Κριτική

Τραγούδι Χωρίς Όνομα

Από -

Eνα αισθητικά εντυπωσιακό ντεμπούτο που ξεχειλίζει ταλέντο και διαθέτει την αυτοπεποίθηση να διαχειριστεί ετερόκλητες θεματικές, το φιλμ της Περουβιανής Μελίνα Λεόν εμπνέεται από μια τραγική αληθινή ιστορία με φόντο την ταραχώδη δεκαετία του ’80 που έζησε η χώρα. Σε ένα πολιτικά ασταθές κλίμα, με την οικονομία σε ελεύθερη πτώση, τις αντάρτικες ομάδες σε πλήρη ισχύ και τη φτώχεια να είναι καθεστώς, ένα νεαρό ζευγάρι ετοιμάζεται να αποκτήσει παιδί. Εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασής του, εμπιστεύεται μια κλινική που υπόσχεται δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Αμέσως μετά τον τοκετό όμως οι νοσοκόμες χωρίζουν το μωρό από τη μητέρα, την οποία και διώχνουν, ενώ στη συνέχεια εξαφανίζονται. Ανήμπορη να εντοπίσει το παιδί της, η γυναίκα βρίσκει αναπάντεχα στήριξη σε έναν δημοσιογράφο αποφασισμένο να τη βοηθήσει.

Η ταινία της Λεόν εκπέμπει την εγγενή μελαγχολία ενός κύκνειου άσματος, με υλικά την ποιητική διάθεση, τον αβίαστο λυρισμό και τη νευρικότητα ενός εφιάλτη. Τα κάδρα της, ασφυκτικά, εγκλωβίζουν τους χαρακτήρες στα προσωπικά τους αδιέξοδα. Μοιάζει σαν ο καθένας να βρίσκεται στο προσωπικό του κελί, την ώρα που γύρω του ο κόσμος καταρρέει, με αποτέλεσμα η κραυγή απελπισίας μιας μητέρας να χάνεται μάταια στον εκκωφαντικό θόρυβο. Η Λεόν δίνει έμφαση στο προφίλ κάθε χαρακτήρα, αποδυναμώνοντας την αίσθηση της αγωνίας που προηγουμένως κατασκεύασε επιτυχημένα, ώστε να αντιπαραβάλει εναλλακτικές πτυχές εκμετάλλευσης (οικονομική, πολιτική) που γίνονται καθεστώς σε μια κοινωνία κανιβαλιστική, η οποία δίνει περισσότερη σημασία στον πληθωρισμό από ό,τι στην απαγωγή ενός παιδιού.

Η Λεόν τοποθετείται διακριτικά και χωρίς μεγαλοστομίες απέναντι στην αδικία, στην αποξένωση και στο ταξικό χάσμα –αν και με περισσότερους υπαινιγμούς από όσο θα έπρεπε–, την ώρα που οι ήρωές της αναζητούν μια απελευθερωτική λύση. Εκείνη θα έρθει με τη μορφή μιας κάπως βεβιασμένης και ανοιχτής σε ερμηνείες κατακλείδας, που αφήνει μετέωρες σημαντικές πτυχές της υπόθεσης, η οποία όμως καταφέρνει να συγκινήσει βαθιά.

Περού, Ισπανία, ΗΠΑ. 2019. Α/Μ. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ.