Κριτική

Toy Story 4

Από -

Εκτός από μια animation τριλογία, που συνδύασε με αξεπέραστο τρόπο χιούμορ και συναίσθημα όσο και ανήλικη με ενήλικη διασκέδαση, το franchise του «Toy Story» είναι ταυτόχρονα και μια συναρπαστική ιστορία ενηλικίωσης. Ξεκινάει από τη… γέννηση (τα παιχνίδια είναι ζωντανά), προχωράει στη συνειδητοποίηση του εγώ και της σχέσης του με τον κοινωνικό περίγυρο (ο Γούντι αποποιείται την πλαστή δημοφιλή εικόνα του και δέχεται να παραμείνει μέλος της «οικογένειας» του Άντι) και φτάνει στην ενήλικη αυτονόμηση (ο Άντι δίνει τη θέση του στην Μπόνι και ο Γούντι αποχαιρετά τα χρόνια της αθωότητας).

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα αρχή, λοιπόν, με τα παιχνίδια να έχουν προσαρμοστεί στην πραγματικότητα της Μπόνι. Μια μέρα όμως που εκείνη μελαγχολεί στον παιδικό σταθμό, ο Γούντι βουτάει σε ένα σκουπιδοτενεκέ και της φτιάχνει ένα χειροποίητο παιχνίδι. Η Μπόνι ενθουσιάζεται με τον Φόρκι, μόνο που αυτός πιστεύει ότι είναι σκουπίδι και όχι παιχνίδι. Και όταν σε μια οικογενειακή εκδρομή το σκάει από το αυτοκίνητο, ο Γούντι αναλαμβάνει να τον βρει και να τον φέρει πίσω.

Από κατασκεύασμα ο Γούντι γίνεται πλέον κατασκευαστής (ένας άλλος δρ Φρανκενστάιν), υπεύθυνος για το δημιούργημά του. Πρέπει τώρα να γίνει αυτός που θα του δείξει το δρόμο προς την αυτοσυνειδητοποίηση (όσα πέρασε εκείνος στο «Toy Story 2»), μέσα από μια γεμάτη σασπένς και κωμικές ανατροπές περιπέτεια σε ένα γιγάντιο λούνα παρκ.

Όλα αυτά χωρίς οι σεναριογράφοι Άντριου Στάντον και Στέφανι Φόλσομ να ξεφεύγουν ούτε στιγμή από το πλαίσιο ενός αγωνιώδους, συγκινητικού και αστείου παραμυθιού-animation, συνεχίζοντας την υπαρξιακή περιπλάνηση του Γούντι σε έναν κόσμο που απαιτεί δεσμεύσεις, σε γεμίζει πειρασμούς, δοκιμάζει τα ηθικά όριά σου και περιμένει να πληρώσεις το τίμημα των επιλογών σου. Έτσι το «Toy Story 4» διαχειρίζεται ευφυώς φιλοσοφικά ερωτήματα και απλές ιδέες (η «φεμινίστρια» Λόλα, τα… μπλοκμπάστερ όνειρα των Ντάκι και Μπάνι), αντιμετωπίζει την κοινωνικοποίηση ως λύτρωση κι εφιάλτη και αποδεικνύεται αντάξιο της πολύτιμης σινε-κληρονομιάς του.

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Σχετικά Θέματα