσικές, ανίκητες δυνάμεις τις οποίες δεν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο. Όταν μάλιστα μάθει την αλήθεια για το οικογενειακό παρελθόν της θα έρθει σε σύγκρουση με τους X-Men, σπέρνοντας τον όλεθρο. Ταυτόχρονα μια ομάδα εξωγήινων που θέλει να καταστρέψει τη Γη προσπαθεί να πάρει την Γκρέι με το μέρος της.

Ο παραγωγός («Η Διάσωση») και σεναριογράφος των ταινιών του «X-Men Beginning» Σάιμον Κίνμπεργκ κάθεται για πρώτη φορά στη σκηνοθετική καρέκλα, υπογράφοντας μια δραματικά και θεαματικά ισχνή περιπέτεια, η οποία επαναπαύεται στα φθαρμένα πια κλισέ του επιτυχημένου franchise. Διότι η Τζιν Γκρέι αποδεικνύεται ελάχιστα ενδιαφέρουσα ως ηρωίδα, οι κακοί είναι αφόρητα σχηματικοί και το ράθυμο all star cast μαζεύεται για να βγάλει απλώς την υποχρέωση σε μια ταινία σχεδιασμένη κι εκτελεσμένη με αυτόματο πιλότο.

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: ODEON.

Σχετικά Θέματα