Κριτική

Τσε: Ο Αργεντίνος

Από -

Επιβλητική η ερμηνεία του Μπενίσιο ντελ Τόρο ως Τσε, εντυπωσιακή σκηνοθεσία από τον Σόντερμπεργκ, ο οποίος συνδυάζει το ντοκιμαντέρ με το πολεμικό έπος, αλλά οι αδυναμίες της ταινίας την απορυθμίζουν αισθητά.

banner

Πριν από μία δεκαετία, αμέσως μετά το χλιδάτο σίκουελ «Η Συμμορία των Δεκατριών» (2007), ο ιδιοσυγκρασιακός Στίβεν Σόντερμπεργκ («Σεξ, Ψέματα και Βιντεοταινίες») καταπιάστηκε με την αυτοβιογραφία του εμβληματικού Ερνέστο Γκεβάρα και τη μεταφορά της στη μεγάλη οθόνη σε δύο μέρη. Στο πρώτο εστιάζει στην καθοριστική γνωριμία του με τον Φιντέλ Κάστρο και τη διεξαγωγή του αντάρτικου στα βουνά της Κούβας.

Ο Μπενίσιο ντελ Τόρο ξεχωρίζει εξαρχής με την επιβλητική ερμηνεία του, μία από τις καλύτερες στην καριέρα του, ενώ η σκηνοθεσία του Σόντερμπεργκ εντυπωσιάζει μια και συνδυάζει το ντοκιμαντέρ με το πολεμικό έπος, γεγονός που του επιτρέπει να επικεντρωθεί στη στρατιωτική πλευρά του Τσε. Το εξιδανικευμένο πορτρέτο του, ωστόσο, καθώς και η απεικόνιση των δια­δοχικών ­νικών των ανταρτών αποδυναμώνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Γαλλία, Ισπανία, ΗΠΑ. 2008. Διάρκεια: 134΄. Διανομή: WEIRD WAVE.